Καλαμαριά - Θέρμη: Στα σκαριά διαδημοτικό κοιμητήριο 5.000 νέων θέσεων - “Ασφυξία” στα υφιστάμενα με τις κηδείες σε αναμονή - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Καλαμαριά - Θέρμη: Στα σκαριά διαδημοτικό κοιμητήριο 5.000 νέων θέσεων - “Ασφυξία” στα υφιστάμενα με τις κηδείες σε αναμονή




Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γ. Δαρδαμανέλης γνωστοποίησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ότι έγιναν οι πρώτες συζητήσεις με το δήμο Θέρμης, ενώ αναφέρθηκε στις προτάσεις που εξετάζονται

Ανάσα” στα κοιμητήρια τους, τα οποία έχουν περιέλθει σε ασφυκτική κατάσταση, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού θανάτων, ειδικά τα τελευταία χρόνια, επιχειρούν να δώσουν οι δήμοι Θέρμης και Καλαμαριάς, καθώς εξετάζουν τη δυνατότητα δημιουργίας διαδημοτικού νεκροταφείου, καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες.

Το πρόβλημα και στις δυο περιοχές είναι μεγάλο, αφού τα υφιστάμενα κοιμητήρια είναι υπερκορεσμένα και οι κηδείες βρίσκονται διαρκώς σε… αναμονή. Στο δήμο Καλαμαριάς μάλιστα η δημοτική επιχείρηση ποντάρει στις εκταφές σορών, προκειμένου να εξασφαλιστούν λίγες θέσεις, ενώ δεν υπάρχει καμία δυνατότητα επέκτασης του νεκροταφείου, όπου μάλιστα άνοιξαν κάποιες θέσεις και στους διαδρόμους.

Στη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στο κοιμητήριο της Καλαμαριάς αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης, γνωστοποιώντας την επαφή που είχε με το δήμο Θέρμης, προκειμένου να βρεθεί από κοινού λύση στο πρόβλημα.
Κάναμε την επαφή με το δήμο Θέρμης, όπου έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδικασία, σύμφωνα με την οποία θα δημιουργήσουν ένα κοιμητήριο έκτασης 50 στρεμμάτων. Σήμερα όμως πρόκειται ως δήμος Καλαμαριάς να έχουμε νέα ενημέρωση, γιατί εξετάζεται το ενδεχόμενο ο χώρος που θα έχει 2.500 θέσεις να διπλασιαστεί
ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας μάλιστα πως ένα τέτοιο κοιμητήριο χρειάζεται μόνο η Καλαμαριά.
 
«Άρα αυτό που λέμε σε πρώτη φάση είναι ότι θέλουμε ένα κοιμητήριο 100 στρεμμάτων, η έκταση υπάρχει και θα εξετάσουμε τη δυνατότητα, είτε να ξεκινήσουμε την κατασκευή των 50 στρεμμάτων, γιατί το θέμα μας καίει, και μετά να γίνει μια επέκταση, είτε αν δεν υπάρχει καθυστέρηση, να πάμε να κάνουμε ένα κοιμητήριο μαζί με τη Θέρμη, διαδημοτικό 100 στεμμάτων δηλ. 5.000 θέσεων» επισήμανε ο κ. Δαρδαμανέλης. 

Είπε ακόμη, πως αν προχωρήσει ο σχεδιασμός, στη συνέχεια, από κοινού με το δήμο Θέρμης θα ζητήσουν τη συνδρομή του υπουργείου Εσωτερικών γιατί, όπως τόνισε θα χρειαστεί χρηματοδότηση, καθώς είναι πολύ μεγάλο έργο με πάρα πολύ μεγάλα κόστη, τα οποία δεν τα έχει προϋπολογίσει ούτε ο δήμος Καλαμαριάς, ούτε ο δήμος Θέρμης.


Χρειάζονται εκταφές κάθε ενάμιση χρόνο

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς τόνισε πως το θέμα είναι πολύ στενάχωρο και δείχνει, όπως είπε, ότι δεν λήφθηκε καμία πρόνοια όλα τα προηγούμενα χρόνια. «Βλέπαμε ότι η Καλαμαριά μεγαλώνει. Σήμερα ο πληθυσμός φτάνει τους 120.000 κατοίκους και με ένα προσδόκιμο ζωής 80 χρόνων θέλουμε κάθε χρόνο 1.500 ταφές. 

