Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία σκοτώνει τα δελφίνια της Μαύρης Θάλασσας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία σκοτώνει τα δελφίνια της Μαύρης ΘάλασσαςΗ αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα ενοχλεί και τραυματίζει τα θηλαστικά τα οποία μεταναστεύουν προς τα νότια όπου είτε πιάνονται στα δίκτυα των ψαράδων είτε ξεβράζονται νεκρά στις ακτές

Η στρατιωτική δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία πιθανόν ευθύνεται για τους αυξημένους θανάτους δελφινιών οι οποίοι καταγράφονται στις τουρκικές ακτές.

Η ηχορύπανση που προκαλούν τα περίπου 20 σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού και οι συνεχείς στρατιωτικές δραστηριότητες σπρώχνουν τα δελφίνια προς τις νότιες περιοχές της θάλασσας, δηλαδή στην Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Εκεί είτε πιάνονται στα δίκτυα των ψαράδων είτε ξεβράζονται νεκρά στις ακτές, αναφέρει ο Guardian.

Από την αρχή του πολέμου, εδώ και περίπου 2,5 μήνες, έχουν καταγραφεί πάνω από 80 θάνατοι δελφινιών στις ακτές της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, ένας αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το παρελθόν.

Περίπου οι μισοί θάνατοι οφείλονται στα δίχτυα των ψαράδων, αλλά οι υπόλοιποι είναι άγνωστης αιτιολογίας, καθώς τα θηλαστικά δεν έχουν ούτε σημάδια από δίχτυα ούτε από σφαίρες.

Μία πιθανή απάντηση, λέει τούρκος επιστήμονας, είναι το ακουστικό τραύμα.

Δεν έχουμε ξαναδεί τόσα πολλά πολεμικά πλοία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή, όπως εξηγούν.

Τα σόναρ των πλοίων, που αναζητούν υποβρύχια, εκπέμπουν ήχους που επηρεάζουν τα θηλαστικά. Αυτή η ασταμάτητη «φασαρία» ενοχλεί τα δελφίνια που φεύγουν προς την πιο ήσυχη νότια πλευρά της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί όμως, σε νερά που είναι άγνωστα στα δελφίνια, τους περιμένουν άλλοι κίνδυνοι.

Στη Βουλγαρία η εικόνα είναι παρόμοια. Τους τελευταίους μήνες έχουν πιαστεί σε δίχτυα 50 δελφίνια, αριθμός κοντά στο μέγιστο που έχει καταγραφεί.

protothema.gr