ΟΑΣΘ προς τζαμπατζήδες επιβάτες: Πενταπλασιάζονται τα πρόστιμα στην εφορία - Εχουν φτάσει τα 12.000 τα εκκρεμή πρόστιμα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΟΑΣΘ προς τζαμπατζήδες επιβάτες: Πενταπλασιάζονται τα πρόστιμα στην εφορία - Εχουν φτάσει τα 12.000 τα εκκρεμή πρόστιμα

 

Σε 12.000 ανέρχονται τα εκκρεμή πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιβάτες του ΟΑΣΘ κατά τα έτη 2017-2021 για μη επικύρωση εισιτηρίων, με τη διοίκηση του οργανισμού να απευθύνει έκκληση στους παραβάτες να πληρώσουν τις οφειλές τους, προτού αυτές διαβιβαστούν στις κατά τόπους εφορίες, όπου θα πενταπλασιαστούν και θα αναζητηθούν ως δημόσια έσοδα.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΘ, υπογραμμίζοντας ότι ήδη στελέχη του οργανισμού επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους παραβάτες, ενημερώνοντάς τους για την/τις οφειλές τους. Όσοι επιβάτες έχουν αβεβαιότητα σχετικά με το αν έχουν οφειλές από εκκρεμή πρόστιμα στον οργανισμό, μπορούν να πληροφορηθούν σχετικά, καλώντας στο 2310-981274.
Ο ΟΑΣΘ έχει ξεκινήσει την προσπάθεια από πέρσι για την είσπραξη προστίμων που εκκρεμούν από την τελευταία πενταετία. Η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος είναι η αποστολή αυτών στην εφορία, στην κατά τόπους ΔΟΥ του υπόχρεου για το πρόστιμο. 
Αυτό σημαίνει ότι ένα πρόστιμο μετατρέπεται από 60 ευρώ σε 300 ευρώ
δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, καθηγητής Γιώργος Σκόδρας. 

Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνει έκκληση στους επιβάτες του οργανισμού να προσέλθουν άμεσα στα γραφεία του ΟΑΣΘ και να εξοφλήσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες, «ώστε να αποφύγουν τις περιπέτειες και την περαιτέρω επιβάρυνση».

Υπογραμμίζεται ότι ο ΟΑΣΘ είναι υποχρεωμένος βάσει νόμου να αποστείλει στην εφορία τα πρόστιμα που δεν εισπράττει, με τον κ. Σκόδρα να σημειώνει: «Δεν είναι στη διακριτική μας ευχέρεια, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι από το νόμο να το πράξουμε».

Να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες με τον ΟΑΣΘ «ιδανικά εντός του Μαΐου», καλεί το επιβατικό κοινό του οργανισμού ο διευθυντής διασφάλισης εσόδων του οργανισμού Χρήστος Χατζηγεωργίου, εξηγώντας και αυτό με τη σειρά του ότι 
ένα πρόστιμο προς τον ΟΑΣΘ το οποίο ανέρχεται στα 60 ευρώ, εφόσον διαβιβαστεί, όπως ορίζει ο νόμος, στις εφορίες, τότε γίνεται απαιτητό ως δημόσιο έσοδο, φθάνοντας στα 300 ευρώ». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χατζηγεωργίου καλεί τους «αμελείς παραβάτες του ΟΑΣΘ
να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που τους δίνεται.

Στους επιβάτες που μετακινούνται χωρίς κόμιστρο, επιβάλλεται πρόστιμο στο 60πλάσιο των κανονικών ή μειωμένων (εφόσον τα δικαιούνται) βασικών εισιτηρίων. Έτσι, κάθε πρόστιμο που είχε επιβληθεί μέχρι και τον Μάιο του 2020, όταν το βασικό εισιτήριο κόστιζε ένα ευρώ ανέρχεται σε 60 ευρώ, ενώ από τον Ιούνιο του 2020 και μετά, που το βασικό εισιτήριο κοστίζει 0,90 ευρώ, το πρόστιμο ανέρχεται σε 54 ευρώ.