Kτηματολόγιο: Στην τελική ευθεία για δηλώσεις χωρίς πρόστιμο – Τα SOS για τους ιδιοκτήτες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Kτηματολόγιο: Στην τελική ευθεία για δηλώσεις χωρίς πρόστιμο – Τα SOS για τους ιδιοκτήτες



Σχεδόν 200 μέρες έχουν στη διάθεσή τους οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας για να κάνουν δηλώσεις τους στο Κτηματολόγιο χωρίς την επιβολή προστίμου.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία αυτή αφορά σε ολόκληρη τη χώρα όχι όμως για όσους έχουν ακίνητα στην Κέρκυρα και στη Θεσπρωτία καθώς η συλλογή δηλώσεων θα αρχίσει από το 2023.

Στο σημείο αυτό διευκρινίζεται ότι μη δήλωση ενός ακινήτου στο Κτηματολόγιο σημαίνει απαγόρευση κατάρτισης εμπράγματης δικαιοπραξίας και χορήγησης άδειας οικοδομής για το ακίνητο, αναφέρει η enikonomia.gr.

Αποδεικτικό υποβολής δήλωσης
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης θα πρέπει εφεξής να μνημονεύεται και να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο, αλλά και να μνημονεύεται στην οικοδομική άδεια καθώς και να τηρείται στον φάκελο της αρμόδιας για την έκδοση της άδειας υπηρεσίας.

Οι πρώτες εγγραφές των ΟΤΑ στο Κτηματολόγιο

Σε ό,τι αφορά στους 296 ΟΤΑ όπου οριστικοποιούνται οι πρώτες εγγραφές στο Κτηματολόγιο , περιλαμβάνονται δήμοι στο Λεκανοπέδιο της Αττικής , στη Θεσσαλονίκη (Θέρμη, Καλαμαριά, Πανόραμα, Πυλαία κ.ά.) καθώς και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως είναι η Άρτα, η Καβάλα, η Καστοριά, η Κέρκυρα, η Κομοτηνή, η Πάτρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και οι Σέρρες. Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται οι περιοχές σε 36 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ όπου περιήλθαν στο Δημόσιο 14.484 ακίνητα.

Τι γίνεται αν δεν διορθωθούν τα λάθη

Μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022 οριστικοποιούνται οι πρώτες εγγραφές για 296 ΟΤΑ στο Κτηματολόγιο σε ολόκληρη τη χώρα. Συνεπώς, αν στο Κτηματολόγιο αναγράφεται «άγνωστος ιδιοκτήτης», τότε το ακίνητο περιέρχεται στο Δημόσιο.

Την ίδια ώρα, όπως εξηγούν σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, όποιος αναγράφεται στο κτηματολογικό φύλλο ως ιδιόκτητης έχει όλα τα δικαιώματα του δικαιούχου ακόμη κι αν δεν είναι πραγματικά δικαιούχος και δημιουργείται αμάχητο τεκμήριο υπέρ του, την 31η Δεκεμβρίου τού έτους έπειτα από 8 έτη (10 για τους κατοίκους εξωτερικού) από την έναρξη λειτουργίας κάθε Κτηματολογικού Γραφείου.

Ο αληθινός δικαιούχος έχει μόνο δικαίωμα αποζημίωσης από τον αναγραφόμενο ως δικαιούχο και – υπό προϋποθέσεις – δικαίωμα επαναμεταβίβασης του ακινήτου. Ανακριβείς εγγραφές που αφορούν προσωπικά ή ληξιαρχικά στοιχεία του δικαιούχου (ημερομηνία γέννησης, ΑΦΜ, αριθμός ταυτότητας κ.ά.) μπορούν να διορθωθούν οποτεδήποτε, όπως και η διόρθωση των γεωμετρικών στοιχείων του ακινήτου.

Πρόστιμα: Πώς υπολογίζονται

Από τον Ιανουάριο του 2023 όσα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί εμπρόθεσμα, τότε θα βεβαιωθεί πρόστιμο ανεξάρτητα από την περιοχή όπου βρίσκονται και με βάση το είδος του δικαιώματος, τις αντικειμενικές αξίες, καθώς και τον χρόνο καθυστέρησης της δήλωσης.

Το πρόστιμο θα είναι ένα ποσοστό επί βάσης υπολογισμού, από 300 έως 2.000 ευρώ και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης της δήλωσης. Για όποια ιδιοκτησία δεν έχει υποβληθεί δήλωση απαγορεύεται οποιαδήποτε δικαιοπραξία (αγοραπωλησία, μεταβίβαση) καθώς και η χορήγηση άδειας οικοδομής.