Θέρμη: Εκδήλωση του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος (VIDEO - ΦΩΤΟ) - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Θέρμη: Εκδήλωση του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος (VIDEO - ΦΩΤΟ)



Εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος στον αντίποδα των "πράσινων" υποστηρικτών του πολέμου και της ενεργειακής φτώχειας», πραγματοποίησε η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στην πλατεία της Θέρμης.

Η εκδήλωση αποτέλεσε συνέχεια των παρεμβάσεων της Οργάνωσης στην περιοχής για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, προτάσσοντας το ζήτημα της πυροπροστασίας και της δασοπροστασίας, καθώς και των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων. Αποτέλεσε συνέχεια της εκδήλωσης τον περασμένο Νοέμβρη για την «πράσινη» ανάπτυξη κατά την οποία είχε γίνει και πεζοπορία στη λίμνη Τριαδίου.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Φάνης Καρκατζούνης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Θέρμης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Παρέμβαση έκανε επίσης ο Μιχάλης Μιχαήλ, ανθυποπυραγός εν αποστρατεία, για θέμα τις θέσεις του ΚΚΕ για την πυροπροστασία στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ συνεχίζει τις πρωτοβουλίες της διεκδικώντας μέτρα για κάλυψη των αναγκών πυροπροστασίας και δασοπροστασίας της περιοχής.

Όπως σημειώνει σε κείμενο όπου ήδη έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες υπογραφές από αξιωματούχους του Πυροσβεστικού σώματος «η περιοχή ουσιαστικά παραμένει απροστάτευτη από πυρκαγιές, καθώς οι πλησιέστερες δομές πυροπροστασίας είναι ο 3ος πυροσβεστικός σταθμός του Δήμου Θεσσαλονίκης και τα Πυροσβεστικά κλιμάκια Λαγκαδά και Σταυρού». Οι συνυπογράφοντες απαιτούν άμεσα «τη δημιουργία μιας κεντρικής πυροσβεστικής υπηρεσίας Α΄ Τάξης με έδρα το Δήμο της Θέρμης, συνεπικουρούμενης από δύο πυροσβεστικούς σταθμούς τουλάχιστον Γ΄ τάξης με έδρα τη Νέα Μηχανιώνα και το Πανόραμα».

Στην κατεύθυνση αυτή η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ συνεχίζει τις παρεμβάσεις της στην υπηρεσία πολιτικής προστασίας των Δήμων της περιοχής, καθώς και στα τοπικά συμβούλια.




«Για το ΚΚΕ τα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας», ξεκαθάρισε ο Φάνης Καρκατζούνης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Θέρμης με τη Λαϊκή Συσπείρωση.
Είναι εντυπωσιακό πως τα τελευταία χρόνια κυβερνήσεις καπιταλιστικών χωρών και αστικά κόμματα, σοσιαλδημοκρατικά και φιλελεύθερα, επιχειρηματικά μεγαθήρια, ΜΜΕ και "δεξαμενές σκέψεις" και ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από δισεκατομμυριούχους, απέκτησαν ένα πραγματικό ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος. Έγκαιρα το ΚΚΕ έχει αναδείξει τον πραγματικό χαρακτήρα του περιβόητου Πράσινου New Deal, δηλαδή της πολιτικής που, ειδικά μετά την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ, αποτελεί την κυρίαρχη ατζέντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου διεθνώς. Και αποτελεί τον άξονα που διατρέχει τόσο την "Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία", όσο και την πολιτική όλων των αστικών κομμάτων στη χώρα μας. Ο κύριος στόχος πολιτικής αυτής δεν είναι στην πραγματικότητα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πολύ δε περισσότερο η ολοκληρωμένη προστασία του περιβάλλοντος, αλλά η θωράκιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, η μετάβαση του καπιταλισμού σε μια νέα φάση ανάπτυξης 
σημείωσε.

Άντλησε τα παραδείγματα του από μέτωπα που ανοίχτηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στην περιοχή της Αν Θεσσαλονίκης όπως η απόφαση για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στον Άγιο Αντώνιο, στα σχεδία για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Λιβάδι ή για τη μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιοκαύσιμα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί στην περιοχή των Βασιλικών και μόνο κάτω από την αποφασιστική αγωνιστική παρέμβαση των κατοίκων της περιοχής τα σχεδία ματαιώθηκαν .

«Τα παραδείγματα είναι πολλά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Απ’ το εμβληματικό παράδειγμα του Ελληνικού στην Αθήνα μέχρι το χώρο φιλέτο της ΔΕΘ στο κέντρο της λεγόμενης μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης, ο σχεδιασμός για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, η πλαζ της Αρετσούς και το στρατόπεδο Κόδρα και πιο πρόσφατα τα εγκαταλελειμένα σκόπιμα στη μοίρα τους Λουτρά της Θέρμης ή το παλιό νταμάρι γίνονται με βασικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των αναγκών των ομίλων, των επενδυτών».

