Ο Δήμος Θέρμης συμμετέχει στο εγχείρημα για τη δημιουργία «δεξαμενής» κοινωνικής κατοικίας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ο Δήμος Θέρμης συμμετέχει στο εγχείρημα για τη δημιουργία «δεξαμενής» κοινωνικής κατοικίας



Η συμμετοχή του Δήμου Θέρμης στο σχέδιο δράσης για την προώθηση κοινωνικά και οικονομικά προσιτής κατοικίας στη Θεσσαλονίκη, πιστοποιήθηκε σε συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θέρμης, με τη συμμετοχή στελεχών του Δήμου και εκπροσώπων της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ) ΑΕ/ΑΟΤΑ.


Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας «δεξαμενής» κατοικιών υπό τον συντονισμό και την ευθύνη της ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ, προκειμένου να αποφευχθεί ο στεγαστικός αποκλεισμός που απειλεί όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Όπως εξήγησαν τα στελέχη της ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ, ο σχεδιασμός προβλέπει εντός του 2022 να ιδρυθεί ένας Φορέας Παροχής Κοινωνικής και Προσιτής Κατοικίας. Θα πρόκειται, ουσιαστικά, για τη δημιουργία μιας «δεξαμενής» κατοικιών οι οποίες θα διατεθούν σε προσιτές τιμές σε ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερες ομάδες από τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ) ΑΕ/ΑΟΤΑ.

Στη «δεξαμενή» αυτή θα μπορούν να συμμετέχουν ιδιοκτήτες που τη δεδομένη στιγμή έχουν κλειστά τα σπίτια τους λόγω ακαταλληλότητας και αδυνατούν να τα νοικιάσουν. Σε αυτούς θα δοθούν κίνητρα και μετά την καταγραφή η Αναπτυξιακή θα αναλάβει να ανακαινίσει τα διαμερίσματα με πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το «Εξοικονομώ» ή και άλλα.

Στη συνέχεια, τα ακίνητα αυτά θα προσφερθούν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, η επιλογή των οποίων θα γίνεται μέσω των κοινωνικών δομών των Δήμων. Για το διάστημα που τα σπίτια θα ανακαινιστούν και θα είναι παραχωρημένα στη ΜΑΘ για να αξιοποιηθούν ως κοινωνική κατοικία, οι ιδιοκτήτες θα εισπράττουν ένα πολύ χαμηλό και εγγυημένο για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης μίσθωμα και στο τέλος θα παίρνουν το σπίτι πλήρως ανακαινισμένο.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Θέρμης δήλωσαν ότι ο Δήμος είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε αυτό το πρόγραμμα και επιπλέον είναι έτοιμος να στηρίξει τους ωφελούμενους του προγράμματος μέσα από το δίκτυο των κοινωνικών υπηρεσιών του. Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από τα όποια δικά του ακίνητα τα οποία μπορεί να διαθέσει για ένταξη στο πρόγραμμα, θα αναζητήσει και αναξιοποίητα ιδιωτικά ακίνητα προκειμένου να ενταχθούν στη «δεξαμενή» κοινωνικών κατοικιών.

Στη συνάντηση, από πλευράς Δήμου Θέρμης συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Κοινωνικής Προστασίας, Πολιτισμού, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Στέλιος Αποστόλου, η γενική γραμματέας Εύη Λάππα και η προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Χρύσα Κληματσούδα και εκ μέρους της ΜΑΘ ΑΕ/ΑΟΤΑ, η διευθύνουσα σύμβουλος Αγγελική Κανούλα, ο γενικός διευθυντής Λάζαρος Παναγιωτίδης, η υπεύθυνη Διαχείρισης Προγραμμάτων Μέριτς Όζγκουνες και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Ιωακείμ Κανδυλιάρης.