“Θέρμη- Γαλάτιστα”: Εγκαίνια από τον Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

“Θέρμη- Γαλάτιστα”: Εγκαίνια από τον Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο



Με «χίλια» τρέχει το έργο βελτίωσης του τμήματος «Θέρμη- Γαλάτιστα», στην ε.ο. Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, γιατί οι πληροφορίες θέλουν να είναι έτοιμο για να το εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την ευκαιρία της ανόδου του στη Θεσσαλονίκη για την 86η ΔΕΘ.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες του GRTimes.gr, που είναι από έγκυρες πηγές, τότε το έργο θα δοθεί σε κανονική κυκλοφορία, σε όλα του τα υποτμήματα, σε ενιαία διατομή, έξι ολόκληρους μήνες πριν τη συμβατική ημερομηνία, δηλαδή θα πρόκειται για περίπτωση, αν όχι μοναδική, σίγουρα σπάνια για τα ελληνικά δημόσια έργα. 

Τι κι’ αν ο συμβατικός χρόνος παράδοσης του έργου από τον ανάδοχο είναι η 28η Φεβρουαρίου του 2023, τι κι’ αν οι υψηλές θερμοκρασίες δυσκολεύουν τα συνεργεία, τι κι’ αν η κίνηση, επειδή είναι αυξημένη μέσα στο καλοκαίρι, αναγκαστικά ρυθμίζεται με σημαιοφόρους, οι εργασίες προχωράνε. 

Αναμφίβολα, το άρωμα των επερχόμενων εκλογών που όλοι το οσμίζονται στον αέρα, επιδρά και στην εκτέλεση των έργων, κάτι που σε τελική ανάλυση ουδόλως ενοχλεί όσους κινούνται στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, εκτός λίγων περιπτώσεων, αφού οι εργασίες προκαλούν αναπόφευκτα μποτιλιαρίσματα στις ώρες αιχμής, κατά τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο, το συγκεκριμένο έργο που έχει προϊσταμένη αρχή την Εγνατία Οδό Α.Ε. και ανάδοχο την Intrakat, από τη στιγμή που υπογράφηκε η σύμβαση, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Μέχρι σήμερα άλλωστε, έχει απορροφηθεί σχεδόν το 90% του οικονομικού αντικειμένου της εργολαβίας.

Σε κυκλοφορία το υποτμήμα της νέας χάραξης

Επειδή από την εγκατάσταση του εργολάβου, οι εργασίες «πηγαίνουν σφαίρα», ο άξονας που συνδέει τις πρωτεύουσες των δύο γειτονικών νομών απαλλάχθηκε πολύ νωρίτερα από τις στροφές – καρμανιόλα στην περιοχή «Πανικόβη», λίγο πριν τη Γαλάτιστα , καθώς η νέα χάραξη σε μήκος περίπου 5,5 χλμ. δόθηκε σε κυκλοφορία τον Δεκέμβριο του 2021. 

Σε τούτη τη φάση έχει ολοκληρωθεί η αρχαιολογική έρευνα στο ένα από τα δύο σκάμματα, στο ύψος της Περιστεράς και πλησιάζει η ολοκλήρωση της ανασκαφής και στο δεύτερο. Εργασίες ασφαλτικών γίνονταν εχθές στην περιοχή του ισόπεδου κόμβου Περιστεράς, στο 25ο χλμ της ε.ο. Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου, ενώ μεθαύριο, θα πέσουν τα ασφαλτικά σε ενιαία διατομή.

Στο μεταξύ έχει ολοκληρωθεί το αποχετευτικό σύστημα στην περιοχή της Νέας Ραιδεστού, σε μήκος 1 χλμ., προχωρούν με υπερταχείς ρυθμούς οι εργασίες στα 7 χλμ. διαπλάτυνσης της ε.ο. Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου από τον ισόπεδο κόμβο Λακκιάς ως τον ισόπεδο κόμβο Αγίας Αναστασίας, ενώ τα 5,5 χλμ. της νέας χάραξης, όπως προαναφέρθηκε, έχουν από τον περασμένο Δεκέμβριο, δοθεί σε κυκλοφορία. 

Για την περαίωση του έργου, απομένει μία στρώση αντιολισθηρού τάπητα, ορισμένες σημάνσεις, κρασπεδώσεις και , με μία κουβέντα, μικρά έργα - πινελιές ολοκλήρωσης της συνολικής βελτίωσης.


Η ταυτότητα του έργου

Το συνολικό μήκος της οδού στο οποίο γίνονται επεμβάσεις στο πλαίσιο του έργου, είναι 12,5 χλμ. Οι επεμβάσεις αφορούν την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων υποτμημάτων, την αναμόρφωση οκτώ Ισόπεδων Κόμβων ( σ.σ. Σουρωτής, Περιστεράς, δυτ. εισόδου Βασιλικών, Σφαγείων, Γαλάτιστας, ολοκλήρωσης κόμβου Σέδες). 

Επίσης, οργάνωση της κυκλοφορίας των πεζών με κατασκευή πεζοδρομίων, την παραλλαγή θιγόμενων δικτύων ΟΚΩ, την κατασκευή επιφανειακών και υπόγειων έργων αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας της οδού και την αναβάθμιση και αντικατάσταση του εξοπλισμού σήμανσης –ασφάλισης της οδού. Στο έργο περιλαμβάνονται εργασίες χωματουργικών, τεχνικών, οδοστρωσίας, ασφαλτικών, φωτισμού σήμανσης – ασφάλειας οδού, Η/Μ εγκαταστάσεων και εξοπλισμού και εργασίες πρασίνου.

 Σημειώνεται ότι το υπόλοιπο έργο οδοποιΐας στο «Θέρμη – Γαλάτιστα» και συγκεκριμένα το τμήμα Θέρμη- Αγία Αναστασία, είχε κατασκευαστεί με προηγούμενη εργολαβία και εποπτεύουσα υπηρεσία την Εγνατία Οδό Α.Ε. Το τμήμα που είχε πρώτα κατασκευαστεί, είχε δημοπρατηθεί το Φεβρουάριο του 2011, συμβασιοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2013 και ολοκληρώθηκε, αφήνοντας κάτι υπόλοιπα σε οδικούς κόμβους (π.χ. Σέδες) τέλος του 2017 .

grtimes.gr