Το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου αποχαιρετά με θλίψη τον Ευεργέτη του, Νικόλαο Παπαγεωργίου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου αποχαιρετά με θλίψη τον Ευεργέτη του, Νικόλαο Παπαγεωργίου


 

Την απώλεια του Δωρητή του Νοσοκομείου και Εθνικού Ευεργέτη, Νικόλαου Παπαγεωργίου, σε ηλικία 92 ετών, θρηνεί το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου αποχαιρετούν με οδύνη μία σπουδαία προσωπικότητα που διακρίθηκε για την κοινωνική και φιλανθρωπική του δράση.

Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου ήταν γεννημένος στη Σιάτιστα. Υπήρξε από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς παράγοντες της χώρας στη γουνοποιία. Οι κοινωνικές του ευαισθησίες όμως τον ώθησαν πολύ πιο μακριά από την επιχειρηματική του δράση, στην ανιδιοτελή προσφορά στον συνάνθρωπο, η οποία δεν σταμάτησε ούτε στιγμή κατά την διάρκεια της ζωής του και αποτέλεσε λαμπρό παράδειγμα και κινητήριο δύναμη για όλους μας.

Με τον αδελφό του Λεωνίδα σύστησαν το Ίδρυμα Παπαγεωργίου και χάρη στη δωρεά τους κατασκευάστηκε το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου διετέλεσε Πρόεδρος από την έναρξη της λειτουργίας του έως τον Απρίλιο 2009 καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, ενώ υπήρξε μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου.

Ξεχώρισε με το ήθος του και τη συνέπεια λόγων και έργων, αναγορεύθηκε από το Ελληνικό Κράτος σε μεγάλο Εθνικό Ευεργέτη και τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και τίτλους με μέγιστη την απονομή του οφικίου του άρχοντα Ακτουαρίου από Οικουμενικό Πατριαρχείο.Η οικογένεια του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου τον αποχαιρετά με ανείπωτη θλίψη και απέραντη ευγνωμοσύνη, εκφράζει δε τα ειλικρινέστατα και βαθύτατα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του.

Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Ο   Σ Η Μ Ε Ι Ω Μ Α
ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ



ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1930 στη Σιάτιστα Κοζάνης, γιος του Γεώργιου Παπαγεωργίου και της Αλεξάνδρας Γκίμπα. Έχοντας χάσεις νωρίς τον πατέρα του στον πόλεμο του 1940, με τα δύο μικρότερα αδέλφια του Λεωνίδα και Απόστολο, αναγκάστηκε να δουλέψει σκληρά από μικρή ηλικία. Παντρεμένος με την Άννα Τζιουρά απέκτησε δύο παιδιά, τον Γιώργο και τον Μάρκο Παπαγεωργίου.


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

H επαγγελματική δραστηριότητα ξεκινά το 1953 και επικεντρώνεται στην παραγωγή και εμπορία των γουναρικών με στόχο τις εξαγωγές. Το 1963 οι επιχειρήσεις που ελέγχονται από τους αδελφούς Παπαγεωργίου, κατέκτησαν την πρώτη θέση στον Ελλαδικό χώρο. Στις δεκαετίες ’70 και ’80 έγιναν πρώτες και σε παγκόσμια κλίμακα.

Κατά το διάστημα αυτό, μια από τις εταιρείες συγκαταλέγεται στις πρώτες 100 μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον Ελλαδικό χώρο. Έκτοτε, συνεχίζει με σοβαρή παρουσία στην Ελλαδική και Διεθνή αγορά με κύριο αντικείμενο τη γούνα.


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Ο Νικόλαος και ο Λεωνίδας Παπαγεωργίου, με δαπάνες τους ανέγειραν το Γυμνάσιο - Λύκειο 28 αιθουσών στη γενέτειρά τους, προσφορά στην παιδεία και στη νεολαία της Σιάτιστας. Με δαπάνες τους ανεγέρθηκε ο Ορθόδοξος Ναός της Φραγκφούρτης Γερμανίας, που αποτέλεσε το κέντρο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, προσφορά στην Εκκλησία και στον απόδημο ελληνισμό.


Χρηματοδότησαν επίσης:

 
-Τη διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στη Σιάτιστα, την αίθουσα τελετών που φέρει το όνομα της Αλεξάνδρας Παπαγεωργίου, μητρός των Αδερφών και διάφορες μελέτες δρόμων και πάρκων.


