ΕΝΦΙΑ: Έρχονται μετά το Πάσχα τα εκκαθαριστικά – Σε 10 δόσεις η πληρωμή - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται μετά το Πάσχα τα εκκαθαριστικά – Σε 10 δόσεις η πληρωμή



Ο κύβος ερρίφθη. Στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης κλείνει η πλατφόρμα για το Ε9 και ξεκινάει η διαδικασία για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.


Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μετά το Πάσχα οι πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στα εκκαθαριστικά τον λογαριασμό που τους αναλογεί. Η πληρωμή του νέου ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 10 δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται στο τέλος Μαΐου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ είναι χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι κατά 354 εκατ. ευρώ και οι οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων, που αντιστοιχούν σε περίπου 5 εκατ. φορολογούμενους θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με αυτόν που πλήρωσαν το 2021. Σε σχέση με το 2018 είναι μειωμένος κατά σχεδόν 1 δις.

Το 14% των ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου 875.000 φορολογούμενοι, θα πληρώσουν τον ίδιο Φόρο που πλήρωσαν και πέρυσι.

Οι μόνοι που θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο, είναι το 6% του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων, δηλαδή περίπου 375.000. 

Από αυτούς οι μισοί, δηλαδή 187.500 φορολογούμενοι θα έχουν επιβάρυνση έως 50 ευρώ και οι υπόλοιποι θα πληρώσουν περισσότερα και θα είναι ανάλογα με την ζώνη που είναι τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.


Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί:
Με τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022

Με τις νέες κλίμακες και τους νέους συντελεστές και την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο.

Με τις μεγαλύτερες εκπτώσεις για τους έχοντες περιουσία έως 150.000 ευρώ.

Με τις εκπτώσεις έως 100% για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες για τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2021.



Να σημειωθεί ότι ο νέος φόρος ακινήτων θα υπολογιστεί με τα στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9.


Κατά συνέπεια οι φορολογούμενοι θα μπορούν μέχρι και αύριο το πρωί να ελέγξουν την περιουσιακή εικόνα τους και να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις που ανεβάζουν το λογαριασμό του φόρου ακινήτων.

Η εφαρμογή του Ε9 θα παραμείνει κλειστή μέχρι την ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2022 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων.




ergasiakanea.eu