Μήνυμα του Αντιδημάρχου Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας Στέλιου Αποστόλου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μήνυμα του Αντιδημάρχου Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας Στέλιου Αποστόλου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,
είναι μία ημερομηνία «ορόσημο» για το γυναικείο κίνημα. Μέσα από αυτή τη «γιορτή», διεκδικούμε έναν κόσμο δίχως διακρίσεις και στερεότυπα, έναν κόσμο ισότητας στον οποίο όλες και όλοι, θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τα ίδια προνόμια και τις ίδιες ευκαιρίες.


Αναγνωρίζουμε και τιμούμε τους διαχρονικούς αγώνες των γυναικών σε όλον τον κόσμο για ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, δικαιοσύνη, κάποιες φορές ακόμη και για τα στοιχειώδη, αυτονόητα, πλην ζητούμενα για εμάς τους πολίτες της Ευρώπης, αλλά δυστυχώς, δυσεύρετα έως σπάνια σε πολλές χώρες του κόσμου.

Τιμούμε τις αγωνίστριες γυναίκες της ιστορίας, όπως εκείνες στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, οι οποίες οργάνωσαν διαδηλώσεις, διεκδίκησαν, φυλακίστηκαν, διώχθηκαν, θανατώθηκαν και κατόρθωσαν να καθιερώσουν την 8η Μαρτίου, έστω και συμβολικά, ως ημέρα γιορτής και διεκδίκησης του γυναικείου κινήματος.


Όμως παρά την πρόοδο και την εξέλιξη που έχει σημειωθεί, αν αναλογιστούμε ότι γυναίκες έχουν καταλάβει αξιώματα και εξέχουσες θέσεις στην κοινωνική, πολιτική, επιχειρηματική ζωή όπως αυτό της Προέδρου της Δημοκρατίας, πολλά προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται, όπως η βία και η κακοποίηση.


Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών έμφυλης βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης, διακρίσεων και δολοφονιών, με θύματα γυναίκες εξαιτίας της νοοτροπίας και των στερεοτύπων που θέλουν ακόμη τη γυναίκα υποδεέστερη, υπόδουλη, αντικείμενο εκμετάλλευσης και πολίτη δεύτερης κατηγορίας.

Αρκετά, όμως, περιστατικά διαδραματίζονται πίσω από κλειστές πόρτες και δε βλέπουν τη δημοσιότητα λόγω του φόβου, που κρατά τα στόματα κλειστά.

Εμείς, όπως προαναφέραμε, αναγνωρίζουμε και τιμούμε το γυναικείο κίνημα και τους αγώνες του, αλλά σκεπτόμαστε και πράττουμε και τις 365 μέρες του χρόνου για την έμπρακτη στήριξη των γυναικών, με όλες τις δομές στήριξης που έχουμε στο οργανόγραμμά μας. Στόχος είναι η ενδυνάμωση ακόμη περισσότερο των δομών αυτών για καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και η εντατικοποίηση της συνεργασίας με κρατικές υπηρεσίες και αρχές.

Στην κατεύθυνση αυτή, επίσης, προσπαθούμε μέσω του Γραφείου Απασχόλησης του Δήμου Θέρμης να βοηθήσουμε στην εξεύρεση εργασίας και τα έως τώρα αποτελέσματα δείχνουν ότι γίνεται, πραγματικά, μία μεθοδική και συστηματική δουλειά από τα έμπειρα στελέχη του.

 Έτσι σε σύνολο 250 ατόμων που απευθύνθηκαν στο Γραφείο για πρώτη φορά το 2021, εκ των οποίων τα 180 ήταν γυναίκες, οι 120 απ’ αυτές βρήκαν εργασία.

Στο μητρώο των ωφελούμενων είναι εγγεγραμμένα 498 άτομα από τα οποία 369 είναι γυναίκες. Το αναφέρουμε αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι η απασχόληση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανεξαρτησία και τη χειραφέτηση της γυναίκας.

Προσπαθούμε, λοιπόν, να κτίσουμε ένα δίχτυ προστασίας για τις γυναίκες, ενισχύοντας τη συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πιστεύουμε στην ισότητα των φύλων, γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί πολιτική δράση που μας ενώνει ως κοινωνία και έτσι μπορεί να απαντήσει στον ρατσισμό, στη βία και στον διχασμό.