Κίνα: Ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κίνα: Ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο

Όλα δείχνουν ότι αυτή η τάση θα Οι μέσες θερμοκρασίες εδάφους στην Κίνα έχουν αυξηθεί με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από τον παγκόσμιο μέσο όρο στη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών και θα παραμείνουν «σημαντικά υψηλότερες» στο μέλλον, καθώς οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής συνεχίζουν να αυξάνεται, προειδοποίησε κινέζος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με το Reuters, στην ετήσια κλιματική εκτίμηση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας περιέγραψε τη χώρα ως «περιοχή ευάλωτη στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή», καθώς οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει κατά 0,26 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία από το 1951 μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο των 0,15 βαθμών.

«Στο μέλλον, η αύξηση των τοπικών μέσων θερμοκρασιών στην Κίνα θα είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο», υπογράμμισε ο Γιουαν Τζιασουάνγκ, υποδιευθυντής του κινεζικού Εθνικού Κέντρου για το Κλίμα (NCC) στην ενημέρωση της Τετάρτης.Ακραία καιρικά φαινόμενα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν σπείρει το χάος τις τελευταίες εβδομάδες, με παρατεταμένους καύσωνες να προκαλούν ξηρασία και δασικές πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο. Ιστορικά υψηλές βροχοπτώσεις σε ορισμένα κράτη έχουν επίσης προκαλέσει φονικές πλημμύρες.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιούσε τον περασμένο μήνα ότι «κανένα κράτος δεν έχει ανοσία» στην κλιματική αλλαγή και τόνιζε ότι ο πλανήτης πλέον πρέπει να επιλέξει μεταξύ «της συλλογικής δράσης ή της συλλογικής αυτοκτονίας».

Η Κίνα έχει ήδη υποστεί πολλές εβδομάδες ακραίου καιρού, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 44 βαθμούς Κελσίου στη νοτιοδυτική Γιουνάν, αλλά και τη Χεμπέι στον βορρά.

Έως και 131 κινεζικοί μετεωρολογικοί σταθμοί έχουν καταγράψει θερμοκρασίες που άγγιξαν ή έσπασαν τα ιστορικά ρεκόρ, σε σύγκριση με τους 62 σε όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του NCC.

Η κλιματική εκτίμηση της Κίνας για το 2021 ανέφερε ότι η στάθμη του νερού στις παράκτιες περιοχές στη διάρκεια της περσινής χρονιάς έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 1980. Η υποχώρηση των πάγων έχει επίσης επιταχυνθεί.

Η Κίνα κατέγραψε επίσης αύξηση της βλάστησης κατά 7,9% στη διάρκεια του 2021 σε σύγκριση με τον μέσο όρο της εικοσαετίας 2001-2020, με την έκθεση να σημειώνει ότι οι περίοδοι ανάπτυξης των φυτών ξεκινούν όλο και νωρίτερα κάθε χρόνο για πολλά είδη.συνεχιστεί