Αυτές είναι οι… παγίδες του Power Pass - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αυτές είναι οι… παγίδες του Power Pass


 Ποιους «κόφτες» κρύβει το επίδομα ρεύματος - «Ταβάνι» για τους περισσότερους δικαιούχους τα 200€, παρότι η υπουργική απόφαση προβλέπει επιστροφή έως 600€


Άνοιξε την Παρασκευή η πλατφόρμα για τα αναδρομικά στο ρεύμα. Το πολυδιαφημισμένο μέτρο της κυβέρνησης αναμένεται να δημιουργήσει… εκπλήξεις σε χιλιάδες καταναλωτές, καθώς κρύβει μια σειρά από «παγίδες» τις οποίες πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι πολίτες.

Το επίδομα χορηγείται σε όσους είχαν συνολική αύξηση ρεύματος κατά τη διάρκεια των έξι μηνών πάνω από 30 ευρώ και το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή. Ωστόσο εκτιμάται ότι οι περισσότεροι καταναλωτές δεν πρόκειται να λάβουν πάνω από 200 ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβάλει στους παρόχους ρεύματος πολλαπλάσια πόσα.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα που το ετήσιο καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων που δηλώθηκε στην Eφορία το 2021 δεν ξεπερνούσε τα 45.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από το συνολικό εισόδημα αφαιρούνται οι φόροι και συνεπώς δικαιούχοι της επιδότησης είναι και όσοι εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 οικογενειακά εισοδήματα πάνω από 45.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, οι καταναλωτές θα πρέπει να κοιτάξουν προσεκτικά τον λογαριασμό τους, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι η ημερομηνία έκδοσης και όχι η περίοδος κατανάλωσης. Για παράδειγμα, σε έναν λογαριασμό που έχει εκδοθεί 1η Ιουνίου 2022 και έχει περίοδο κατανάλωσης 31/01/22 – 29/05/22 ο καταναλωτής δεν δικαιούται καμιά επιστροφή.

Ο λόγος αφορά την υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 3, για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο αρχικά υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού που έχει εκδοθεί την περίοδο μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022.


Επίσης, αφορά μόνο όσους καταναλωτές έχουν κυμαινόμενο τιμολόγιο ρεύματος, καθώς δεν αφορά τους λογαριασμούς με σταθερό τιμολόγιο, ενώ το «Power Pass» περιλαμβάνει μόνο τις κύριες κατοικίες.

Μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση των κωδικών του Ε1

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι φορολογούμενοι και στη συμπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τα στοιχεία της κύριας και της φοιτητικής κατοικίας, καθώς τυχόν λάθη, κενά ή παραλείψεις θα τους κοστίσουν την απώλεια της επιδότησης ακόμα και αν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως όσοι δεν έχουν υποβάλει τη φετινή φορολογική δήλωση μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στην πλατφόρμα «Power Pass» και μετά να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Θα πρέπει όμως, πριν από την οριστική υποβολή της αίτησης, να ελέγξουν τα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους που είχαν αναγράψει στο έντυπο Ε1 της δήλωσης που υπέβαλαν πέρυσι. Αν αυτά που εμφανίζονται στην αίτηση είναι σωστά και η κύρια κατοικία παραμένει η ίδια για το διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 1η Μαΐου 2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα στοιχεία κύριας κατοικίας ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα.

Για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.

Τα πέντε βήματα για να γίνουν σωστά οι αιτήσεις



Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί κινείται στο «μοντέλο» του Fuel Pass, δηλαδή η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ κάθε δικαιούχου, ώστε να αποτραπεί υπερφόρτωση της πλατφόρμας. Μάλιστα, η ηλεκτρονική εφαρμογή αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή και μετά τα τέλη Ιουνίου για λίγες ημέρες, προκειμένου να κατατεθούν αιτήσεις απ’ όλα τα ΑΦΜ.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του Ιουνίου να έχουν κατατεθεί όλες οι αιτήσεις και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί ο σχετικός υπολογισμός για το ποσό που θα αφορά κάθε δικαιούχο.

Για την υποβολή της αίτησης οι δικαιούχοι θα πρέπει:

  • Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet.
  • Να βεβαιώσουν ή να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για την κύρια κατοικία, τον μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και το ποσοστό συνιδιοκτησίας.
  • Να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία για την κύρια κατοικία τους.
  • Να αναγράψουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN).
  • Να πιστοποιήσουν την ορθότητα των στοιχείων και να οριστικοποιήσουν την υποβολή της αίτησης.

Οι δικαιούχοι δεν θα εισάγουν τα στοιχεία για τις χρεώσεις με βάση την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία θα διαβιβαστούν στην πλατφόρμα από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και τους διαχειριστές ηλεκτρικής ενέργειας.

Πώς υπολογίζονται τα αναδρομικά

Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται ως ποσοστό 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού των ποσών έκπτωσης:

α) που έχει χορηγηθεί από τον ειδικό λογαριασμό με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» και

β) που έχει ήδη χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επί της κατανάλωσης ενέργειας του λογαριασμού.

Για κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το ποσό τη ρήτρας αναπροσαρμογής υπολογίζεται τεκμαρτά από τον προμηθευτή ενέργειας ως το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση τεκμαρτού ποσού χρέωσης ενέργειας, για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ/Mwh.

Ως εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνονται κάθε μορφής εκπτώσεις, το ύψος των οποίων εξαρτάται από την κατανάλωση ενέργειας του λογαριασμού, συμπεριλαμβανομένων εκπτώσεων συνέπειας.


newsbreak