Επιστήμονες καλλιέργησαν με επιτυχία φυτά σε έδαφος της Σελήνης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Επιστήμονες καλλιέργησαν με επιτυχία φυτά σε έδαφος της Σελήνης



Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα φύτεψαν κάρδαμο (αραβίδα) σε σκληρό σεληνιακό χώμα που έφεραν στη γη οι αστροναύτες του Apollo 11. Για πρώτη φορά, επιστήμονες καταφέρνουν να αναπτύξουν φυτά σε έδαφος από το φεγγάρι, που είχε συλλέξει η NASA.


Οι ερευνητές δεν είχαν ιδέα εάν κάτι θα φύτρωνε στην σκληρή σκόνη του φεγγαριού και ήθελαν να διαπιστώσουν αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια φυτών προς βρώση, από μια νέα γενιά εξερευνητών της σελήνης. Τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν. «Δεν το πιστεύω! Τα φυτά πράγματι αναπτύσσονται σε σεληνιακό έδαφος. Ακούγεται σαν ανέκδοτο», αναφώνησε ο Robert Ferl του Ινστιτούτου Τροφίμων και Γεωργικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Φλόριντα.

Ο Ferl και οι συνάδελφοί του φύτεψαν κάρδαμο (αραβίδα) στο χώμα του φεγγαριού που επέστρεψαν οι Neil Armstrong και Buzz Aldrin του Apollo 11 και άλλοι αστροναύτες που περπάτησαν στο φεγγάρι και οι σπόροι φύτρωσαν. Το μειονέκτημα ήταν ότι μετά την πρώτη εβδομάδα, η τραχύτητα και άλλες ιδιότητες του σεληνιακού εδάφους επηρέασαν πολύ τα μικρά, ανθισμένα ζιζάνια που αναπτύχθηκαν πιο αργά από τα σπορόφυτα που φυτεύτηκαν σε ψεύτικο χώμα παρόμοιο με αυτό του φεγγαριού, από τη Γη.


Τα περισσότερα από τα φυτά του φεγγαριού κάποια στιγμή κατέληξαν σε στασιμότητα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν την περασμένη Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό Communications Biology. Όσο περισσότερο χρόνο ήταν εκτεθειμένο το έδαφος του φεγγαριού στην αδυσώπητη κοσμική ακτινοβολία και τον ηλιακό άνεμο, τόσο χειρότερα φαινόταν να αναπτύσσονται τα φυτά.

Τα δείγματα του Apollo 11 που προέρχονταν από την σεληνιακή - χρονολογικά παλαιότερη - Sea of Tranquility και είχαν εκτεθεί μερικά δισεκατομμύρια χρόνια περισσότερο στα στοιχεία, ήταν αυτά με την λιγότερη ανάπτυξη, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Η σκόνη του φεγγαριού είναι γεμάτη από μικροσκοπικά γυάλινα θραύσματα από προσκρούσεις μικρομετεωριτών και έφτασε στη γη πάνω στις διαστημικές στολές των αστροναυτών του Apollo, όπου είχε προσκολληθεί κατά την διάρκεια της προσεδάφισης και των σεληνιακών περιπάτων.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός γιατί τώρα γνωρίζουμε ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε φυτά στη Σελήνη», δήλωσε ο Simon Gilroy, βιολόγος διαστημικών φυτών στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin - Madison, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Το πραγματικό επόμενο βήμα είναι να πάμε και να το κάνουμε στην επιφάνεια του φεγγαριού».

Μια λύση θα μπορούσε - ενδεχομένως - να είναι η εκσκαφή χώματος για φύτευση από γεωλογικά νεότερα εδάφη του φεγγαριού, όπως αυτά που προέρχονται από ροές λάβας. Το περιβάλλον ανάπτυξης των φυτών θα μπορούσε επίσης να τροποποιηθεί, με την αλλαγή του μείγματος των θρεπτικών συστατικών ή (και) την ρύθμιση του τεχνητού φωτισμού. Περίπου 380 κιλά πετρωμάτων και χώματος του φεγγαριού επιστράφηκαν στη γη από έξι πληρώματα του Apollo, και τα περισσότερα φυλάσσονται με ασφάλεια σε εγκαταστάσεις της NASA.

Η NASA έδωσε (τελικά) 12 γραμμάρια στους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φλόριντα στις αρχές του περασμένου έτους και η πολυαναμενόμενη φύτευση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο σε συνθήκες εργαστηρίου.


The Guardian