Πώς ο θηλασμός βελτιώνει την υγεία της μητέρας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πώς ο θηλασμός βελτιώνει την υγεία της μητέρας


Οι γυναίκες που θέλουν να ζήσουν μέχρι τα βαθιά γεράματα το καλύτερο που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να θηλάσουν το μωρό τους όταν γίνουν μητέρες, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές από την Αυστρία, με επικεφαλής τον δρα Peter Willeit του Medical University of Innsbruck, διαπίστωσαν ότι ο θηλασμός δεν κάνει καλό μόνο στο μωρό, αλλά και στη μητέρα, καθώς βελτιώνει την υγεία της μακροχρόνια, με αποτέλεσμα να της προσφέρει μακροζωία. Μελετώντας 1.200.000 μητέρες, διαπίστωσαν ότι ο θηλασμός μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικού. Πρόκειται για δύο από τις πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, γεγονός που σημαίνει ότι ο θηλασμός αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των γυναικών.

Η ερευνητική ομάδα του Willeit ανέλυσε τα δεδομένα από έρευνες που είχαν διεξαχθεί από το 1986 έως το 2009 σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Κίνα, η Νορβηγία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Το 82% των 1.200.000 μητέρων της έρευνας είχαν θηλάσει τα παιδιά τους, ενώ το 18% όχι.

Εξετάζοντας πώς ο θηλασμός επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, διαπίστωσαν ότι οι μητέρες που είχαν θηλάσει ήταν 11% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κάποια ασθένεια της καρδιάς ή των αγγείων. Επίσης, ήταν 17% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από την ασθένεια αυτή, αν την εμφανίσουν, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν θήλασαν. Κινδύνευαν, δε, 14% λιγότερο από στεφανιαία καρδιακή νόσο και 12% λιγότερο από εγκεφαλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια