Η δημοσίευση της Παρέμβασης Πολιτών Δήμου Θέρμης για τη 1η Μάη - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η δημοσίευση της Παρέμβασης Πολιτών Δήμου Θέρμης για τη 1η Μάη


//Ανακοίνωση της Παρέμβαση Πολιτών Δήμου Θέρμης
1η του Μάη
 
Παραδοσιακά ο Μάης είναι ο μήνας των λουλουδιών, συμβολίζει τη δύναμη της νεότητας που φέρνει την αναγέννηση, τη νέα διάθεση και τελικά τη νίκη της ζωής, την κυριαρχία της φύσης!

Με την έννοια αυτή είναι ο μήνας της πατρίδας μας όπως την ύμνησε ο Ι. Πολέμης.. Είναι οι κάμποι, τ' άσπαρτα ψηλά βουνά, ο ήλιος της που χρυσολάμπει, κι ό,τι όμως ψυχικό μάς συνδέει με τους χώρους της πατρίδας μας που τελικά αυτό τους μετουσιώνει σε τόπους και κατορθώνει και γίνεται «Εμπρός παιδιά!». 

Με τη δύναμη αυτού του ψυχικού παράγοντα μεταμορφώνονται οι χώροι σε οικείους τόπους σε ψυχικά αγκυροβόλια, σε περιβάλλοντα αναγνώρισης, έκφρασης, σύζευξης και συμβίωσης με τον άλλο, πεδία κοινών αναγκών και αγώνων επιβίωσης, βελτίωσης της ζωής.
 
Είναι, λοιπόν, Πρωτομαγιά και το αίμα των εργατών από το Σικάγο του 1886 όπου πρωτοδιεκδικήθηκε το οκτάωρο εργασίας.

👉Είναι η πρώτη απεργία την Πρωτομαγιά του 1888 στην πόλη της Δράμας. 

👉Είναι η 1η Μαΐου 1893 που γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Πρωτομαγιά των Εργατών μαζικά μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο. 

👉Είναι ο θάνατος -το Μάιο του 1936 στη Θεσσαλονίκη- του 25χρονου Τάσου Τούση που αποτέλεσε την έμπνευση του Γιάννη Ρίτσου για τη συγγραφή της συλλογής του Ο Επιτάφιος…

👉Πρωτομαγιά είναι το αδιευκρίνιστο αυτοκινητιστικό δυστύχημα που σκότωσε τον Αλέκο Παναγούλη το 1976.

Η Πρωτομαγιά έχει παρελθόν και για αυτό αποτελεί και υπόσχεση για το μέλλον! Είναι η φύση ως χώρος όπου ανθίζουν οι ανθρώπινες ψυχές, η δύναμη που ξυπνάει τη συνείδηση και διεκδικεί την αξιοπρεπή ζωή!