WiFi4GR: Προσωρινοί ανάδοχοι ΟΤΕ, Vodafone – Cosmos Business και Wind - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

WiFi4GR: Προσωρινοί ανάδοχοι ΟΤΕ, Vodafone – Cosmos Business και Wind


Οι τρεις μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας, ΟΤΕ, Vodafone σε συνεργασία με την Cosmos Business Systems και Wind έκοψαν το νήμα για το έργο του WiFi4GR, που θα παρέχει δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση στο internet μέσω WiFi Hotspots σε 2.500 υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους.


Το έργο WiFi4GR θα κάνει πραγματικότητα τη δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση σε πλατείες και άλλους κοινόχρηστους χώρους σε διάφορες περιοχές της χώρας, μετά και την ανακήρυξη των προσωρινών αναδόχων που θα αναλάβουν την υλοποίησή του από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο», συνολικού προϋπολογισμού με την προαίρεση, 18,425 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (14,858 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ), εφόσον δεν υπάρξουν προσφυγές, θα αρχίσει να υλοποιείται το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και θα προχωρά σταδιακά.


Οι τρεις προσωρινοί ανάδοχοι, ΟΤΕ, Vodafone – Cosmos Business Systems και Wind, θα κληθούν από την Αναθέτουσα Αρχή να υποβάλουν μέσω του ΕΣΗΔΗΣ τα δικαιολογητικά προσωρινού αναδόχου, ώστε να αναλάβουν την εγκατάσταση και παραμετροποίηση των δημόσιων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω συμφωνίας πλαίσιο.

Για την έναρξη του έργου θα προηγηθεί και η επιλογή εταιρείας, η οποία θα συντονίζει τους αναδόχους, ενώ θα αξιολογήσει και τα ίδια τα σημεία που θα προτείνουν οι Δήμοι να εγκατασταθούν τα WiFi hotspots, τα οποία θα πρέπει να διακρίνονται από ιδιαίτερα υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση. Για την ανάθεση αυτή, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει σε εξέλιξη δημόσια διαβούλευση για την Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης.

2.500 δημόσιοι χώροι με δωρεάν WiFi

Με την ολοκλήρωση του έργου θα γίνει πραγματικότητα η δημιουργία 5.600 σημείων (access points) ασύρματης πρόσβασης – WiFi (Hotspots) σε 2.500 περιοχές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος ανά την Ελλάδα, δηλαδή σημείων παροχής δωρεάν ίντερνετ στο κοινό. Πρόκεται για υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως χώροι συνάθροισης κοινού, αναμονής -μετακίνησης, εκδηλώσεων, σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Οι χώροι αυτοί θα αποφασιστούν από τους Δήμους – και θα ελεγχθούν από τον τεχνικό σύμβουλο – με στόχο το WiFi να κατανεμηθεί σε όσο το δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική έκταση.

Τα τελευταία χρόνια η αύξηση στην ευρυζωνική διείσδυση έχει αναγνωριστεί ως ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλει αφενός στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών και αφετέρου στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη μέσω της πληθώρας των εφαρμογών που προσφέρονται μέσω διαδικτύου (πχ εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, e-shop κλπ). Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δράση “WiFi4GR–Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο” η οποία αποσκοπεί στην παροχή της δυνατότητας στους πολίτες για ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο με τεχνολογία WiFi σε δημόσια σημεία ανά την ελληνική επικράτεια όπως πχ πλατείες, πεζόδρομοι, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία κλπ.

Πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα για όλους

Το WiFi4GR συμπληρώνει την αντίστοιχη δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο WiFi4EU με την οποία παρέχεται δωρεάν σύνδεση WiFi σε πολίτες και επισκέπτες σε δημόσιου χώρους στις περιφέρειες των Δήμων της Ε.Ε.

Το ασύρματο δίκτυο WiFi4GR στοχεύει στην παροχή κάλυψης των δήμων οι οποίοι δεν πρόκειται να ενταχθούν στο έργο της Ε.Ε. ή/και να καλύψει επιπλέον σημεία ασύρματης πρόσβασης των δήμων που θα ενταχθούν στο WiFi4EU.

Η δυνατότητα παροχής δωρεάν ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω WiFi Hotspots απευθύνεται σε όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και αφορά σε υπαίθριους ή/και κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλη την Επικράτεια.

Οφέλη από την υλοποίηση της δράσης

Η δημιουργία σημείων ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο θα συμβάλλει:
  • Στην περαιτέρω ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας όπου παρατηρείται υστέρηση.
  • Στην αύξηση της χρήσης του διαδικτύου και στην εξοικείωση των πολιτών με το διαδίκτυο και τις ευρυζωνικές υπηρεσίες καθώς και την αξιοποίηση των διαδικτυακών πηγών πληροφόρησης και υπηρεσιών
  • Στη διαθεσιμότητα του διαδικτύου μέσω ασύρματων μεθόδων πρόσβασης, σε περιστάσεις που οι χρήστες δεν βρίσκονται σε κάποιο σταθερό χώρο.
  • Στη δημιουργία και εγκατάσταση εξοπλισμού ασύρματης πρόσβασης ως κίνητρο προς τους ιδιώτες επενδυτές για την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων επόμενης γενιάς αλλά κα τη βάση για τη μεγαλύτερη διείσδυση των ευρυζωνικών υπηρεσιών στον γενικό πληθυσμό.
Moved.gr