«Κόβεται» η έκδοση πιστοποιητικών νόσησης για όσους επαναμολύνονται με Covid-19! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

«Κόβεται» η έκδοση πιστοποιητικών νόσησης για όσους επαναμολύνονται με Covid-19!Το γεγονός ότι στο εξής δεν θα χορηγείται πιστοποιητικό νόσησης στην περίπτωση που κάποιος ανεμβολίαστος επαναμολύνεται με κορωνοϊό, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της αποψινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, συμπληρώνοντας πως εξαίρεση θα αποτελέσουν μόνο όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις και λίγο πριν την αναμνηστική βρέθηκαν εκ νέου θετικοί στον ιό.

Μέχρι τώρα, όσοι νοσούσαν για πρώτη φορά από Covid-19 εξέδιδαν το εν λόγω πιστοποιητικό, το οποίο, ουσιαστικά, τούς εξασφάλιζε δικαιώματα αντίστοιχα με εκείνα των εμβολιασμένων, κάτι που, πλέον, σε περίπτωση επαναλοίμωξής τους, δεν θα ισχύει. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, η επιτροπή αποφάσισε πως το εν λόγω πιστοποιητικό θα μπορεί να δοθεί σε περίπτωση επαναμόλυνσης, μόνο σε άτομα μιας «ειδικής» ομάδας, εκείνη των εμβολιασμένων πολιτών, οι οποίοι λόγω της λοίμωξης δεν πρόλαβαν να κάνουν την τρίτη δόση.
Κάνουμε μικρά, αλλά σταθερά βήματα για την χαλάρωση των μέτρων. Το πανδημικό κύμα της Ομικρον παραμένει σταθερό, ωστόσο υπάρχει αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες. Για καιρό θα συνυπάρχουμε με τον ιό και με την τωρινή εικόνα δεν είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών και να πάμε στην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων 
ανέφερε, επίσης, η κα Παπαευαγγέλου.

Γκάγκα: Έχουν υποβληθεί 2.653 αιτήσεις για χορήγηση αντιικών χαπιών

Με τη διαπίστωση ότι η πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς ξεκίνησε την τοποθέτησή της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τονίζοντας για πολλοστή φορά τη σημασία του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων προστασίας.

Αναφερόμενη κατόπιν στην αντιική θεραπεία κατά της Covid-19, σημείωσε πως έχουν υποβληθεί 2.653 αιτήσεις χορήγησής της, έχουν ήδη παραδοθεί σε ασθενείς 1.957 συσκευασίες χαπιών, 322 ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία παράδοσης για τις υπόλοιπες συσκευασίες. Ερωτώμενη δε για τους ασθενείς που ακύρωσαν την αίτησή τους, είπε πως κατά την παράδοση του φαρμάκου δήλωσαν πως δεν θέλησαν να υπογράψουν τα σχετικά έγγραφα.

Η κυρία Γκάγκα τόνισε, επίσης, πως η διαδικασία προχωράει ικανοποιητικά και μέχρι τώρα υπάρχει θετική εικόνα ανταπόκρισης στη θεραπεία, συμπληρώνοντας πως τις επόμενες τρεις εβδομάδες είπε θα έχουμε περισσότερα στοιχεία. 

Σχετικά, τέλος, με τις επικείμενες παραδόσεις νέων εμβολίων, είπε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένουμε τις πρώτες από τις 474.000 δόσεις του πρωτεϊνικού εμβολίου της Novavax τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου θα βρίσκονται στη χώρα μας και τα πρωτεϊνικά εμβόλια της Sanofi.

Παρακολουθήστε την αποψινή ενημέρωση από του Υπουργείο Υγείας: