Ερωτηματολόγιο για το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης του δήμου Θέρμης - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ερωτηματολόγιο για το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης του δήμου Θέρμης



Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί πρόδρομο δράση η οποία εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών του Δήμου Θέρμης για τη μείωση, διαχείριση αλλά και αξιοποίηση των οικιακών βιοαποβλήτων όπως υπολείμματα λαχανικών και φρούτων, κομμένα χόρτα, φύλλα ξερά ή χλωρά, υπολείμματα καφέ, τσαγιού και τα φίλτρα τους, κοπριά από φυτοφάγα οικόσιτα πτηνά, τσόφλια από αυγά και ξηρούς καρπούς κ.λπ.



Στο πλαίσιο του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης το οποίο ξεκίνησε στο Δήμο Θέρμης από το 2010, η Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος απευθύνει έκκληση στους πολίτες που ήδη έχουν προμηθευτεί κάδους κομποστοποίησης, ώστε να προχωρήσουν στη συμπλήρωση του συνημμένου ερωτηματολογίου και να γίνει δυνατή η καταγραφή των αποτελεσμάτων, αλλά και τα ενδεχόμενα προβλήματα που ανέκυψαν από τη χρήση του κάδου που τους έχει παραχωρηθεί.

Το ερωτηματολόγιο θα το βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: 



Η κοµποστοποίηση είναι ένας πολύ άµεσος και σηµαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Πρόκειται για µια φυσική διαδικασία η οποία µετατρέπει τα οικιακά φυτικά απορρίμματα σε λίπασμα. 

Μια ουσία γνωστή ως κοµπόστ ή χούµους ή εδαφοβελτιωτικό. Το παραγόμενο κομπόστ λαμβάνεται έπειτα από 4 ως 6 μήνες, ανάλογα με τη χρήση του κάδου, τις καιρικές συνθήκες και την επιμέλεια που δείχνουν οι χρήστες. 

Το κοµπόστ είναι άοσμο και μαύρου ή σκούρου καφέ χρώματος και μοιάζει με χώμα. Όταν εξέρχεται από τον κάδο είναι συνήθως ανομοιογενές και συστήνεται να κοσκινίζεται, ώστε να απομακρυνθούν μικρά κομμάτια υλικού που δεν χωνεύτηκε. Τα κομματάκια αυτά τα βάζουμε ξανά μέσα στον κάδο. Αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη διαδικασία της κομποστοποίησης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βελτιωτικά/ενισχυτικά, όπως ζεόλιθο ή ενεργούς μικροοργανισμούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο.





Η γνώμη όλων των πολιτών οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι πολύτιμη για την υπηρεσία καθώς με τη συμμετοχή τους συμβάλλουν έμπρακτα για τη συνέχιση του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης που στόχο έχει την αξιοποίηση και μείωση των βιoαποβλήτων που καταλήγουν στο Χ.Υ.Τ.Α (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων).

Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες για οποιαδήποτε επιπλέον ενημέρωση σχετικά ή διευκρίνιση, μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 478010.

Με τη συμμετοχή μας δείχνουμε για άλλη μια φορά έμπρακτα την αγάπη μας για την κοινότητα, τον Δήμο και το περιβάλλον!