Αμαζόνιος: Η αποψίλωση του τροπικού δάσους «έσπασε» κάθε ρεκόρ - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Αμαζόνιος: Η αποψίλωση του τροπικού δάσους «έσπασε» κάθε ρεκόρ



Στη Βραζιλία, η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου έσπασε ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο, παρότι μειώθηκε τον Μάρτιο. Αποκαλυπτικές εικόνες από δορυφόρους!

Οι εικόνες αυτές, προερχόμενες από ειδικό πρόγραμμα επιτήρησης της βραζιλιάνικης διαστημικής υπηρεσίας INPE, δείχνουν ότι 312 τετραγωνικά χιλιόμετρα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου σβήστηκαν από τον χάρτη τον περασμένο μήνα, έναντι 368 τετραγωνικών χλμ. το 2021 και 327 τετραγωνικών χλμ. τον Μάρτιο του 2020.

Όμως η μείωση αυτή ακολούθησε αποψίλωση – ρεκόρ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αριθμούς ανησυχητικούς για την περίοδο των βροχών στον Αμαζόνιο, όταν η αποψίλωση συνήθως επιβραδύνεται.

Συνολικά, αποψιλώθηκαν 941 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους το πρώτο τρίμηνο, έκταση άνευ προηγουμένου αφότου άρχισε το πρόγραμμα παρακολούθησης μέσω δορυφόρων το 2015.




Αμαζόνιος: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Greenpeace

«Βλέπουμε ξεκάθαρα οπισθοχώρηση σε ό,τι αφορά την πολιτική περιβαλλοντικής προστασίας τα τελευταία χρόνια, και το αποτέλεσμα μεταφράζεται σε αυτά τα ρεκόρ αποψίλωσης του δάσους το πρώτο τρίμηνο του 2022 και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών», τόνισε η Κριστιάνε Μαζέτι, εκπρόσωπος του παραρτήματος της Greenpeace στη Βραζιλία, σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, τον Ιανουάριο του 2019, η αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου στη Βραζιλία σε ετήσια βάση κατά μέσον όρο αυξήθηκε κατά 75% σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία.




Μπολσονάρο: Κρατικός «εμπρηστής»

Η κυβέρνηση Μπολσονάρο κατηγορείται πως ευνόησε την ατιμωρησία των χρυσωρύχων, των γεωργών και των λαθρεμπόρων ξυλείας που επιδίδονται σε παράνομη αποψίλωση, καθώς προχώρησε σε περικοπές του προϋπολογισμού των οργάνων περιβαλλοντικής προστασίας.

«Η προστασία των δασών είναι μια από τις λύσεις που προτείνει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5° Κελσίου. Η Βραζιλία θα μπορούσε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε παγκόσμια κλίμακα ως προς την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, όμως η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση», επισήμανε η κυρία Μαζέτι.

Παρά την πτώση που καταγράφηκε τον Μάρτιο, οι αριθμοί από την αρχή της χρονιάς υποδεικνύουν πως η Βραζιλία, όπου βρίσκεται το 60% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, οδεύει να καταγράψει ρεκόρ αποψίλωσης το 2022.

Σύμφωνα με δεδομένα άλλου προγράμματος του INPE, από το 1988, που δημοσιοποίησε η υπηρεσία τον Νοέμβριο, η αποψίλωση στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου έφθασε τα 13.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα την περίοδο αναφοράς από τον Αύγουστο του 2020 ως τον Ιούλιο του 2021, ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια.



ΑΠΕ – ΜΠΕ