Η Πασχαλιά στην Κοινότητα Βασιλικών - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Η Πασχαλιά στην Κοινότητα Βασιλικών


 
//Ανακοίνωση της κοινότητας Βασιλικών
Στις 11το βράδυ του Μ Σαββάτου χτυπούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες. Όλοι οι Χριστιανοί με τις λαμπάδες στο χέρι, πήγαιναν στην εκκλησία, για να ακούσουν "του καλού του λόγου".

Οι λαμπάδες των νιοπαντρων και των "συδεμενων"(αρραβωνιασμενων κοριτσιών) ήταν άσπρες και στολισμενες με άσπρες και κόκκινες κορδέλες. Τις λαμπάδες αυτές τις έστελναν από νωρίς του Σαββάτου οι αρραβωνιαστικοι στις αρραβωνιαστικες μαζί με άλλα δώρα (παντόφλες, παπούτσια, κολώνιες κλπ).

Στην αρχή τα πάντα στην εκκλησία (καντήλες, πολυέλαιοι) ήταν σβηστά και μόνο όταν έλεγε ο παππάς το" Δεύτε λάβετε φως..." αναβαν τα πάντα και η Εκκλησία πλημυριζε από φως. Ο καθένας έτρεχε ν ανάψει πρώτος τη λαμπάδα του παππα γιατί το είχαν σε καλό.

Όταν έπαιρναν το "Άγιο Φως" με τα λάβαρα και εξαπτερυγα μπροστά, τους παπάδες, ντυμένους με τις καλύτερες ιερατικες στολές τους, και τους ιεροψαλτες πήγαιναν όλοι στου "μισουχωρ" δηλ. τη κεντρική πλατεία των Βασιλικών.

Εκεί ο Παππάς, αφού διάβαζε το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως, έψαλε το" Χριστός Ανέστη". Αμέσως άρχιζαν να χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες και τα καμπανουδια και τα παιδιά να ανάβουν πυρσους και πυροτεχνήματα. Τα δε μικρά να τσουγκριζουν τα αυγά και οι μεγάλοι να ανταλλάσσουν ευχές και φιλιά "Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη, Και του Χρον(ου).

Μετά τη τελετή της Αναστάσεως οι περισσότεροι με τις λαμπάδες αναμμένες στο χέρι επέστρεφαν στα σπίτια τους φέρνοντας το" Άγιο Φως" κι ετρωγαν μαγειρίτσα αφού πρώτα αναβαν τη καντήλα του σπιτιού τους με το Άγιο Φως.

Οι υπόλοιποι ενορίτες οι μεγαλύτεροι στην ηλικία επέστρεφαν από την ανατολική πόρτα στην εκκλησία, για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία της Αναστάσεως μέχρι τέλους και να κοινωνήσουν.
Την Κυριακή το πρωί οι νοικοκυραίοι φούρνιζαν τα αρνιά στο φούρνο της γειτονιάς που είχαν συμφωνήσει από προηγούμενα. Οι νοικοκυρές συγύριζαν το σπίτι και τα μικρά πήγαιναν στους νονούς και τις νονες το κλικ(ι) με τα κόκκινα αυγά.

Στις 11 της Κυριακής του Πάσχα οι νοικοκυραίοι άνοιγαν τους σφραγισμένους με λάσπη φούρνους, γύριζαν τ αρνιά και τους ξανασφράγιζαν. Την ώρα αυτή χτυπούσαν πάλι χαρμόσυνα οι καμπάνες για τη Δεύτερη Ανάσταση.

Όταν έλεγαν το Ευάγγελιο και τελείωνε, ο "πλειοδότης "χτυπούσε τον "Αδάμ ". Στο τέλος ακολουθούσε η τελετή της αγάπης στο βόρειο νάρθηκα της εκκλησίας και ύστερα το πλούσιο πασχαλινό τραπέζι με το αχνιστό γεμιστό αρνί, τα κόκκινα αυγά, το φρέσκο τυρί, τις πράσινες σαλάτες, μαρούλια και φρέσκα κρεμμυδάκια και μπόλικο κρασί.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Ανάσταση γινόταν το πρωί της Κυριακής και η δεύτερη το απόγευμα κατά την ώρα του εσπερινού.
Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους, Καλό Ελληνικό Πάσχα, Χριστός Ανέστη.