Aγ.Αντώνιος: Εκδήλωση μνήμης και τιμής, στις αθώες ψυχές που ακόμα ψάχνουν δικαίωση - Προβολή του ντοκιμαντέρ "Η μπάντα" - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Aγ.Αντώνιος: Εκδήλωση μνήμης και τιμής, στις αθώες ψυχές που ακόμα ψάχνουν δικαίωση - Προβολή του ντοκιμαντέρ "Η μπάντα"Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αντωνίου 
"ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
με αφορμή την ημέρα μνήμης της 
Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου 
διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής, στις 353.000 αθώες ψυχές που ακόμα ψάχνουν δικαίωση, 
την Κυριακή 15/5/2022 
με επίσημο προσκεκλημένο τον δημοσιογράφο ερευνητή και συγγραφέα κ.κ Νίκο Ασλανίδη.
 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:

10:00
Ι.Ν. ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΤΩΝ ΨΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ.

10:30 (ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΥ) ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΜΑΡΤΥΡΕΣ.....100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΝΙΚΟ ΑΣΛΑΝΙΔΗ.

11:00 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΣΛΑΝΙΔΗ "Η ΜΠΑΝΤΑ"


"Η μπάντα ..."

Το ντοκιμαντέρ "Η μπάντα ..." βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα.

Ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που "επιστρατεύτηκε" βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Ελληνες και τρεις Τούρκους.

Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Ελληνες... Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσα εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα.

Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος... Κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική...

Εδώ και δύο χρόνια έγιναν γυρίσματα με τα παιδιά και τα εγγόνια του Γιάννη Παπαδόπουλου αφού ο ίδιος δεν ζει πια... Επίσης βρήκαμε και μιλήσαμε με αρκετά άτομα ποντιακής καταγωγής που έχουν συγγενείς-θύματα από τον Τοπάλ Οσμάν.

Πρόκειται για δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ στο οποίο συμμετέχουν περίπου 80 ηθοποιοί και η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Γιαννιτσών.

Η δημοσιογραφική έρευνα και η σκηνοθεσία έγινε από τον Νίκο Ασλανίδη, ο οποίος επί 25 χρόνια εργάστηκε στην τηλεόραση. Η επιμέλεια του ντοκιμαντέρ έγινε από τους ιστορικούς Κ. Φωτιάδη, Θ. Κυριακίδη και Λ. Βασιλειάδης.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και αφιερώνεται στη μνήμη των 353.000 θυμάτων...


Βιογραφικό Νίκου Ασλανίδη

Ο Νίκος Ασλανίδης σπούδασε δημοσιογραφία και άρχισε να εργάζεται απο το 1978 στην εφημερίδα " Θεσσαλονίκη". Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες "Βήμα" και "Νέα" ενώ διετέλεσε και αρχισυντάκτης της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος".
Παράλληλα εργάστηκε στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Μακεδονίας, ΕΡΤ 2, 102FM και στο δημοτικό ραδιοσταθμό Καλαμαριάς.

Στην τηλεόραση εργάστηκε στον ΣΚΑΙ και στην ΕΤ3 όπου παρουσίασε τις εκπομπές "Ρεπορτάζ", " Εκ των προτέρων η εκ των υστέρων" και " Αληθινά Σενάρια". Για τις εκπομπές αυτές βραβεύτηκε κατ' επανάληψη απο πολλούς φορείς όπως το δημοσιογραφικό οργανισμό του ιδρύματος Μπότση, το μορφωτικό ίδρυμα της ´Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης κ.α.

Με το ντοκιμαντέρ " Παράδοξη πατρίδα" που ασχολείται με τα μαρτυρικά χωριά, απέσπασε το βραβείο κοινού στο 17ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Με το ντοκιμαντέρ «Η μπάντα...» που ασχολείται με τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, απέσπασε δυο βραβεία στο 21ο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Έχει ταξιδέψει σε περισσότερες απο 50 χώρες για τη δημιουργία ντοκιμαντέρ. Μεταξύ άλλων έχει κάνει ντοκιμαντέρ σε εμπόλεμες περιοχές, στις φτωχότερες χώρες της Αφρικής ενώ ανέδειξε ´Ελληνες που διαπρέπουν σε διάφορους τομείς σε όλο τον πλανήτη.

Είναι πρόεδρος του Συμβουλίου Δεοντολογίας της ´Ενωσης Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης , συνεργάτης της εφημερίδας «Μακεδονία» και διαχειριστής της ιστοσελίδας alithinasenaria.gr

Διετέλεσε στα διοικητικά συμβούλια πολλών συλλόγων πολιτιστικών, σωματείων , γονέων και κηδεμόνων ενώ αυτή την περίοδο προσφέρει εθελοντικά υπηρεσίες σε περισσότερα από δέκα ιδρύματα και συλλόγους.

THERMISnews.grΔεν υπάρχουν σχόλια