Όλες οι έρευνες για το μανικιούρ με τζελ. Πόσο βάσιμες είναι οι ανησυχίες; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Όλες οι έρευνες για το μανικιούρ με τζελ. Πόσο βάσιμες είναι οι ανησυχίες;



Το μανικιούρ με τζελ απαιτεί υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας προκειμένου να τοποθετηθεί το ειδικό τζελ στα νύχια. Αν και υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος του δέρματος, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο πόνος και η βλάβη των νυχιών είναι κοινές παρενέργειες του μανικιούρ με τζελ.


Τι είναι το μανικιούρ με gel;

Σε μία πρόσφατη έρευνα αναφέρεται ότι για το μανικιούρ με gel χρησιμοποιείται ένα είδος φωτοευαίσθητου τζελ. Αυτό το τζελ λειτουργεί ως βερνίκι νυχιών αλλά έχει ειδικές ιδιότητες που το διαφοροποιούν από τα ακρυλικά βερνίκια νυχιών.

Ειδικότερα, η γέλη σταθεροποιείται σωστά μόνο με την έκθεση σε ορισμένες πηγές φωτός. Για το λόγο αυτό, όσοι θέλουν ένα gel μανικιούρ πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτό το ειδικό φως, είτε η εφαρμογή γίνεται σε στούντιο περιποίησης νυχιών, είτε στο σπίτι. Αυτό το φως χρησιμοποιεί συνήθως υπεριώδη ακτινοβολία υψηλής έντασης.


Κόστος για την εφαρμογή στο σπίτι

Κάποιες γυναίκες περιποιούνται μόνες τους στο σπίτι τα νύχια τους, και έχουν προμηθευθεί κιτ μανικιούρ με τζελ για εφαρμογή στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων πολλών τζελ και μιας ειδικής πηγής λάμπας. Οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας, όπως ο αριθμός των εφαρμογών που γίνονται κάθε μήνα και ο χρόνος που χρειάζεται κάθε φορά, διαφέρουν από προϊόν σε προϊόν.

Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τις λεπτομέρειες των τζελ μανικιούρ στο σπίτι. Ωστόσο, στοιχεία για τις ΗΠΑ από μία έρευνα του 2020 δείχνει ότι ο μέσος πελάτης ενός στούντιο περιποίησης νυχιών έκανε μεταξύ 1 και 4 μανικιούρ με gel ανά μήνα, με κάθε μανικιούρ να διαρκεί μεταξύ 6 και 10 λεπτών.

Το κόστος ποικίλλει επίσης ανάλογα με τους τεχνίτες μανικιούρ gel, ειδικά μεταξύ των κομμωτηρίων. Υπάρχει επίσης κάποια διακύμανση στο κόστος των κιτ μανικιούρ με gel στο σπίτι, που ενδεικτικά κυμαίνονται από 12 έως και 350 ευρώ.


Ανησυχίες για την ασφάλεια του μανικιούρ με τζελ, όπως δείχνουν οι έρευνες

Σε μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Dermatology Online Journal, οι περισσότερες μονάδες φωτός μανικιούρ gel εκπέμπουν ακτινοβολία UVA υψηλής έντασης και υπάρχει κάποια ανησυχία σχετικά με το εάν ενδέχεται να ενέχουν κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Είναι γνωστό άλλωστε ότι λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας, το τεχνητό μαύρισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του δέρματος.

Ωστόσο, σε μία αναθεώρηση της μελέτης δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ του κανονικού μανικιούρ με gel και του καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον, τα άτομα μπορούν εύκολα να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος από αυτές τις πηγές φωτός, εφαρμόζοντας αντηλιακό πριν το μανικιούρ με τζελ.


Οι εμπειρίες των γυναικών

Σε μία άλλη μελέτη του 2020 καταγράφηκαν οι εμπειρίες 2.118 γυναικών που χρησιμοποίησαν μανικιούρ με gel. Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν τα ακόλουθα σημαντικά αποτελέσματα:

Εφαρμογή του μανικιούρ: Περίπου το 8,3% της ομάδας μελέτης ανέφερε παρενέργειες κατά την εφαρμογή του βερνικιού. Μεταξύ αυτών των ατόμων, περίπου το 50,4% ανέφερε είτε πόνο είτε αίσθημα καύσου.

Κατά τη διάρκεια του μανικιούρ: Περίπου το 20% της ομάδας μελέτης ανέφερε παρενέργειες τις ημέρες που ακολούθησαν. Από αυτές, το 9,6% ανέφερε φαγούρα και το 9,6% ανέφερε πόνο ή αίσθημα καύσου.

Αφαίρεση του μανικιούρ: Περίπου το 75% της ομάδας μελέτης ανέφερε παρενέργειες μετά την αφαίρεση του βερνικιού. Μεταξύ αυτών των ατόμων, το 30,3% ανέφερε μειωμένη σκληρότητα των νυχιών και το 24,7% ανέφερε σχίσιμο και σπάσιμο των νυχιών.
Αν και αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι αναξιόπιστα λόγω της μεθοδολογίας φαίνεται ότι υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τα μανικιούρ με gel.


Μικρόβια

Μία άλλη μελέτη σημειώνει ότι τα ακρυλικά νύχια και τα νύχια με τζελ φιλοξενούν περισσότερα βακτήρια από τα φυσικά νύχια. Αν και οι δύο τύποι παράγουν τον ίδιο αριθμό βακτηρίων, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για τις γυναίκες να καθαρίσουν σωστά τα νύχια με τζελ παρά τα ακρυλικά νύχια.

Ωστόσο, λόγω του μικρού μεγέθους δείγματος της μελέτης, απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ διαφορετικών ειδών μανικιούρ και υγιεινής.

Επιπρόσθετα, σε άλλη έρευνα τονίζεται η δυσκολία αφαίρεσης του τζελ λόγω πιθανής πρόκλησης βλάβης στα νύχια. Η μελέτη συσχετίζει τη διαδικασία αφαίρεσης με:
  • αραίωση και αδυναμία νυχιών
  • εύθραυστα νύχια
  • λευκές κηλίδες στα νύχια γνωστές ως ψευδολευκονυχία (τοπική μυκητίαση)
  • σχίσιμο νυχιών


Τζελ μανικιούρ στο σπίτι

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία από έρευνες που να διακρίνουν τις επιπτώσεις στην υγεία του μανικιούρ με gel στο σπίτι από το μανικιούρ με gel στο κομμωτήριο ή στο στούντιο περιποίησης. Αν και στα κομμωτήρια και τα στούντιο, είθισται να εφαρμόζονται αυστηρότερα μέτρα υγιεινής, σε σύγκριση με την ατομική εφαρμογή στο σπίτι, οι έρευνες δεν έχουν δείξει ακόμα εάν αυτό ισχύει.

Πάντως, αν και η διαδικασία εκθέτει τους ανθρώπους σε κάποια υπεριώδη ακτινοβολία, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, αναφέρει το medicalnewstoday.com.

Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι το μανικιούρ με τζελ μπορεί να έχει και άλλες παρενέργειες, όπως πόνο ή αίσθημα καύσου κατά την εφαρμογή. Η διαδικασία αφαίρεσης μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα τα κατεστραμμένα νύχια.