Πρωινό ξύπνημα: 6+1 tips για να ξεκινά η μέρα σου με ενέργεια και ευεξία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πρωινό ξύπνημα: 6+1 tips για να ξεκινά η μέρα σου με ενέργεια και ευεξία



Αυτά τα πρώτα λεπτά μετά το πρωινό ξύπνημα, για πολλούς μπορεί να είναι μια μεγάλη μάχη. Είστε επιτέλους σε μια άνετη θέση και νιώθετε τόσο άνετα κάτω από τα σκεπάσματα, και μετά… η πραγματικότητα έρχεται: Είναι ώρα να σηκωθείτε. 

Μερικές φορές, το μόνο πράγμα που μπορεί να σας πείσει από το κρεβάτι είναι η σκέψη ενός ζεστού ή παγωμένου καφέ. Αλλά όταν αυτό δεν λειτουργεί, είναι καιρός να δείτε μερικούς νέους τρόπους για το πώς να ξυπνάτε το πρωί.

Γιατί μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται τόσο πολύ να σηκωθούν το πρωί; Υπάρχουν μερικοί λόγοι, σύμφωνα με τον Navya Mysore, MD, γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας στο One Medical Group που ειδικεύεται στον ύπνο. Το να τρώτε ένα πιο βαρύ γεύμα το βράδυ, να πίνετε αλκοόλ ή να κοιτάτε τις οθόνες πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου σας, κάνοντας σας να αισθάνεστε υπερβολικά νευρικός το πρωί.

Ακόμη και ο καιρός μπορεί να είναι πρόβλημα: Το χειμώνα, οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα σκοτεινά πρωινά κάνουν πραγματικά πιο δύσκολο να σηκωθείτε, λέει η Δρ Mysore.

Το αν σας αρέσει να σηκώνεστε από το κρεβάτι ή να μένετε ξύπνιοι καθορίζεται από τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός σας, εξηγεί η Shelby Harris, PsyD, ψυχολόγος ύπνου σε ιδιωτικό ιατρείο στη Νέα Υόρκη και συγγραφέας του The Women’s Guide to Overcoming Insomnia. Αλλά οι κουκουβάγιες μπορούν να γίνουν εντελώς πρώιμα πουλιά – απλά δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη. Κάνοντας μικρές αλλαγές στις πρωινές και βραδινές σας ρουτίνες και να είστε συνεπείς θα σας βοηθήσουν να φτάσετε εκεί.


Πρωινό ξύπνημα: 6+1 tips για να ξεκινά η μέρα σου με ενέργεια και ευεξία

Ξεκινήστε ελέγχοντας τη νυχτερινή σας ρουτίνα

Η Χάρις και ο Δρ Mysore συμφωνούν ότι η ποσότητα ποιοτικού ύπνου που κοιμάστε κάθε βράδυ μπορεί να επηρεάσει το πόσο εύκολο είναι για εσάς να ξυπνάτε το πρωί. Έτσι, αφήστε κάτω όλες τις οθόνες τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο. Και, μην τα χρησιμοποιείτε όταν ξυπνάτε στη μέση της νύχτας.

Αντιμετωπίστε τυχόν προβλήματα με το ροχαλητό ή την υπνική άπνοια, εάν τα έχετε
Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ τη νύχτα.
Διατηρήστε την κρεβατοκάμαρά σας δροσερή και ήσυχη
Επενδύστε σε ένα καλό ξυπνητήρι

Δεν είστε σίγουροι ότι με το φως του ήλιου και το κελάηδισμα των πουλιών θα έχετε το κατάλληλο πρωινό ξύπνημα; Δοκιμάστε ένα ξυπνητήρι με ρόδες που ξεκολλάει από το κομοδίνο σας και σας κάνει να το πιάσετε για να το απενεργοποιήσετε. Ρολόγια που θα δονούν το μαξιλάρι σας ή ενώ είναι συνδεδεμένα στον καρπό σας για μια ήπια (αλλά σταθερή) κλήση αφύπνισης, λέει ο Χάρις.

Εάν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας ως ξυπνητήρι, πειραματιστείτε με μια διαφορετική εφαρμογή
Προτιμάτε να σας ξυπνάει το τηλέφωνό σας; Δοκιμάστε μια εφαρμογή συναγερμού παζλ αντί για την τυπική έκδοση που συνοδεύει τη συσκευή σας. Σε κάνει να κάνεις κάτι γνωστικό για να πάρεις τον εγκέφαλό σου σε λειτουργία. Το ξυπνητήρι σας θα σταματήσει να χτυπά μόνο εάν μπορείτε να ολοκληρώσετε με επιτυχία μια εργασία στην εφαρμογή. Τώρα αυτό είναι έξυπνο.


Βάλτε το τηλέφωνο ή το ξυπνητήρι σας στην άλλη πλευρά του υπνοδωματίου σας

Ανεξάρτητα από το είδος του συναγερμού που θα επιλέξετε, δοκιμάστε να το τοποθετήσετε κάπου μακριά από το κρεβάτι σας. Με αυτόν τον τρόπο, «αναγκάζεσαι να σηκωθείς από το κρεβάτι» για να το απενεργοποιήσεις, λέει ο Δρ Mysore. Έπειτα, μόλις ξυπνήσετε, είναι πολύ πιο πιθανό να σκεφτείτε, “Εντάξει, το πιο δύσκολο κομμάτι τελείωσε. Έτσι τώρα μπορώ απλώς να ξεκινήσω το πρωί μου”, προσθέτει.


Ανοίξτε τις αποχρώσεις σας αμέσως μόλις ξυπνήσετε

«Το σώμα μας είναι προορισμένο να κοιμάται όταν δύει ο ήλιος και μετά να ξυπνά όταν ανατέλλει», εξηγεί ο Χάρις. Καθώς ο ήλιος δύει, ο εγκέφαλός σας αρχίζει να παράγει φυσικά μελατονίνη, η οποία σας προκαλεί υπνηλία. (Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αποφεύγετε τις οθόνες πριν τον ύπνο – το φως τους μπορεί να διαταράξει αυτόν τον φυσικό κύκλο.)

Το πρωί, αφήνοντας λίγο ηλιακό φως, ουσιαστικά βοηθάτε να σταματήσει η παραγωγή μελατονίνης. Έτσι, όσο πιο γρήγορα ανοίξετε αυτές τις κουρτίνες μετά το ξυπνητήρι σας, τόσο το καλύτερο.


Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας λίγα λεπτά νωρίτερα κάθε μέρα

Ο Δρ. Mysore προτείνει να ρυθμίσετε το ξυπνητήρι σας για 10 λεπτά νωρίτερα από ό, τι συνήθως ξυπνάτε κάθε μέρα. Σε λίγες εβδομάδες, θα αρχίσετε να αισθάνεστε πιο άνετα με το να ξυπνάτε νωρίτερα.

Ξυπνήστε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα
Είναι εύκολο να καταλάβετε την ελκυστικότητα του να θέλετε να πιάσετε μερικά επιπλέον z στις μέρες σας. Αλλά αν ξυπνήσετε αργότερα, αυτό θα σας πυροβολήσει στο πόδι όσον αφορά την προσπάθεια να αποκτήσετε αυτή τη συνήθεια, λέει ο Δρ Mysore. Επομένως, μείνετε συνεπείς για τα καλύτερα αποτελέσματα.