Και 1.500 ταφές σε ένα κοιμητήριο, όπως της Καλαμαριάς που έχει με το ζόρι 2.800 θέσεις, έχοντας βγάλει μάλιστα θέσεις και στους διαδρόμους καταλαβαίνει κανείς ότι πρέπει να γίνονται εκταφές κάθε ενάμιση χρόνο» εξήγησε ο κ. Δαρδαμανέλης, προσθέτοντας ότι σήμερα το μέγεθος του προβλήματος δεν είναι διαχειρίσιμο στην Καλαμαριά και αν δεν βρεθεί λύση άμεσα «σε δυο ή τρία χρόνια το πρόβλημα θα μας έχει… καταπιεί».

Μιλώντας μάλιστα με αριθμούς είπε ότι πριν από δυο χρόνια οι κηδείες στην Καλαμαριά ήταν 640, πέρυσι ήταν 850 και σε δύο χρόνια θα είναι πάνω από 1.000. «Φέτος υπολογίζουμε να είναι πάνω από 900. Με το να βάλουμε όμως 5-6 ψυγεία δεν λύνουμε το πρόβλημα. Οπότε διαγνώσαμε το πρόβλημα και είδαμε τι ψάχνουμε και αυτό που ψάχνουμε είναι ένα ακόμη κοιμητήριο, ίδιο με αυτό που έχουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης ο δήμαρχος Καλαμαριάς αναφέρθηκε και στην απόφαση που έλαβε το Δ.Σ της της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), σύμφωνα με τη οποία όταν υπάρχουν συγγενείς που επιθυμούν οι άνθρωποι τους να ταφούν σε κοιμητήρια άλλου δήμου, άλλης περιοχής, να τους δίνεται αυτή η δυνατότητα. Συγκεκριμένα, είπε, αν κάποιος πεθάνει στην Καλαμαριά και οι συγγενείς του μένουν στην Κατερίνη, μπορεί με την απόφαση αυτή να ταφεί εκεί.


Κηδείες σε… αναμονή

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Καλαμαριάς Ευάγγελος Τσακμακίδης, λέγοντας ένα μεγάλο συγνώμη στους δημότες που, όπως είπε, «δεν καταφέραμε να γίνονται οι κηδείες των αγαπημένων τους προσώπων έγκαιρα».

Αναφέρθηκε ωστόσο στις επίμονες προσπάθειες της δημοτικής αρχής να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του κοιμητηρίου Καλαμαριάς, τονίζοντας πως δεν έμεινε ούτε στιγμή με σταυρωμένα τα χέρια. «Αφού εξαντλήσαμε με τις υπηρεσίες μας ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Καλαμαριάς να γίνει νέο κοιμητήριο, καμία δυνατότητα επέκτασης του υφιστάμενου κοιμητηρίου προς καμία κατεύθυνση συνεχίσαμε με το δήμαρχο τις προσπάθειες με γειτονικούς δήμους» επισήμανε και πρόσθεσε ότι το πλάνο που παρουσιάστηκε, αφορά σε ένα κοιμητήριο ανάμεσα στους δήμους Καλαμαριάς και Θέρμης, το οποίο θα πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και εγκαταστάσεις.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί και στο πρόβλημα που παρουσιάζεται καθημερινά στο κοιμητήριο, λέγοντας πως αυτή την εβδομάδα έχουν ήδη προγραμματιστεί 12 κηδείες και για την επόμενη υπάρχουν σε αναμονή άλλες 12. «Δυστυχώς όμως την ερχόμενη εβδομάδα έχουμε μόλις τρεις εκταφές. Για το λόγο αυτό παρακάλεσα τους υπαλλήλους να έρχονται σε επαφή με τους συγγενείς των θανόντων που πλησιάζουν το τέταρτο έτος και να μας δώσουν τη δυνατότητα 20 μέρες πριν ή ένα μήνα πριν να γίνει νωρίτερα η εκταφή των σορών» υπογράμμισε ο κ. Τσακμακίδης.

Φανή Σοβιτσλή - makthes.gr