Σχολάρι Θέρμης: Καρέ καρέ η έφοδος των αστυνομικών για την εξάρθρωση του Καρτέλ - Δορυφορική φωτο - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Σχολάρι Θέρμης: Καρέ καρέ η έφοδος των αστυνομικών για την εξάρθρωση του Καρτέλ - Δορυφορική φωτο


Νέο βίντεο – ντοκουμέντο από την επιχείρηση της αστυνομίας για την εξάρθρωση του καρτέλ στη Θεσσαλονίκη, δόθηκε στη δημοσιότητα. Στο βίντεο διακρίνονται πάνοπλοι αστυνομικοί να πραγματοποιούν έφοδο στο σπίτι όπου ζούσαν τα μέλη της οργάνωσης.


Ποινική δίωξη εις βάρος τεσσάρων Βρετανών

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος άσκησε ο εισαγγελέας εις βάρος των τεσσάρων Βρετανών, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση των 300 κιλών κοκαΐνης στη Θεσσαλονίκη. Κατηγορούνται, συγκεκριμένα, για διακίνηση ναρκωτικών κατ’ επάγγελμα, συγκρότηση – ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (κακουργήματα) βία κατά υπαλλήλων και για παράνομη κατοχή όπλου (πλημμελήματα), κατά περίπτωση.

Στη συνέχεια παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στην 4η ανακρίτρια.


Παγκοσμίως διαβόητος διακινητής ναρκωτικών ο εγκέφαλος

Τέσσερα μέλη, όλοι τους υπήκοοι Ηνωμένου Βασιλείου, ενός από τα μεγαλύτερα κυκλώματα εμπορίας και διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως, δύο από τους οποίους ηγετικά στελέχη, συνέλαβαν αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη.

Έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται ένα ακόμα πέμπτο άτομο, 41 ετών και αδελφός ενός από τους συλληφθέντες, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, θεωρείται εγκέφαλος του κυκλώματος και ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στη διακίνηση ποσότητας κοκαΐνης παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Το κύκλωμα έφερνε στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης αλλά και την Αυστραλία μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, μέσω λιμανιών. Οι συλληφθέντες στη Θεσσαλονίκη είχαν στην κατοχή τους, μεταξύ άλλων περίπου 300 κιλά κοκαΐνη και επρόκειτο να αποκομίσουν κέρδος από αυτήν την παρτίδα περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.



Διεθνής επιχείρηση

Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας 38, 48, 45 και 52 ετών και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών, παράβαση του νόμου περί όπλων και βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων.

Η εξάρθρωση του κυκλώματος είναι αποτέλεσμα διυπηρεσιακής συνεργασίας αστυνομικών του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, του γραφείου D.E.A. Αθηνών, της Guardia di Finanza Reggio Calabria – Group of Gioia Tauro, της Κεντρικής Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Ιταλίας, της Υπηρεσίας Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας της Κεντρικής Διεύθυνσης της Εγκληματολογικής Αστυνομίας Ιταλίας, του Τμήματος Άμεσης Επέμβασης και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, του Α΄ Τελωνείου Εισαγωγών – Εξαγωγών Θεσσαλονίκης και της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων Θεσσαλονίκης/Τ.Π.Κ.Ε.

Συνελήφθησαν σε μονοκατοικία στο Σχολάρι Θεσσαλονίκης
Για να φτάσουν στα ίχνη του κυκλώματος οι αστυνομικοί, είχαν προχωρήσει σε μεθοδική και ενδελεχής έρευνα, κατά την οποία προέκυψε ότι το εν λόγω κύκλωμα εισάγει μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης στην ευρωπαϊκή επικράτεια, αλλά και στην Αυστραλία από λιμάνια χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης σε πολυτελή μονοκατοικία που νοίκιαζαν στο Σχολάρι του Δήμου Θέρμης, ενώ τα ναρκωτικά είχαν εισαχθεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης συγκεκαλυμμένα σε εμπορευματοκιβώτιο που περιείχε νόμιμο φορτίο με μπανάνες.

Κατά τη διάρκεια των συλλήψεων ένα από τα μέλη του κυκλώματος αντέδρασε και επιχείρησε, χωρίς να τα καταφέρει, να αποσπάσει το όπλο αστυνομικού. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα σκληρό κακοποιό, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για βαριά αδικήματα.

Τι βρέθηκε και κατασχέθηκε

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους συλληφθέντες, σε Ι.Χ. φορτηγό τύπου βαν, σε όχημα, στην πολυτελή μονοκατοικία που είχαν μισθώσει, καθώς και σε οικία που διέμεναν στην Αττική, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • 297 κιλά και 257 γραμμάρια κοκαΐνης, χωρισμένα σε 260 δέματα,
  • πιστόλι με γεμιστήρα που περιείχε 9 φυσίγγια,
  • κουτί που περιείχε 41 φυσίγγια,
  • 2 φορητοί ασύρματοι,2 συσκευές παρεμβολής σήματος,
  • 2 ηλεκτρονικές συσκευές εντοπισμού θέσης,
  • 1.000 ευρώ, ως προερχόμενα από εμπορία ναρκωτικών ουσιών,
  • γάντια εργασίας, μονωτικές ταινίες, μεταλλικός χαρτοκόπτης και
  • 11 κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες συναλλαγές τους καθώς και 3 πακέτα σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι μέλη του κυκλώματος είχαν έρθει και διαμείνει και άλλες φορές στην Ελλάδα, με τις περισσότερες φορές να έμεναν στην Αττική.

Διαπιστώθηκε ακόμα ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εμπλέκονται και σε διακίνηση εμπορευματοκιβωτίου, το οποίο περιείχε κοκαΐνη συνολικού βάρους 654,3 κιλών, που περιέχονταν σε 23 κιβώτια με μπανάνες, και το οποίο εντοπίστηκε από τις Ιταλικές Αρχές την 11-04-2022 σε λιμάνι της Ιταλίας.




Η βίλα στο Σχολάρι από δορυφορική φωτο του Google Maps: