Τέσσερα λαχανικά που μπορούν να επιδεινώσουν το φούσκωμα στην κοιλιά - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τέσσερα λαχανικά που μπορούν να επιδεινώσουν το φούσκωμα στην κοιλιά


Όσον αφορά την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, οι συμβουλές που ακούμε είναι πάντα οι ίδιες. Να ασκούμαστε τακτικά, να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγουμε το πρόχειρο φαγητό όταν είναι δυνατόν.

Ωστόσο, ανάλογα με τα προσωπικά προβλήματα υγείας μας και το ιατρικό ιστορικό μας, μπορεί να μην είναι τόσο απλό. Είναι σημαντικό να τρώμε μια μεγάλη ποικιλία από υγιεινά τρόφιμα, αλλά ακόμη και τα τρόφιμα που είναι «υγιεινά» μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο σώμα μας.

 Ιδιαίτερα αν παλεύουμε με φουσκώματα και φλεγμονές. Υπάρχουν λοιπόν, πολλά λαχανικά που μπορεί να φαίνονται σημαντική προσθήκη στη διατροφή μας, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να τα αποφεύγουμε.


«Τα λαχανικά στα οποία βλέπουμε το μεγαλύτερο φούσκωμα είναι συνήθως λαχανικά από την οικογένεια brassica που καταναλώνονται ωμά», λέει η Pamela Barton, R.H.N., NNCP, ιδρύτρια του Butterfly Holistic Nutrition.

 Τα τέσσερα κύρια λαχανικά που αναφέρει η Barton είναι το κουνουπίδι, το λάχανο, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.


«Γενικά τα λαχανικά είναι αντιφλεγμονώδη και είναι μάλλον ευεργετικά για τη μείωση της φλεγμονής. Ωστόσο, εάν είστε ευαίσθητοι σε συγκεκριμένα λαχανικά, αυτά τα τρόφιμα θα μπορούσαν να συμβάλουν στη φλεγμονή», εξηγεί, τονίζοντας ότι αυτό είναι εξαιρετικά εξατομικευμένο και δεν υπάρχουν λαχανικά που να είναι εγγενώς «κακά». Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για τις δικές μας προσωπικές ευαισθησίες, ώστε να μπορούμε να δημιουργησούμε μια προσαρμοσμένη διατροφή στις ανάγκες μας.

Τι γίνεται με αυτά τα λαχανικά που μπορούν να προκαλέσουν αυξημένα συμπτώματα σε όσους υποφέρουν από φλεγμονή και φούσκωμα; «Τα λαχανικά Brassica (σταυρανθή) περιέχουν πολύ θείο, έναν σύνθετο υδατάνθρακα που δεν έχουμε τα ένζυμα για να αφομοιώσουμε. Τα βακτήρια του εντέρου θα ζυμώσουν αυτά τα τρόφιμα και το τελικό προϊόν της ζύμωσης είναι αέρια που θα φουσκώσουν τα έντερα μέχρι να περάσει το φαγητό», λέει. Όσο καλύτερη είναι η πεπτική μας υγεία, τόσο λιγότερο φούσκωμα θα έχουμε όταν τρώμε υγιεινά λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες.


Τα σταυρανθή λαχανικά εξακολουθούν να έχουν μια σειρά από οφέλη, δύο από αυτά είναι ότι είναι συνήθως πλούσια σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη Κ. Έτσι, αν απολαμβάνουμε να τα τρώμε, δεν είναι ανάγκη να τα εγκαταλείψουμε τελείως. Υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να τα προετοιμάσουμε για να αποφύγουμε τα μειονεκτήματα. «Αν το φούσκωμα είναι κάτι που σας ανησυχεί, μπορείτε να μειώσετε τις ουσίες που προκαλούν φούσκωμα μαγειρεύοντας τα λαχανικά αντί να τα τρώτε ωμά», λέει η Barton,

«Επίσης, φροντίστε να μασάτε σωστά τα τρόφιμα. Η πέψη ξεκινά από το στόμα και θέλουμε να διασπάσουμε τα τρόφιμα εκεί όσο το δυνατόν καλύτερα για να βοηθήσουμε την περαιτέρω πέψη», σημειώνει.


Υπάρχουν επίσης πολλά άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το φούσκωμα και τη φλεγμονή. «Αν θέλετε να απολαύσετε τα λαχανικά σας ωμά, μπορείτε να προσθέσετε κύμινο σε σταυρανθή λαχανικά και φασόλια για να μειώσετε το φούσκωμα. Ο κουρκουμάς βοηθά επίσης στις φλεγμονές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα πιάτα λαχανικών. Η σύστασή μου είναι να μαγειρεύετε τα λαχανικά σας και με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να απολαύσετε όλα τα λαχανικά που έχετε στη διάθεσή σας», προρείνει η Barton.

elle.gr