Το υπερόπλο των $176.000 που μπορεί να αλλάξει τον πόλεμο στην Ουκρανία - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το υπερόπλο των $176.000 που μπορεί να αλλάξει τον πόλεμο στην Ουκρανία



Στην αρχή του πολέμου, οι ΗΠΑ είχαν προμηθεύσει την Ουκρανία με 2.000 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, ενώ μέχρι σήμερα έχουν στείλει ακόμη 2.000.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει στον 3ο μήνα, με την άμυνα του Κιέβου έναντι της ρωσικής επίθεσης να υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από τη στρατηγική βοήθεια των χωρών του ΝΑΤΟ, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα από τα πλέον ικανά και ακριβά οπλικά συστήματα που έχει φθάσει στο πεδίο των μαχών, είναι το FGM-148 Javelin, ένα αμερικανικό αντιπυραυλικό όπλο, το οποίο κοστίζει 176.000 δολάρια ανά τεμάχιο.

Το «καμάρι» του αμερικανικού στρατού έχει επανειλημμένως τύχει των επαίνων της ουκρανικής κυβέρνησης, η οποία θεωρεί ότι το Javelin έχει συμβάλλει σημαντικά στην άμυνα της χώρας έναντι της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής.

Η ακριβή ονομασία του εν λόγου οπλικού συστήματος είναι Advanced Anti-Tank Weapon System-Medium (AAWS-M). Πρόκειται, εν ολίγοις, για ένα φορητό αντι-αρματικό πυραυλικό σύστημα, το οποίο χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια.


Οι διαρκείς αναβαθμίσεις το έχουν καταστήσει ένα από τα πλέον αποτελεσματικά και χρήσιμα όπλα μάχης, καθώς έχει την ικανότητα να πλήττει το πάνω μέρος των ρωσικών αρμάτων μάχης, όπου η «άμυνά» τους είναι ασθενέστερη.

Οι Javelins, συγκεκριμένα, έχουν δύο κεφαλές. Η μία καταστρέφει την τεθωρακισμένη κάλυψη των ρωσικών αρμάτων και η άλλη προκαλεί φθορές στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη φθορά.


Στην αρχή του πολέμου, οι ΗΠΑ είχαν προμηθεύσει την Ουκρανία με 2.000 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, ενώ μέχρι σήμερα έχουν στείλει ακόμη 2.000. Παρεμφερή όπλα έχει στείλει και το Ηνωμένο Βασίλειο.