Άδεια ειδικού σκοπού: Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις – «Κλειδί» οι εκπαιδευτικοί - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Άδεια ειδικού σκοπού: Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις – «Κλειδί» οι εκπαιδευτικοί


H άδεια ειδικού σκοπού επανέρχεται άμεσα και για τους γονείς που εργάζονται στο Δημόσιο και για τους γονείς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.



Σύντομα αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για την άδεια ειδικού σκοπού και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί στο δημόσιο. Τη σχετική ρύθμιση επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών και ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης και αναμένεται μέσα στα επόμενα 24ωρα να δημοσιευθεί.

Σημειώνεται πως το πλαίσιο που υπήρξε στην πρώτη καραντίνα όριζε πως για κάθε 4 ημέρες άδειας οι 3 θα καλύπτονται από το δημόσιο και η μια από τον εργαζόμενο, δηλαδή, από την άδεια που αυτός δικαιούται

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr ακόμα δεν έχουν «κλειδώσει» όλες οι λεπτομέρειες της σχετικής απόφασης και μένει να αποσαφηνιστούν τα σημεία που αφορούν τους εκπαιδευτικούς κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει άμεσα. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι γονείς τα παιδιά των οποίων νοσούν με κορονοϊό και πρέπει να μείνουν σπίτι.

Την ίδια στιγμή αντίστοιχη απόφαση αναμένεται και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με επαναφορά του πλαισίου για τις άδειες ειδικού σκοπού.

Τι αναφέρει το υπάρχον πλαίσιο

Η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού δύναται να γίνει είτε από τον έναν γονέα εξ ολοκλήρου είτε και από τους δύο, εφόσον μοιραστούν μεταξύ τους διαστήματα αυτής, ενώ δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χρήση της και από τους δύο.

Δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού είναι οι φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς (εργαζόμενοι) παιδιών, εφόσον τα παιδιά:

  • είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,
  • φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο),

Εάν και οι δυο γονείς είναι υπάλληλοι ιδιωτικού ή Δημόσιου τομέα λαμβάνει την ειδική άδεια είτε ο ένας αποκλειστικά είτε την μοιράζονται σε διαφορετικά διαστήματα, υποβάλλοντας υπεύθυνες δηλώσεις στον εργοδότη. Εάν ο ένας είναι μισθωτός και ο άλλος ελεύθερος επαγγελματίας, τότε την άδεια δικαιούται μόνο ο μισθωτός. Αν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε δεν δικαιούται την άδεια, παρά μόνο αν ο άλλος νοσηλεύεται ή νοσεί από κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία.

Η άδεια μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, ενώ δεν την δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς σε επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Οι εργαζόμενοι που αιτούνται την άδεια προσκομίζουν στους εργοδότες τους σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, εφόσον εξυπηρετούνται οι ανάγκες του εργαζομένου.