Γιατί οι στρογγυλές πίτσες έρχονται σε τετράγωνα κουτιά; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί οι στρογγυλές πίτσες έρχονται σε τετράγωνα κουτιά;


Αν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, είστε… πολύ απασχολημένοι με το να τρώτε την πίτσα κι όχι με το να σκέφτεστε πώς έφτασε στον πάγκο της κουζίνας σας.

Από την άλλη πλευρά, αν το σκεφτείτε αρκετά μπορεί να βρείτε περίεργο το γεγονός ότι οι πίτες συνήθως διατίθενται σε τετράγωνα ή άλλα κουτιά που αποτελούν γεωμετρική απόκλιση από τη στρογγυλή ζύμη.

Γιατί, λοιπόν, οι πίτσες δεν φτάνουν σε στρογγυλά κουτιά;

Ο βασικότερος λόγος είναι επειδή η βιομηχανία πίτσας δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να «αλλάξει» τη βιομηχανία χαρτονιού. Τα χαρτοκιβώτια κατασκευάζονται συνήθως με άκρες (δηλαδή τετράγωνα ή ορθογώνια) επειδή μπορούν να κατασκευαστούν σε ένα κομμάτι καθώς και να στοιβάζονται πιο εύκολα.

Το πλεονέκτημα της κατασκευής ενός στρογγυλού κουτιού πίτσας θα ήταν κυρίως αισθητικό. Δεν πρόκειται να εξοικονομήσει χώρο σε σχέση με ένα κουτί με άκρες.

Ορισμένες αλυσίδες έχουν παίξει με το συμβατικό σχήμα του κουτιού πίτσας. Η Domino’s έχει ένα εξαπλό σχέδιο με κωνικές μπροστινές άκρες που αποσκοπεί στη μείωση του χαρτονιού που χρησιμοποιείται και στον περιορισμό του αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας.

Η πίτσα δεν περιοριζόταν πάντα σε τετράγωνο κουτί. Τη δεκαετία του 1800, οι πωλητές του δρόμου μετέφεραν πίτες σε φορητά μεταλλικά δοχεία, τα οποία τις κρατούσαν ζεστές.

Όταν η πίτσα άρχισε να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στη μεταπολεμική Αμερική, οι πιτσαρίες χρησιμοποιούσαν ένα μόνο κομμάτι χαρτόνι ως στήριγμα και στη συνέχεια έβαζαν την πίτα σε μια χάρτινη σακούλα.

Τελικά, το χαρτόνι βρήκε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της θερμότητας χωρίς να παγιδεύει την υγρασία.
Θα δούμε ποτέ μια ριζική αλλαγή του κουτιού πίτσας;

Κάποιοι προσπάθησαν. Το 2010, η Apple κατέθεσε αίτημα ευρεσιτεχνίας για ένα στρογγυλό δοχείο πίτσας με τρύπες ώστε να μπορεί να διαφεύγει η υγρασία.

Χρησιμοποιείται στα εστιατόρια της εταιρείας. Μια άλλη εταιρεία, η World Centric, σχεδίασε το 2018 ένα κομποστοποιήσιμο στρογγυλό κουτί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναθέρμανση πίτσας.

Ένα παρόμοιο προϊόν τέθηκε δοκιμαστικά στην αγορά από την Pizza Hut το 2019.

Όλα τα σχέδια θεωρητικά διατηρούν τις πίτσες πιο ζεστές και πιο τραγανές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά κανένα δεν έχει καταφέρει να ξεχωρίσει