Αυτός είναι ο σωστός τρόπος χρήσης του air condition για να μην πληρώνεις υπέρογκους λογαριασμούς - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος χρήσης του air condition για να μην πληρώνεις υπέρογκους λογαριασμούς



Το καλοκαίρι και ο καύσωνας είναι εδώ. Φέτος, όμως, τα πράγματα διαφέρουν όσον αφορά την χρήση του air condition καθώς η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν εκτινάξει τις τιμές του ρεύματος, με αρκετούς πολίτες να λαμβάνουν υπέρογκους λογαριασμούς, τους οποίους και δυσκολεύονται να αποπληρώσουν.

Υπάρχουν λοιπόν κάποιες συμβουλές προκειμένου να αποφευχθεί η άσκοπη υπερκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κλιματιστικά.


Τα δύο πιο συχνά λάθη που κάνουν τα κλιματιστικά να «καίνε» πολύ

Τα μυστικά για την αποφυγή υπερκατανάλωσης των κλιματιστικών είναι δύο: η λελογισμένη χρήση και η καλή συντήρηση. Ας πιάσουμε το πρώτο. Όπως επισημαίνουν αρκετοί ειδικοί, το κλιματιστικό θα πρέπει να είναι ανοιχτό όλη τη μέρα, αλλά σε μια μέτρια θερμοκρασία.

Συγκεκριμένα, η ιδανική θερμοκρασία το καλοκαίρι είναι από τους 25 έως τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Τουναντίον, η ρύθμιση της θερμοκρασίας στους 18 βαθμούς Κελσίου, το μόνο που θα καταφέρει είναι να εκτινάξει την κατανάλωση ρεύματος. Αυτό συμβαίνει καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του εξωτερικού περιβάλλοντος και του εσωτερικού, τόσο πιο μεγάλη προσπάθεια καταβάλλει η ηλεκτρική συσκευή για να καταφέρει να πιάσει την επιθυμητή απόδοση.

Και στο τέλος, αυτό που θα καταφέρουμε είναι απλά να ξοδευτεί τζάμπα ενέργεια, καθώς το air condition δεν θα καταφέρει να πιάσει ποτέ – ούτε να διατηρήσει φυσικά – την τόσο χαμηλή θερμοκρασία.

Δε φτάνει, όμως, μόνο αυτό. Μια φορά τον χρόνο θα πρέπει να γίνεται μια καλή συντήρηση του κλιματιστικού, κατά τους ειδικούς. Μπορεί τα 50 ή 60 ευρώ που κοστίζει η όλη διαδικασία, να μοιάζει μεγάλο ποσό, πρόκειται, ωστόσο, για μια ψευδαίσθηση. Κι αυτό γιατί ένα κακοσυντηρημένο κλιματιστικό ξοδεύει πολύ περισσότερη ενέργεια, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, από οποιοδήποτε άλλο.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως ένα air condition που δεν συντηρείται τακτικά χάνει τουλάχιστον το 5% της απόδοσής του ετησίως. Με τα χρόνια, το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και οι ψυκτικοί συνιστούν από ένα σημείο και έπειτα να γίνεται η αντικατάστασή του με ένα καινούργιο που θα καταναλώνει σαφώς λιγότερη ενέργεια εάν χρησιμοποιείται σωστά.

Η καλή συντήρηση και η λελογισμένη χρήση των κλιματιστικών, πέρα της οικονομίας στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, προστατεύει τον άνθρωπο και από τη μετάδοση ιών που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία του.