Ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη «πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια της βενζίνης (γράφημα) - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη «πρωταθλήτρια» στην ακρίβεια της βενζίνης (γράφημα)



Η Ευρώπη “πρώτη” στις τιμές βενζίνης

«Πρώτη» θέση η Ευρώπη, ακολουθούμενη από την Ανατολική Ασία και ορισμένες χώρες της Αφρικής χωρίς υποδομές – Πως οι καταναλωτές θα πληρώσουν λιγότερα για να γεμίσουν τα ντεπόζιτα εάν οι κυβερνήσεις μειώσουν το ΦΠΑ παρά την ενεργειακή κρίση

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου και λοιπών εμπορευμάτων κατακόρυφα. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Statista και της Katharina Bucholz, οι τιμές της βενζίνης οφείλονται κυρίως σε επιμέρους ΦΠΑ ανά χώρα. Γι αυτό το λόγο, στις χώρες τις οποίες θα μειώσουν τους φόρους αυτούς, οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν μειωμένες τιμές βενζίνης παρά την παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, ακόμα και με τιμές βενζίνης άνω των $4/γαλόνι, οι Αμερικανοί πληρώνουν λιγότερο για να «γεμίσουν» τα οχήματά τους σε σχέση με τις υπόλοιπες εκβιομηχανισμένες χώρες όπως Βραζιλια, Αυστραλία ή Νότια Αφρική. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Global Gas Prices, η βενζίνη στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική ξεπερνά τα $5/γαλόνι, ενώ στη Βραζιλία η τιμή αυτή κυμαίνεται στα $4,94/γαλόνι.

Η Ευρώπη, από την άλλη, έχει μερικές από τις υψηλότερες τιμές βενζίνης του κόσμου. Οι πολίτες των περισσότερων χωρών της δυτικής Ευρώπης πληρώνουν πάνω από $6/γαλόνι, με τις υψηλότερες τιμές στην Ολλανδία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, Ιταλία και Νορβηγία. Στη Γερμανία, μάλιστα, η βενζίνη πρόσφατα άγγιξε τα $9,12/γαλόνι. 

Η Νορβηγία αποτελεί την εξαίρεση των κανόνα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, φορολογώντας τη βενζίνη σημαντικά. Άλλες χώρες με παραγωγή πετρελαίου όπως η Βενεζουέλα, η Λιβύη και το Ιράν έχουν επιδοτήσεις στο πετρέλαιο και τη βενζίνη, ενώ σε πολλές από αυτές η βενζίνη κοστίζει λιγότερο από το νερό στα 1-2 σεντ/γαλόνι.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης της ακρίβειας βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ, με $10,90/γαλόνι. Η ανατολική Ασία αποτελεί το «επίκεντρο της ακρίβειας» μετά την Ευρώπη, με υψηλές τιμές στην Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊλάνδη. Παρόμοιες υψηλές τιμές έχουν και ορισμένες αφρικανικές οικονομίες όπως η Ζιμπάμπουε και η CAF.

newmoney.gr