- Το Ίδρυμα Παπαγεωργίου, που συστήθηκε από τους Νικόλαο και Λεωνίδα Παπαγεωργίου, πρόσφερε 30 εκατομμύρια δολάρια και ανέλαβε την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ στη Θεσσαλονίκη. Οι εκπρόσωποι του Ιδρύματος συμμετέχουν στη διοίκηση του Νοσοκομείου συμβάλλοντας στην επιτυχημένη πορεία του και αυτό είναι η προσφορά στην Υγεία. 


Το Ίδρυμα ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ συνεχίζει το κοινωνικό έργο των Ιδρυτών του, στηρίζοντας τη λειτουργία του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ με την κάλυψη της δαπάνης ανέγερσης και εξοπλισμού βρεφονηπιακού σταθμού για τα παιδιά των εργαζομένων.Χρηματοδοτεί τις παιδικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων και Νέου Έτους. Καθιέρωσε, σε ετήσια βάση, την βράβευση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο από την ημέρα λειτουργίας του. Ενισχύει οικονομικά ασθενείς του Νοσοκομείου και καλύπτει τα νοσήλια άπορων ασθενών. Χρηματοδοτεί έναν αριθμό κλινικών ερευνών. Καλύπτει τα έξοδα συμμετοχής ιατρών για την παρακολούθηση ιατρικών συνεδρίων. Προσφέρει για την προμήθεια ιατρικού και λοιπού εξοπλισμού, ο οποίος είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία τμημάτων του Νοσοκομείου.


Χορηγεί υποτροφίες αριστούχων μαθητών που κατάγονται από την γενέτειρα των Ιδρυτών του, τη Σιάτιστα, και παιδιών εργαζομένων του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.


Σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, χρηματοδότησε τις μελέτες για την κατασκευή δύο γηροκομείων, της «Εστίας ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» στον Εύοσμο και της «Φροντίδας ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» στο Φίλυρο. Συνεχίζει τη συντήρηση Εκκλησιών και σχολείων στη Σιάτιστα και εξακολουθεί να στηρίζει τη δράση μορφωτικών και αθλητικών συλλόγων.


Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου:
 

-Διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Σιάτιστας.
 

-Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΒΕΓΕ Α.Ε. της ΑΔΒΕΕΕ Α.Ε. και σε πλήθος διαφόρων μορφών εταιρείες.
 

-Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης.
 

-Διετέλεσε Πρόεδρος από την έναρξη της λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου έως τον Απρίλιο 2009 καθώς και μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.
-Υπήρξε μέχρι σήμερα ο Πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ.




ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ - ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ


Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου με τον αδερφό του Λεωνίδα:
 

-Ανακηρύχθηκαν το 1990 από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας σύγχρονοι Εθνικοί Ευεργέτες και άξιοι της Πατρίδας.
 

-Το Πατριαρχικό Οφφίκιο του Άρχοντα Ρεφερενδαρίου της Εκκλησίας απένειμε ο Παναγιότατος Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στον Νικόλαο Παπαγεωργίου.
 

- Από το Τραμπάτζειο Γυμνάσιο και Λύκειο της Σιάτιστας, από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου και από το Δημοτικό Συμβούλιο Σιάτιστας, ανακηρύχθηκαν Μεγάλοι Ευεργέτες και τους απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της πόλεως Σιάτιστας.


- Βραβεύθηκαν από την Ακαδημία Αθηνών με απονομή μεταλλίου τιμής.


-Την πολυετή προσφορά των Αδελφών Παπαγεωργίου Νικολάου και Λεωνίδα τίμησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, απονέμοντας τους το Μετάλλιο Πρώτης Τάξεως.


-Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC HELLAS) βράβευσε τον Νικόλαο Παπαγεωργίου με το βραβείο Business for peace.
-Τιμήθηκαν και βραβεύθηκαν επίσης από την Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα, από το Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης, την Ομοσπονδία Δυτικομακεδονικών Σωματείων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Σύλλογο Σιατιστέων Αθηνών – Πειραιώς, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, τον Σύνδεσμο Ελληνοαμερικανικής φιλίας, την πολιτιστική εταιρεία «ΜΑΚΕΔΝΟΣ» κ.ά.




Αντί στεφάνων η οικογένεια Παπαγεωργίου επιθυμεί να κατατεθούν τα χρήματα ως δωρεές στον Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου «Η Αντηρίδα», με αιτιολογία “εις μνήμην Νικολάου Παπαγεωργίου”.

Στοιχεία Τραπεζικού Λογαριασμού:
Τράπεζα Πειραιώς IBAN GR 720172 2630 00 52 6305 2135 663