Στο πλευρό των Ουκρανών προσφύγων στο Μονοπήγαδο, δήμος Θέρμης, πολίτες και τοπικές επιχειρήσεις - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Στο πλευρό των Ουκρανών προσφύγων στο Μονοπήγαδο, δήμος Θέρμης, πολίτες και τοπικές επιχειρήσεις


//Ανακοίνωση Δ.Θέρμης:
 
Αμέριστη στήριξη προς τους πρόσφυγες από την Ουκρανία οι οποίοι φιλοξενούνται σε κατοικίες στο Μονοπήγαδο παρέχουν ο Δήμος Θέρμης, πολίτες καθώς και τοπικές επιχειρήσεις. Την Δευτέρα 14 Μαρτίου, έπειτα από πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Παιδείας, Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Στέλιου Αποστόλου, πραγματοποιήθηκε στο Μονοπήγαδο συνάντηση εργασίας μεταξύ των στελεχών των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, εκπροσώπου του υπουργείου Παιδείας για θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής ένταξης προσφύγων Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, καθώς και εκπροσώπων τοπικών συλλόγων του Μονοπήγαδου.

Η συνάντηση έγινε στον φιλόξενο χώρο του λαογραφικού μουσείου και αφορούσε τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων στον οικισμό του Μονοπήγαδου, έπειτα από πρωτοβουλία των κατοίκων. 

Από πλευράς Δήμου στη συνάντηση παρέστη ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Στέλιος Αποστόλου, η διευθύντρια του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Παρέμβαση, Χρυσή Κληματσούδα, η κοινωνική λειτουργός-συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας Μαρία Μορφίδου, καθώς και η ψυχολόγος του Κέντρου, Μαρία-Δέσποινα Ράφτη. Το υπουργείο Παιδείας για θέματα εκπαίδευσης προσφύγων Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Θεσσαλονίκης εκπροσωπήθηκε από την Δόμνα Κωστογλίδου, ενώ οικοδεσπότες της συνάντησης ήταν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοπήγαδου, Παναγιώτης Μπατατόλης, η αντιπρόεδρος, Κατερίνα Σίλερ και από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων η Κική Μουρατίδου.


Μοναδικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε το ζήτημα της εγκατάστασης στο Μονοπήγαδο Ουκρανών προσφύγων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψαν οι πρώτες και βασικές πληροφορίες σχετικά με τους ανθρώπους που φιλοξενούνται (ηλικιακές ομάδες, κατάσταση σωματικής και ψυχικής υγείας κ.λπ.). 

Οι περιγραφές και οι εκτιμήσεις των τοπικών υπευθύνων υποδοχής των προσφύγων, σε συνδυασμό με τη μετέπειτα κατ΄ ιδίαν γνωριμία των προσφύγων με το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας, συνέθεσαν μία αρκετά σαφή εικόνα για τις μελλοντικές συνεργασίες και παρεμβάσεις στον φιλοξενούμενο πληθυσμό.

Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και σύλλογοι δεσμεύτηκαν για ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση του δικτύου αλληλεγγύης, που ήδη αναπτύχθηκε μετά την πρωτοβουλία των κατοίκων του Μονοπήγαδου να φιλοξενήσουν αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. 

Επιπροσθέτως, ο Δήμος Θέρμης, διά του αντιδημάρχου κ. Αποστόλου και της διευθύντριας του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής και Παρέμβασης κας Κληματσούδα, δεσμεύτηκε για τη δυνατότητα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού στους πρόσφυγες, καθώς επίσης και για ανάπτυξη συνεργασιών με έτερους κοινωνικούς φορείς, συλλόγους, επιχειρήσεις και εθελοντές, οι οποίοι δυνητικά μπορούν να συνεισφέρουν υπηρεσίες, αλλά και αγαθά στους πρόσφυγες.

Προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης

Μόλις έγινε γνωστή η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μονοπήγαδου να φιλοξενήσει Ουκρανούς πρόσφυγες σε κατοικίες, υπήρξε άμεση κινητοποίηση των κοινωνικών δομών του Δήμου Θέρμης. Έπειτα από κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπήρξαν πολλές δωρεές σε είδη πρώτης ανάγκης τόσο από πολίτες, όσο και από τοπικές επιχειρήσεις. 

Με δεδομένο ότι συνεχίζουν να καταφθάνουν συνάνθρωποί μας και ότι προσεχώς θα διατεθούν και άλλες κατοικίες για υποδοχή προσφύγων, των οποίων η επιλογή γίνεται με ευθύνη του Προξενείου της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, η προσπάθεια συγκέντρωσης τροφίμων και λοιπών ειδών πρώτης ανάγκης (ιατροφαρμακευτικό υλικό, είδη σπιτιού κ.λπ.) θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. 

Ο Δήμος Θέρμης ευχαριστεί θερμά όλους τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν μέχρι στιγμής στο κάλεσμά του, καθώς και τις επιχειρήσεις ΚΥΑΝΑ, FARCOM, “Αφοί Γιαννιού”, AVALON, Φανή Μπλιούμη για την διάθεση προϊόντων και ειδών πρώτης ανάγκης.