Υπογράμμισε ότι «χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιλεκτικής αποτελεσματικότητας κυβερνήσεων και αστικού κράτους είναι τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θέρμη που καθυστερούν δεκαετίες, ενώ παρεμβάσεις που ιεραρχεί το κεφάλαιο πραγματοποιούνται με διαδικασίες fast track και σφιχτά χρονοδιαγράμματα και πακτωλό χρηματοδοτήσεων από Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, κλπ. Οι κάτοικοι του Τριλόφου και του Πλαγιαρίου βιώνουν την κοροϊδία και την εγκατάλειψη όταν έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που κόπηκε η γέφυρα που ενώνει τα 2 χωριά (το 2ο και 3ο σε πληθυσμό στο Δήμο) και ακόμη δεν ξέρουν αν και πότε θα γίνει το έργο. Οι κάτοικοι των Βασιλικών ή των Ταγαράδων περνούν μέσα από τον Ανθεμούντα στα σφαγεία και στην 8η οδό, στο Ξερολάκι στα Βασιλικά όταν βρέχει παλεύουν με τη λάσπη, ενώ η αντιπλημμυρική τάφρος γύρω από τα Βασιλικά αντιμετωπίζεται ως μακρινό όνειρο.

Ευτυχώς όμως ήρθε ο Μητσοτάκης, του τα είπε ο Δήμαρχος και όλα θα γίνουν!!! Κάπως έτσι μάλλον αντιλαμβάνονται τη διεκδίκηση των αναγκαίων υποδομών στη δημοτική αρχή: επικοινωνιακά τερτίπια, παρακάλια στον πρωθυπουργό ή τον υπουργό, δημόσιες σχέσεις και επιστολές…. Οι μόνιμες πλημμύρες, οι συνεχείς πυρκαγιές, οι καταστροφές με κάθε αιτία δείχνουν πως η τεράστια αποτελεσματικότητα του αστικού κράτους αφορά στην διασφάλιση των κερδών και της εξουσίας του κεφαλαίου με τη προστασία της ζωής και της υγείας του λαού να είναι σε δεύτερη μοίρα» σημείωσε ο Φάνης Καρκατζούνης.

«Τελικά πώς γίνεται και αυτή η πράσινη ανάπτυξη να καταλήγει κάθε καλοκαίρι μαύρη, για ποιο λόγο τελικά κάνουμε όλες αυτές τις θυσίες», αναρωτήθηκε ξεκινώντας την ομιλία του ο Μιχάλης Μιχαήλ, ανθυποπυραγός εν αποστρατεία στεκόμενος αναλυτικά στη μηδαμινή ουσιαστικά πυροπροστασία της Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Πρόσθεσε ότι «α αυτονόητα που πρέπει να γίνονται κάθε χρόνο ο υπουργός τα παρουσίασε σαν καινοτομία, ότι δηλαδή, η κυβέρνηση θα κινηθεί σε τρεις στρατηγικούς άξονες φέτος πρόληψη προετοιμασία, ετοιμότητα και αντιμετώπιση. Πως όμως αυτό εκφράζεται σε αριθμούς; Όταν δώσανε μόλις 72 εκ και το μόνο που κάνανε είναι να καθαρίσουν 100 χιλιαδες στέμματα ούτε το 1/100 από το δασικό σύστημα που έχει ανάγκη καθαρισμού , όταν άνοιξαν μόνο το 10% τον αντιπυρικών δρόμων και των ζωνών με τα χρήματα αυτά.

Όταν βάζουν αυτούς τους στρατηγικούς άξονες μπροστά προσπαθούν να κρύψουν ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός δεν είναι αυτός αλλά αυτός που αλλεπάλληλες φορές έχει αποκαλύψει το ΚΚΕ ότι αδρανούν, υπονομεύουν και υποχρηματοδοτούν όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες γιατί θέλουν να μετακυλήσουν την πυροπροστασίας της χώρας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στους επιχειρηματίες και στους δήμους( με ανταποδοτικό τρόπο) για να απαλλαγεί ο κρατικός προϋπολογισμός από τις δαπάνες που είναι ακριβώς για αυτό το λόγο».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα στα οποία αναφέρθηκε ο Μιχάλης Μιχαήλ είναι: Η ιδιωτικοποίηση π.χ. της αεροπυρόσβεσης όπου δίνεται πακτωλός χρημάτων. Η εμπορευματοποίηση της πυρόσβεσης πχ ήδη σε 13 αεροδρόμια της fraport λειτουργούν πυροσβεστικές υπηρεσίες μεταφέροντας σε ιδιωτικές εταιρίες ουσιαστικά προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος. Ανταποδοτικότητα μέσω της μεταφοράς υπηρεσιών πυρόσβεσης σε δήμους (π.χ. ίδρυση εθελοντικών υπηρεσιών)

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση όπου παρατέθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία όπου η περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης (Καλαμαριά, Θερμή, Θερμαϊκός, Πυλαία Χορτιάτη) δεν έχει ούτε μία πυροσβεστική δομή. Όπως ενημέρωσαν οι ομιλητές η απάντηση μάλιστα στην ερώτηση του ΚΚΕ, ήταν ευθαρσώς ότι δεν υπάρχει προοπτική να γίνει πυροσβεστικός σταθμός στη περιοχή ούτε και να αυξηθούν οι σταθμοί συνολικά στη Θεσσαλονίκη.



902.gr