Πάσχα 2022: Τι ισχύει για μάσκες και πιστοποιητικά στις Εκκλησίες - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πάσχα 2022: Τι ισχύει για μάσκες και πιστοποιητικά στις Εκκλησίες



Επιστροφή στην κανονικότητα εν μέρει και για την Εκκλησία καθώς ύστερα από δύο και πλέον χρόνια αυστηρών περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στους ναούς εξαιτίας της πανδημίας εφέτος θα πραγματοποιηθεί τόσο η περιφορά του Επιταφίου με την παρουσία πιστών όσο και στην ώρα της η Ακολουθία της Αναστάσεως το Μ. Σάββατο.

Σε κάθε περίπτωση τα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα είναι σταδιακά και προσεκτικά και οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την επιδημιολογική κατάσταση. Για αυτό και η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων θα ισχύσει μετά το Πάσχα. Αρα, κατά τις ημέρες των εορτών οι ναοί θα λειτουργήσουν με τα ισχύοντα μέτρα τα οποία περιγράφονται αναλυτικά σε εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με το υγειονομικό πλάνο προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους πιστούς εντός των ναών, όπως σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ, στις εκκλησίες παραμένουν σε ισχύ οι τέσσερις βασικοί κανόνες:

👉  Ισχύει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας. Εξαιρούνται άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα.
👉  Τήρηση αποστάσεων 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
👉  Αντισηπτικά στις εισόδους.
👉  Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο.
👉  Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Αναφορικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης και τα test ισχύουν τα παρακάτω



Τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
  • πιστοποιητικού εμβολιασμού
  • πιστοποιητικού νόσησης ή
  • βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό (PCR ή rapid test).
  • Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και 17 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).
Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι έχουν ιατρική βεβαίωση για μη χρήση μάσκας (λόγω π.χ. αναπνευστικών προβλημάτων), τα παιδιά κάτω των 4 ετών και οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, «ύστερα από δύο χρόνια θα λάβουν χώρα όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το Ορθόδοξο Πάσχα κανονικά τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα». Και αυτό σε αντίθεση με το περσινό Πάσχα όπου ακόμη και η μετάθεση της ώρας της Ανάστασης προκάλεσε την «έκρηξη» μερίδας πιστών και ιερωμένων, όπως του Κυθήρων Σεραφείμ και του Αιτωλίας Κοσμά ο οποίος έφυγε από τη ζωή έπειτα από μάχη που έδωσε με τον κορωνοϊό.

Αυτό που αλλάζει, με βάση τα νέα δεδομένα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, είναι το γεγονός ότι οι Λειτουργίες της Μ. Εβδομάδας θα τελεστούν κανονικά και όχι νωρίτερα όπως έγινε πέρυσι λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Κανονικά θα τελεστεί τη Μ. Παρασκευή η περιφορά και το προσκύνημα του Επιταφίου καθώς και η Ανάσταση. Πέρυσι υπενθυμίζεται ότι η περιφορά του Επιταφίου πραγματοποιήθηκε μόνον στον προαύλιο χώρο του ναού, χωρίς πομπή πιστών ενώ το «Χριστός Ανέστη» ακούστηκε στις εννέα το βράδυ.