Γιατί τα νομίσματα κάνουν τα χέρια μας να μυρίζουν; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Γιατί τα νομίσματα κάνουν τα χέρια μας να μυρίζουν;Αν και πλέον οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω κάρτας, εφαρμογών στα smartphones ή μέσω web, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι αν κρατήσετε για λίγο νομίσματα στα χέρια σας, αφήνουν μια μυρωδιά σαν μέταλλο. Ο λόγος;


Η περίεργη μυρωδιά, ωστόσο, στα χέρια σας, σύμφωνα με όσα αναφέρει το grunge.com, δεν οφείλεται στην πραγματικότητα στα νομίσματα. Τα χέρια σας, λοιπόν, μυρίζουν έτσι λόγω μιας φυσικής αντίδρασης μεταξύ του δέρματός σας και ορισμένων μετάλλων, οπότε αυτή η μυρωδιά μπορεί πραγματικά να είναι αποτέλεσμα και από οποιοδήποτε άλλο μεταλλικό αντικείμενο κρατήσετε στα χέρια σας. Από πού λοιπόν προέρχεται η μυρωδιά και πώς λειτουργεί η αντίδραση των χεριών σας με το μέταλλο;

Ο λόγος που τα νομίσματα κάνουν τα χέρια σας να μυρίζουνΟ λόγος που τα χέρια σας μυρίζουν μετά το άγγιγμα των νομισμάτων είναι λόγω των ελαίων στο δέρμα σας. Σύμφωνα με το Nature, τα έλαια στο χέρι σας αντιδρούν με μόρια σιδήρου και υφίστανται μια χημική αντίδραση που έχει ως αποτέλεσμα ορισμένες μυρωδιές. 

Οι χημικές ουσίες στο δέρμα σας δίνουν ιόντα στα άτομα του μετάλλου που κρατάτε, σύμφωνα με το Mental Floss, και αυτά τα ιονισμένα σωματίδια προκαλούν τα έλαια στο δέρμα σας να αρχίσουν να αποσυντίθενται. Αυτή η αποσύνθεση δημιουργεί τις ενώσεις που φέρουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά που έχετε κατά καιρούς παρατηρήσει.

Η μυρωδιά δεν έχει καμία σχέση με το ίδιο το μέταλλο, σύμφωνα με το Nature. Θεωρούμε ότι είναι μια «μεταλλική» μυρωδιά γιατί συμβαίνει συχνότερα όταν χειριζόμαστε μέταλλα, αν και η ίδια μυρωδιά μπορεί να παραχθεί και με άλλους τρόπους. 

Ένα παράδειγμα είναι ο τρόπος με τον οποίο το δέρμα αλληλεπιδρά με το αίμα. Το αίμα περιέχει σίδηρο και όταν συναντά το δέρμα, μπορεί να λάβει χώρα η ίδια χημική αντίδραση -με αποτέλεσμα τη μυρωδιά του «νομίσματος», παρόλο που δεν χρησιμοποιήθηκαν νομίσματα.

Πώς να αποτρέψετε τη συγκεκριμένη μυρωδιάΔεδομένου ότι η εν λόγω μυρωδιά στην πραγματικότητα δεν προέρχεται από το μέταλλο, υπάρχουν μερικές απλές λύσεις για να την αποτρέψετε. Εάν μπορείτε να εμποδίσετε το μέταλλο να έρθει απευθείας σε επαφή με τα χέρια σας, για παράδειγμα, η χημική αντίδραση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Σύμφωνα με το Atlanta Gold and Coin, ένας εύκολος τρόπος για να αποτρέψετε τη μυρωδιά από το να παραμείνει τα χέρια σας είναι να φοράτε βαμβακερά γάντια ενώ χειρίζεστε νομίσματα.

Η χρήση γαντιών έχει, επίσης, ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, ειδικά για τους συλλέκτες και τους λάτρεις των αντικών. Το να καλύψετε τα χέρια σας μπορεί να σταματήσει τη μυρωδιά και να διατηρήσει τα νομίσματα σε καλύτερη κατάσταση μακροπρόθεσμα. Αν αυτό φαίνεται λίγο υπερβολικό, υπάρχει πάντα η επιλογή να πλύνετε τα χέρια σας.