Τέλος στη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων ανασφάλιστων από ιδιώτες γιατρούς από 15 Μαρτίου - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Τέλος στη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων ανασφάλιστων από ιδιώτες γιατρούς από 15 ΜαρτίουΑπό της 15 Μαρτίου θα ξεκινήσει τελικά η συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, γεγονός το οποίο σημαίνει και το τέλος της συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων από ιδιώτες.
Η συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες, μόνο από ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα ισχύσει από τις 15 Μαρτίου του 2022, με δεδομένο ότι από τότε όλες οι υγειονομικές μονάδες θα λειτουργούν, όπως πριν από την κλιμάκωση της πανδημίας 
αναφέρει η ανακοίνωση.

Από παράταση σε παράταση

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώση στις 27/1 ότι η συνταγογράφηση θα ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου, δίνοντας μια ακόμα παράταση λόγω της πίεσης που υπήρχε στο ΕΣΥ. Πάντως από τις 15/2 τα νοσοκομεία θα λειτουργούν πλέον με «κανονική ρότα» όπως πριν την έλευση της πανδημίας όπως εξάλλου εξήγησε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρη την Παρασκευή 27/2.

Πάντως, η συνταγογράφηση φαρμάκων, εξετάσεων και πράξεων στους ανασφάλιστους θα γίνεται μόνο από γιατρούς των δημοσίων δομών, ωστόσο αναμένεται να εξαιρεθούν κατηγορίες σκευασμάτων.

Ειδικότερα, το σενάριο που κερδίζει έδαφος είναι η εξαίρεση της συνταγογράφησης των εμβολίων, τα οποία άλλωστε έχουν αποσπαστεί από τη συνολική φαρμακευτική και την υπέρβαση της, αλλά και άλλων φαρμάκων σοβαρών παθήσεων, όπως τα ογκολογικά. Για συγκεκριμένες λοιπόν κατηγορίες δεν αποκλείεται να διατηρηθεί η δυνατότητα συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς.

Αντίθετος ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Την άμεση απόσυρση του μέτρου το οποίο προβλέπει τη συνταγογράφηση φαρμάκων και εξετάσεων για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας μόνο από δημόσιες δομές και όχι από ιδιώτες γιατρούς, είχε ζητήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Έχει αποδειχθεί άλλωστε ότι οι δημόσιες δομές δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών ιδιαίτερα τώρα εν μέσω πανδημίας. Γι΄ αυτό και είναι πιθανό να υπάρξει οικονομική επιβάρυνση για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας 
είχε τονίσει ο ΠΙΣ εκφράζοντας την απόψή του για το μέτρο αυτό.

Αντίθετη και η Ένωση Παθολόγων Ελλάδος

Άκαιρη και αντικοινωνική έχει χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή και η Ένωση Παθολόγων Ελλάδος τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό καταστρατηγείται εμμέσως η ισοτιμία υπογραφής και υποβαθμίζονται υπηρεσίες υγείας λόγω της αναμενόμενης δυσκολίας πρόσβασης στους δημόσιους φορείς την παρούσα περίοδο, υπογραμμίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία. 

news4health.gr