Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και οι «κόφτες» των αποζημιώσεων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και οι «κόφτες» των αποζημιώσεων



Τα εισοδηματικά όρια, η επιστροφή των 18-600 ευρώ και οι κινήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα


Το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος που απέκτησαν τα νοικοκυριά το 2020 και εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση του 2021 και οι συνολικές επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος την περίοδο από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022 αποτελούν τα δυο βασικά «κλειδιά» που θα «ξεκλειδώσουν» τις αποζημιώσεις από 18 έως 600 ευρώ που θα λάβουν οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές κύριας κατοικίας τον Ιούνιο.

Βέβαια για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου, να πιστοποιήσουν ή να διορθώσουν τα στοιχεία για την κατοικία τους και να μη ξεχάσουν να δηλώσουν τον αριθμό του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN).

 Η επιδότηση θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τον Ιούνιο και τα χρήματα θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους καταναλωτές όπως οι ίδιοι επιθυμούν.


Το αναδρομικό επίδομα που δίνει η κυβέρνηση για να περιορίσει την φωτιά στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κρύβει κερδισμένους, χαμένους και κόφτες. 

Πιο συγκεκριμένα οι οικιακοί καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Κερδισμένοι-χαμένοι:
Οι καταναλωτές που εμφάνισαν στη φορολογική δήλωση που υπέβαλαν το 2021 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ είναι οι κερδισμένοι του νέου μέτρου στήριξης. Σημειώνεται ότι πρόκειται για οικογενειακό εισόδημα που σημαίνει ότι στη περίπτωση εγγάμων προστίθενται τα εισοδήματα των συζύγων. Δηλαδή αν η σύζυγος έχει δηλώσει 20.000 ευρώ και ο σύζυγος 26.000 ευρώ δεν θα λάβουν το επίδομα αφού αθροιστικά το εισόδημα είναι 46.000 ευρώ δηλαδή ξεπερνάει το όριο των 45.000 ευρώ. 

Οι καταναλωτές αυτοί χάνουν την αποζημίωση. Αντίθετα ευνοημένοι είναι οι άγαμοι καθώς και για αυτούς ισχύει το όριο των 45.000 ευρώ οπότε επειδή πρόκειται για ένα άτομο ο κίνδυνος να ξεπερνάει το εισοδηματικό όριο είναι μικρότερος.

2. Κατοικία: Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μόνο για την κύρια ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και συνεπώς όσοι έχουν δηλώσει στην Εφορία δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες ανεξάρτητα από το ύψος της επιβάρυνσης δεν θα λάβουν την ενίσχυση. Επισημαίνεται ότι ο χαρακτηρισμός πρώτης κατοικίας προκύπτει από τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος στον αντίστοιχο πίνακα και τους κωδικούς του εντύπου Ε1.

3. Φοιτητές: Η αποζημίωση θα δοθεί μόνο στους φοιτητές που υποβάλουν οι ίδιοι φορολογική δήλωση και δηλώνουν τη φοιτητική στέγη ως κύρια κατοικία τους. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς που πληρώνουν το ενοίκιο για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη δεν θα λάβουν αποζημίωση για τους φουσκωμένους λογαριασμούς της φοιτητικής κατοικίας.

4. Κοινόχρηστα: Δεν θα δοθεί επίδομα για τις επιβαρύνσεις από το ρεύμα κοινοχρήστων σε πολυκατοικίες, καθώς το κριτήριο για την επιστροφή των χρημάτων αφορά μόνο την κατανάλωση για την πρώτη κατοικία.

5. Αποζημίωση: Επιστρέφεται το 60% του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν χρεωθεί, για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από την 01/12/2021 έως τις 31/05/2022, πράγμα που σημαίνει ότι το κριτήριο για την επιστροφή των χρημάτων είναι η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος της κατανάλωσης.

6. Το ποσό της επιστροφής:
Η επιστροφή δίνεται για συνολική αύξηση ρεύματος μέσα στους έξι μήνες (Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2022) πάνω από 30 ευρώ, με την ελάχιστη επιστροφή να διαμορφώνεται στα 18 ευρώ και τη μέγιστη να μην υπερβαίνει τα 600 ευρώ. Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση την συνολική επιβάρυνση από την αύξηση του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αφού αφαιρεθούν οι συνολικές επιδοτήσεις που έλαβαν τα νοικοκυριά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο από το πακέτο στήριξης της κυβέρνησης. 

 Για παράδειγμα εάν η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε στο διάστημα Δεκεμβρίου- Μαΐου αθροιστικά τα 1.000 ευρώ και η κρατική επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί του ποσού των 500 ευρώ της επιβάρυνσης που επωμίσθηκε ο καταναλωτής θα λάβει το 60% δηλαδή 300 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Σε περίπτωση που η καθαρή επιβάρυνση μετά την αφαίρεση της επιδότησης διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ αλλά αν η επιβάρυνση ήταν 2.000 ευρώ ο καταναλωτής δεν θα λάβει το 60% δηλαδή 1.200 ευρώ αλλά 600 ευρώ καθώς ξεπερνάει το ανώτατο όριο του επιδόματος που είναι 600 ευρώ.

7. Η πλατφόρμα: Τον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους καταναλωτές προκειμένου να λάβουν την αποζημίωση. Μέσω της πλατφόρμας θα αντλούνται τα στοιχεία της κύριας κατοικίας από την ΑΑΔΕ, όπως και ο σχετικός αριθμός του ρολογιού ρεύματος και ο ωφελούμενος θα βεβαιώνει τα στοιχεία αυτά ή θα τα επικαιροποιεί σε περίπτωση που έχει αλλάξει κύρια κατοικία. 

Κατόπιν, τα στοιχεία των χρεώσεων ρεύματος, για κάθε ρολόι, θα αντλούνται από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Ο καταναλωτής δηλαδή δεν θα χρειάζεται να εισάγει τις χρεώσεις, αυτό θα γίνεται απευθείας από τις εταιρείες – παρόχους ενέργειας. Aυτό που θα κάνει είναι να εισέρχεται στην πλατφόρμα όπου θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία σύμφωνα με το Ε1, το ρολόι και το ποσοστό χρήσης. Στη συνέχεια θα συναινεί στην ορθότητα των στοιχείων ενώ σε περίπτωση που τα στοιχεία δεν είναι ορθά θα προχωρά στην επικαιροποίηση τους.

8. Αλλαγή κατοικίας:
Για όσους άλλαξαν κατοικία θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται στην Εφορία η οικία ως πρώτη κατοικία.

Newsbeast