Κινητό ή ραδιόφωνο αποσπούν την προσοχή: Ποιοι είναι οι πιο απρόσεκτοι οδηγοί - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Κινητό ή ραδιόφωνο αποσπούν την προσοχή: Ποιοι είναι οι πιο απρόσεκτοι οδηγοί


Οι νέοι άνδρες, όσοι χρησιμοποιούν συχνά το αυτοκίνητο, οι νευρωτικοί και οι εξωστρεφείς άνθρωποι, συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη συγκέντρωσή τους κατά τη διάρκεια της οδήγησης, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μεταφορών του Όσλο στη Νορβηγία.


Η απρόσεκτη οδήγηση είναι επικίνδυνο φαινόμενο, καθώς τα ατυχήματα με το αυτοκίνητο αποτελούν μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου παγκοσμίως.


Σύμφωνα με τη μελέτη, η ηλικία, το φύλο, η προσωπικότητα και η συχνότητα που οι άνθρωποι οδηγούν αποτελούν πιθανούς παράγοντες για τη διάσπαση της προσοχής. Σε αντίθεση με τους νέους άνδρες, τους εξωστρεφείς και νευρωτικούς ανθρώπους, οι πιο ηλικιωμένες γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να αποσπαστούν από το τιμόνι.


Κάθε χρόνο, περίπου 1 εκατομμύριο άτομα σκοτώνονται στους δρόμους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. 

Παράγοντες διάσπασης της προσοχής είναι η ενασχόληση με το κινητό τηλέφωνο και με το ραδιόφωνο. Ο κίνδυνος εμπλοκής σε ατύχημα αυξάνεται δραματικά έπειτα από δύο δευτερόλεπτα απρόσεκτης οδήγησης.


Η πρόβλεψη και η εξήγηση των λόγων για τους οποίους η προσοχή διασπάται δεν είναι κάτι εύκολο. Οι οδηγοί σπανίως σκοπεύουν να χάσουν την προσοχή τους και μπορεί να αισθάνονται ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου. Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση των παραγόντων που οδηγούν σε ατύχημα.