Οδηγός για μια ασφαλή περιποίηση δέρματος στην εγκυμοσύνη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Οδηγός για μια ασφαλή περιποίηση δέρματος στην εγκυμοσύνη



Μόλις διαπιστώσετε ότι βρίσκεστε σε ενδιαφέρουσα όλος ο κόσμος σας αλλάζει. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει και τη περιποίηση του δέρματος σας.

Ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι πρέπει να αποχωριστείτε το αγαπημένο σας κρασί, το να πρέπει να αφήσετε στην άκρη τα προϊόντα περιποίησης που τόσα χρόνια εμπιστευόσασταν με κλειστά μάτια, ίσως αποτελεί ένα ισχυρό σοκ! 

Όμως τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω σας γιατί ορισμένα συστατικά απορροφώνται από το δέρμα σας και άρα από το δέρμα του μωρού σας.


Αλλαγές της επιδερμίδας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αρχικά ας το αντιμετωπίσουμε: οι δερματολογικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συχνό φαινόμενο σε αρκετές μέλλουσες μητέρες. Οι πιο συχνές αλλαγές είναι:

✔  Ξηρό δέρμα
✔  Σκούρο δέρμα (μια κατάσταση που ονομάζεται μέλασμα)
✔  Ακμή

Άνθρωποι με προϋπάρχουσα δερματολογικά προβλήματα όπως έκζεμα, ψωρίαση ή ροδόχρους ακμή παρατηρούν αλλαγές στο δέρμα τους είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο. Επιπλέον μπορούν να επηρεαστούν και άλλα μέρη με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ραγάδες, φλεβίτιδες, τριχόπτωση ή αύξηση μαλλιών.


Τα βασικά συστατικά προς αποφυγή στην εγκυμοσύνη

Οι ουσίες που καλό είναι να αποφεύγουμε είναι οι εξής:

Ρετινοειδή: 
Ορισμένα προϊόντα περιποίησης δέρματος κατά της γήρανσης χρησιμοποιούν έναν τύπο ρετινόλης που ονομάζεται ρετινοειδή. Η ποσότητα των ρετινοειδών που απορροφάται ενδέχεται να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. Ως εκ τούτου, όλα τα ρετινοειδή δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υψηλή δόση σαλικυλικού οξέος:
Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα κοινό συστατικό για τη θεραπεία της ακμής. Ωστόσο, τα προϊόντα που παρέχουν υψηλή δόση σαλικυλικού οξέος, θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Υδροκινόνη: 
Η υδροκινόνη είναι ένα συνταγογραφούμενο προϊόν που χρησιμοποιείτε για να φωτίσει το δέρμα ή να μειώσει τη μελάγχρωση του δέρματος, που μπορεί να προκληθούν από την εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ σοβαρών συγγενών ανωμαλιών ή παρενεργειών και της υδροκινόνης. Επειδή όμως το σώμα μπορεί να απορροφήσει σημαντική ποσότητα υδροκινόνης σε σύγκριση με άλλα συστατικά, είναι καλύτερο να αποφεύγεται.

Φθαλικές ενώσεις: 
Οι φθαλικές ενώσεις βρίσκονται σε πολλά προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής χρήσης. Ωστόσο σε μελέτες που έγιναν σε ζώα βρέθηκαν σοβαρές αναπαραγωγικές και ορμονικές δυσλειτουργίες.

Φορμαλδεΰδη: 
Η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιείται πλέον σπάνια σε προϊόντα ομορφιάς επειδή είναι γνωστό καρκινογόνο και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στειρότητας και αποβολής. Αν και δύσκολα θα το βρείτε σε κάποιον προϊόν καλό είναι να έχετε το νου σας.

Χημικά αντηλιακά: 
Η οξυβενζόνη και τα παράγωγά της είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο φίλτρο υπεριώδους (UV) στα αντηλιακά. Επειδή η οξυβενζόνη είναι μια γνωστή χημική ουσία που διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα, η ανησυχία για χρήση στην εγκυμοσύνη είναι ότι θα μπορούσε να διαταράξει τις ορμόνες και να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στη μητέρα και το μωρό.


Λύσεις για ασφαλή συστατικά περιποίησης δέρματος


Ακμή

Το αζελαϊκό και το γλυκολικό οξύ είναι ασφαλή για τη θεραπεία της ακμής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μαζί με το τοπικό υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και το τοπικό σαλικυλικό οξύ.


Αντιγήρανση και ρυτίδες

Βασικά αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C που προστατεύουν το δέρμα σας από βλάβες και διατηρούν το κολλαγόνο αλλά ταυτόχρονα είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη είναι:

✔  βιταμίνη Ε

✔  βιταμίνη Κ

✔  βιταμίνη Β3

✔  πράσινο τσάι



Ξηρό δέρμα και ραγάδες

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εγκυμοσύνη απαιτεί πολλά από το σώμα σας, επομένως συχνά εμφανίζεται ξηροδερμία. Εκτός από το να πίνετε άφθονο νερό, τα ενυδατικά προϊόντα που περιέχουν λάδι καρύδας, βούτυρο κακάο, πεπτίδια και υαλουρονικό οξύ (ΗΑ) μπορούν να βελτιώσουν την ενυδάτωση. Και όσον αφορά τις ραγάδες, συχνή ενυδάτωση των σημείων που τεντώνονται όπως η περιοχή της κοιλιάς.


Αντηλιακή προστασία

Προτείνεται η χρήση αντηλιακών με βάση τα ορυκτά όπως το οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου που προστατεύουν το δέρμα αναγκάζοντας τις ακτίνες UV να αναπηδούν εντελώς από το δέρμα. Επιπλέον, μη ξεχνάτε το καπέλο σας!


Πώς να ελέγξετε εάν τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας σας είναι ασφαλή

Αρχικά, συζητήστε την ασφάλεια των προϊόντων περιποίησης του δέρματός σας με τον δερματολόγο σας, ειδικά εάν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα ή ανησυχείτε για μια προϋπάρχουσα πάθηση του δέρματος. Στη συνέχεια, μπορείτε να ελέγξετε τη λίστα με τα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιείτε.


Ασφαλή ρουτίνα περιποίησης δέρματος για την εγκυμοσύνη

Μια γενική πρωινή και βραδινή ρουτίνα περιποίησης είναι η ακόλουθη:

👉 Πρώτα, χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για να πλύνετε το πρόσωπό σας με ένα ήπιο καθαριστικό. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ένα τόνερ. Έπειτα, προσθέστε ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος με βάση τα ορυκτά και εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα που ταιριάζει στον τύπο του δέρματός σας. Κατόπιν εάν είναι απαραίτητο εφαρμόστε μια κρέμα ματιών. Το βράδυ μη ξεχάσετε τη κρέμα νυκτός σας.

👉 Αναφορικά με τη πρόληψη των ραγάδων, εφαρμόστε ενυδατική κρέμα στην κοιλιά, τους γοφούς και τους μηρούς.

Γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο να εγκαταλείψετε το αγαπημένο σας πρόγραμμα περιποίησης δέρματος, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα κάνετε τα πάντα για να προστατέψετε το μικρό σας θαύμα.