Ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να έπαιξε το κρασί στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να έπαιξε το κρασί στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου




Ένας ιστορικός αφρώδης οίνος και η σχέση του με μια καθοριστική πρόποση για την Ειρήνη


Μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες του 20ου αιώνα τραβήχτηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1972: μια εικόνα του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον και του κινέζου πρωθυπουργού Τσου εν Λάι να σηκώνουν τα ποτήρια τους για να σηματοδοτήσουν το τέλος μιας ιστορικής τετραήμερης επίσκεψης και την έναρξη για την «απόψυξη» των σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.


Σύμφωνα με την Washington Post, ο συγγραφέας Φρεντ Ράιαν είπε ότι καθώς ο Νίξον σήκωνε το ποτήρι του, χρησιμοποίησε τα λόγια του Τζορτζ Ουάσιγκτον: «Να τηρείτε καλή πίστη και δικαιοσύνη προς όλα τα έθνη. Καλλιεργήστε την ειρήνη και την αρμονία με όλους». Αυτή η επίσκεψη έδωσε τέλος στις εχθροπραξίες σε επίπεδο ψυχρού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και θα μπορούσε κάλλιστα να είχε βοηθήσει να τερματιστεί ο Ψυχρός Πόλεμος συνολικά.

Ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να έπαιξε το κρασί στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου

Αυτό, λοιπόν, που τότε ήταν γνωστό ως «Η Πρόποση για την Ειρήνη» έγινε με έναν αφρώδη οίνο από την Καλιφόρνια με μεγάλη ιστορία. Το κρασί Schramsberg, το οποίο σήμερα ανήκει στην οικογένεια Ντέιβις, υπάρχει στην πραγματικότητα για περισσότερα από εκατό χρόνια. Και προτού παίξει τον ιστορικό του ρόλο στο Πεκίνο, είχε σερβιριστεί στον γίγαντα της λογοτεχνίας Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον το 1800, ο οποίος το παρομοίασε με «εμφιαλωμένη ποίηση».

Οι νέοι ιδιοκτήτες του Schramsberg προσπάθησαν να βρουν τη θέση τους στο χώρο του κρασιού

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του κτήματος Schramsberg δεν είναι απόγονοι του Jacob Schram, ο οποίος ίδρυσε το οινοποιείο και πρώτος δημιούργησε τα κρασιά που κέρδισαν τον έπαινο του Στίβενσον. 

Το 1965, οι αμπελώνες άλλαξαν χέρια και έπεσαν στην αγκαλιά των Τζακ και Τζέιμι Ντέιβις, οι οποίοι ανέλαβαν τον αμπελώνα με την ιδέα να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Ο γιος τους, ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος των αμπελώνων, Χιου Ντέιβις, είπε στο Vivino ότι όταν οι γονείς του ανέλαβαν τον Σράμσμπεργκ, οι Ντέιβις «ξεκίνησαν να φτιάξουν ένα στυλ κρασιού που κανείς άλλος δεν έφτιαχνε εκείνη την εποχή. Μαζί ξεκίνησαν να βρουν μια θέση που δεν ήταν κατειλημμένη».

Αυτή η θέση ήταν το αφρώδες κρασί, το οποίο το ζευγάρι ερωτεύτηκε κατά τη διάρκεια ταξιδιών στην περιοχή Champagne της Γαλλίας. Μέχρι το 1967 και με τη βοήθεια του συμβούλου οινοποιού André Tchelistcheff, το ζευγάρι κυκλοφόρησε το πρώτο του αφρώδες κρασί με την ετικέτα Blanc de Noir. Ήταν, όπως επισημαίνει το Vivino, «το πρώτο του είδους του στις Ηνωμένες Πολιτείες». Πέντε χρόνια αργότερα, οι Ντέιβις δέχτηκαν μια κλήση που όχι μόνο θα άλλαζε την πορεία της ιστορίας του αμπελώνα, αλλά και της χώρας.

Τα κρασιά Schramsberg απογειώθηκαν μετά την επίσκεψη του Νίξον στην Κίνα


Ο Χιου Ντέιβις λέει στο Vivino ότι: «Οι γονείς μου παρέδωσαν 13 θήκες του Blanc de Blancs στη βάση του αεροδρομίου Travis εβδομάδες πριν μάθουν σε τι θα χρησίμευε. Ήταν άκρως απόρρητο. Η Washington Post αναφέρει ότι το κρασί ήταν το Blanc de Blancs του 1969 του Schramsberg, το οποίο συνδύαζε chardonnay και pinot blanc, σημειώνει το Tasting Table.

Και μόνο αφού η Μπάρμπαρα Γουόλτερς παρουσίασε ένα μπουκάλι με το κρασί της οικογένειας στις τηλεοπτικές κάμερες, οι Ντέιβις συνειδητοποίησαν σε τι ακριβώς είχε χρησιμοποιηθεί το κρασί τους. Σήμερα, οι φούσκες του Schramsberg είναι παρούσες σε κάθε επίσημη κρατική εκδήλωση, μια παράδοση που τηρεί κάθε πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Νίξον και έπειτα.

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, η συγκεκριμένη επίσκεψη του Νίξον στην Κίνα δεν ήταν απλώς μια στιγμή ορόσημο για τις σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας, αλλά έβαλε, επίσης, το Schramsberg στον χάρτη των καλύτερων αφρωδών κρασιών του κόσμου, αφού οι κριτές επέλεξαν το κρασί των Ντέιβις αντί για τις γαλλικές σαμπάνιες κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής. Κατάφερε, επίσης, να βάλει τη Napa Valley στον παγκόσμιο χάρτη ως κατασκευαστή ποιοτικών, εκλεκτών αφρωδών οίνων.


Newsbeast