Hum: η μικρότερη πόλη στον κόσμο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Hum: η μικρότερη πόλη στον κόσμο

welcome-to-croatia.com

Με μόλις 30 κατοίκους η πόλη Hum στην Κροατία αποτελεί σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες τη μικρότερη πόλη στον κόσμο.

εικόνα attractionsineurope.com

Μια πόλη-μινιατούρα

Η πόλη βρίσκεται στην περιοχή της Ίστριας, στην Κροατία. Είναι κοντά στην πόλη Buzet, γνωστή ως “πόλη της τρούφας”. Σύμφωνα με το θρύλο, γίγαντες έκτιζαν τις πόλεις στην κοιλάδα του ποταμού Mirna. Κάποια στιγμή όμως τους τελείωσαν οι πέτρες κι έτσι αποφάσισαν να χτίσουν τη μικροσκοπική πόλη.

Η Hum έχει μήκος 100 μέτρα και πλάτος 30. Παρά το μικροσκοπικό της μέγεθος έχει μακραίωνη ιστορία.
εικόνα welcome-to-croatia.com

Ιστορία

Σύμφωνα με τους ιστορικούς η πόλη εμφανίστηκε το 1102 με το όνομα Cholm. Στην αρχή υπήρχε μόνο ένας πύργος-παρατηρητήριο, ώστε να γίνονται αντιληπτοί από μακριά οι εχθροί. Σιγά -σιγά γύρω από τον πύργο άρχισε να κτίζεται η μικρή πόλη με πρώτους κατοίκους τους στρατιώτες-φύλακες και τις οικογένειές τους.

Τον 11ο αιώνα η πόλη ήταν περίκλειστη με τείχη. Από τότε αλλά και μέχρι σήμερα όλες οι προσθήκες έγιναν μέσα στα τείχη, καθιστώντας τη Hum ένα παράδειγμα καλοδιατηρημένης μεσαιωνικής πόλης.

Αξιοθέατα

Το 16ο αιώνα χτίστηκε το καμπαναριό και το δημαρχείο (Loggia). Το 1802 στα ερείπια μιας παλαιότερης εκκλησίας χτίστηκε ο ναός της πόλης που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Υπάρχει επίσης ένας μικρός ναός που χρονολογείται από το 12 ο αιώνα, αφιερωμένος στον Άγιο Ιερώνυμο. 

Στο μικρό αυτό ναό διασώζονται σε πολύ καλή κατάσταση τοιχογραφίες. Επίσης, εδώ μπορεί να δει κανείς μερικά από τα αρχαιότερα δείγματα του κροατικού γλαγολιτικού αλφαβήτου, του αρχαιότερου δηλαδή σλαβικού αλφαβήτου. Δείγματα γλαγολιτικής γραφής καθώς και άλλα ιστορικα κειμήλια φιλοξενεί το μικρό μουσείο της πόλης.

Ένα εντυπωσιακό μονοπάτι ενώνει την πόλη Hum με το χωριό του Roč.Έχει μήκος 3 χιλιόμετρα και κατά μήκος του βρίσκονται τεράστια λίθινα γλυπτά αφιερωμένα στο Κροατικό Γλαγολιτικό αλφάβητο. Το μονοπάτι οδηγεί στη “Διπλή Θύρα¨, την κύρια είσοδο της πόλης.

Παραδόσεις

Οι κάτοικοι αυτής της μικροσκοπικής πόλης ενδιαφέρονται πολύ για τη διατήρηση των εθίμων και παραδόσεων. Κάθε χρόνο, στις 11 Ιουνίου, λαμβάνει χώρα ένα αρχαίο τελετουργικό. Οι κάτοικοι συγκεντρώνονται για την “Εκλογή του άριστου για ένα χρόνο”. Όλοι οι άντρες μαζεύονται στο Δημαρχείο (Loggia), για να εκλέξουν τον άρχοντα της πόλης, χαράζοντας την ψήφο τους σε ένα ξύλινο κλαδί.

Η πόλη είναι επίσης γνωστή για το biska, ένα είδος μπράντυ αρωματισμένο με γκυ. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ποτό, με συνταγή 2000 χρονών. Για το λόγο αυτό η Hum φιλοξενεί το Grappa Festival. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στα τέλη Οκτώβρη και σκοπό έχει να προβάλλει τα τοπικά προϊόντα της Ίστριας.





Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
Hum -the smallest city in the world, ανακτήθηκε από: https://welcome-to-croatia.com/holiday-destinations/hum-smallest-city-world/
Hum -The Smallest Town in the World, ανακτήθηκε από: https://www.herotraveler.com/shipped_away/story/hum_the_smallest_town_in_the_world
Hum -The Smallest Town in the World, ανακτήθηκε από: https://attractionsineurope.com/guides/hum-the-smallest-town-in-the-world/
MAXMAG