Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα Περιστεράς, μετά τις εργασίες αποκατάστασης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα Περιστεράς, μετά τις εργασίες αποκατάστασης


Συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, κ.κ. Θεόκλητο είχε την Τετάρτη 6 Ιουλίου, στο γραφείο του στο δημαρχείο ο Δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως και του Δήμου Θέρμης για τη διοργάνωση της τελετής εγκαινίων του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα στην Περιστερά.

Όπως ενημέρωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, στα εγκαίνια τα οποία έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να παραστούν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος καθώς και Μητροπολίτες άλλων περιοχών. 

Την ευθύνη διοργάνωσης της τελετής εγκαινίων έχει η Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, ενώ ο Δήμος Θέρμης θα συνδράμει σε οτιδήποτε απαιτηθεί για την καλύτερη πρόσβαση στην Κοινότητα της Περιστεράς. Επίσης, ο Δήμος, θα διαθέσει τη φιλαρμονική ορχήστρα της ΔΕΠΠΑΘ για τις ανάγκες της τελετής εγκαινίων.

Ο Ι.Ν. του Αγίου Ανδρέα στην Περιστερά αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο της πρώιμης βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για τετράκογχο, σταυροειδή ναό με τους πέντε τρούλους «φυτεμένους» στις κεραίες του σταυρού. 

Κτίστηκε το 871 μ.Χ. από τον Όσιο Ευθύμιο, έπειτα από όραμα και ήταν το Καθολικό της Ιεράς Μονής των Περιστερών. Τα θεμέλια του κτίσματος μαζί με τις τέσσερις κολώνες, χρονολογούνται στον 4ο μ.Χ. αιώνα.

Στην πορεία των αιώνων ο ναός υπέστη σημαντικές φθορές, ενώ τον Αύγουστο του 2015 υπέστη σοβαρές καταστροφές από την πυρκαγιά που έπληξε το νάρθηκα του ναού. Έπειτα από εντατικές εργασίες αποκατάστασης από την Εφορεία , οι οποίες διήρκεσαν περίπου τρία χρόνια ο Ι.Ν. παραδόθηκε ξανά στους πιστούς και τον Νοέμβριο του 2021 έγιναν τα θυρανοίξια.

 Τις εργασίες αποκατάστασης και αναπαλαίωσης πραγματοποίησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.