Ρεύμα: Τι θα πλήρωναν οι καταναλωτές χωρίς τις επιδοτήσεις - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ρεύμα: Τι θα πλήρωναν οι καταναλωτές χωρίς τις επιδοτήσεις



Τι δείχνουν τα στοιχεία του τελευταίου 9μηνου για την αγορά - Aύξηση 240% στη μέση τιμή των εναλλακτικών παρόχων τον τελευταίο χρόνο


Στο 40% υπολογίζεται κατά μέσο όρο η μηνιαία επιδότηση στο ρεύμα των οικιακών καταναλωτών από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και τον Μάιο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα σύγκρισης τιμών allazorevma.gr αυτό αναλογεί σε μια αύξηση 20% στους λογαριασμούς ρεύματος, η οποία θα ήταν στο επίπεδο του 100%, δηλαδή διπλάσια χωρίς τα μέτρα στήριξης.

Τα ποσοστά αυτά, όπως αναφέρει το τελευταίο report είναι προσεγγιστικά αλλά θεωρείται ότι παρουσιάζουν με επαρκή ακρίβεια την γενναιόδωρη πολιτική επιδοτήσεων που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα. «Υποδεικνύουν επίσης ότι πιθανότατα η κατάργηση στην πράξη της χονδρικής αγοράς που προγραμματίζει η κυβέρνηση από 1η Ιουλίου είναι αυτογκόλ».

Με βάση την ιστοσελίδα, ο Δείκτης Τιμών Ρεύματος με στοιχεία Μάϊου 2022 που υπολογίζει το allazorevma.gr, είχε αύξηση σε σχέση με τον δείκτη με στοιχεία Απριλίου από τα 165,30 στα 220,82 ευρώ την μεγαβατώρα.

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, στις οποίες περιλαμβάνει την κρατική επιδότηση των 182 ευρώ την μεγαβατώρα (για τον Μάϊο), αυξήθηκαν από -184,57 σε -126,75 ευρώ την μεγαβατώρα – έγιναν δηλαδή λιγότερο πιστωτικές.

Ο Δείκτης Ανταγωνιστικών Τιμών Ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ μειώθηκε ελαφρά από 340,11 ευρώ σε 335,07 ευρώ την μεγαβατώρα.

Οι τιμές των εναλλακτικών παρόχων κυμάνθηκαν από 297,79 έως 335,30 με μέσο όρο τα 313,20 ευρώ την μεγαβατώρα μειωμένο ελαφρά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (315,41).

Συνολικά, σε 12μηνη βάση (6/21-5/22), η μέση τιμή των εναλλακτικών παρόχων αυξήθηκε κατά 240% ενώ ο συνολικός δείκτης ανταγωνιστικών χρεώσεων που περιλαμβάνει και την ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 214%.

Στο πρώτο Πίνακα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη του κόστους της αγοράς και των τιμών των εναλλακτικών και της ΔΕΗ τους τελευταίους 12 μήνες. Η τιμή στην χονδρική είχε μικρή μείωση τον Μάιο σε συνέχεια αυτής του Απριλίου. 



Στον Δεύτερο Πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται συνοπτικά το τι θα πλήρωναν οι καταναλωτές με και χωρίς την επιδότηση από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.