Ξεσπούν οι γιατροί για το άνοιγμα των σχολείων: Απόφαση - τσουνάμι, μπορεί να φέρει καταστροφή - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ξεσπούν οι γιατροί για το άνοιγμα των σχολείων: Απόφαση - τσουνάμι, μπορεί να φέρει καταστροφή



Σχολεία: Εκτός εαυτού ήταν ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, με την απόφαση που πάρθηκε για επιστροφή στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου. Αιχμηρό σχόλιο και από τον γιατρό - ερευνητή, Γιώργο Παυλάκη. Αντίθετος και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.


Οι αντιδράσεις για την απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου είναι τεράστιες. Δεν είναι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν εναντιωθεί στην κυβέρνηση και στην εμμονή για επιστροφή των παιδιών στις αίθουσες με 50.000 κρούσματα κορονοϊού να καταγράφονται στην Ελλάδα λόγω της μετάλλαξης Όμικρον κυρίως. 


Είναι η κραυγή αγωνίας των γονέων που βλέπουν ότι τα παιδιά τους οδηγούνται με μαθηματικά ακρίβεια στο να νοσήσουν και στη συνέχεια να μεταφέρουν, μέσω ενδοοικογενειακής διασποράς, τον ιό και στους μεγαλύτερους σε ηλικία, αλλά και οι φωνές απόγνωσης επιστημόνων που, δυστυχώς, δεν έχουν εισακουστεί.

Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ήταν λάβρος κατά της απόφασης να ανοίξουν με κάθε κόστος τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου. Όπως εξήγησε, είναι αδιανόητο να προτιμά κανείς ανοικτά σχολεία και κλειστά νοσοκομεία, αφού ανέλυσε με βάση τις ιατρικές του γνώσεις το τι θα συμβεί με τη διαφαινόμενη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στα παιδιά και κατ’ επέκταση στις οικογένειές τους. Κι όταν εξηγεί και αναλύει τα δεδομένα ένας άνθρωπος που δυο χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, έχει δώσει τιτάνιες μάχες στις εντατικές καθημερινά απέναντι στον κορονοϊό, τα… πρωτόκολλα και οι διαβεβαιώσεις για «ασφαλές περιβάλλον στα σχολεία», περισσεύουν…



Ο κ. Καπραβέλος, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι «Δεν υπάρχει κανένας γονιός που να θέλει ανοιχτά σχολεία και κλειστά νοσοκομεία. Σήμερα είχαμε 57 εισαγωγές, η σημερινή εφημερία ήταν πολύ δύσκολη. Οι μονάδες είναι καλυμμένες στο 100%, υπάρχουν άρρωστοι, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, που προσπαθούμε να τους διαχειριστούμε. Αυτή τη στιγμή δεν κατανοώ τη συζήτηση που έχει προκύψει. Δε ζητήσαμε κλείσιμο των σχολείων, ούτε των αθλητικών διοργανώσεων, ζητήσαμε απεγνωσμένα να μείνουν ανοιχτά τα νοσοκομεία».

Και πρόσθεσε ότι «Για μας προέχει η ανθρώπινη ζωή, δεν κατανοώ γιατί υποβαθμίζεται η αξία της ανθρώπινης ζωής. Ο αριθμός των νεκρών ειδικά με τα δεδομένα που θα προκύψουν, είναι ανησυχητικός, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στα θύματα και στους αρρώστους εκτός ΜΕΘ, και στην υποβάθμιση των άλλων ασθενειών που αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο και να μην συζητάμε μία μικρή παράταση του ανοίγματος των σχολείων».

«Δεν γίνεται να μην μας ανησυχεί η θνητότητα στην Ελλάδα. Η οριστική λύση είναι ο εμβολιασμός, ωστόσο, η πολιτεία αρνείται να προχωρήσει στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα», κατέληξε ο κ. Καπραβέλος.


Παυλάκης για σχολεία: Τσουνάμι που μπορεί να φέρει καταστροφή

Με τη σειρά του, με μία αιχμηρή ανάρτηση στο Facebook, o γιατρός-ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, θεωρεί λανθασμένη μία τέτοια απόφαση και προειδοποιεί ότι το άνοιγμα στις 10 Ιανουαρίου θα προκαλέσει μεγάλη διασπορά στους μαθητές και τους γονείς και θα οδηγήσει σε νέα κλεισίματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Για τα σχολεία: Να ανοίξουν. Θα κολλήσουν όλα τα παιδιά, δηλαδή σε μερικές μέρες θα κλείσουν πολλές τάξεις αν βγει ο κανόνας ότι η τάξη κλείνει με 30% μολυσμένους. Άρα η διδακτική διαδικασία θα διαταραχτεί σοβαρά και γρήγορα, οι γονείς θα πρέπει να έχουν απρόβλεπτα προβλήματα από τη μόλυνση που θα επηρεάζει τη δουλειά τους.

Τα μολυσμένα παιδιά θα γυρίσουν και θα κάτσουν στο σπίτι, όποτε όλοι οι υπόλοιποι στο σπίτι θα μολυνθούν και θα νοσήσουν.

Τι θα γίνει αν καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων για 1-2 εβδομάδες? Η ελπιδα είναι ότι θα περάσει γρήγορα η κορυφή του επιδημικού κύματος και τα σχολεία θα ανοίξουν σίγουρα κάτω από καλύτερες συνθήκες. Όπως έχουμε πει, το τσουνάμι δεν βαστάει πολύ αλλά μπορεί να αφήσει πίσω του καταστροφή. Οι λιγότερες μολύνσεις θα βοηθήσουν την ταχύτερη λήξη του τσουναμιου. Θα γλυτώσουν επίσης όσα σπιτικά έχουν μείνει αμόλυντα αν τα παιδιά τους δεν γυρίσουν μολυσμένα. Θα γλυτωσουν και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά την μόλυνση πριν εμβολιαστούν.

Τα περασμένα χρόνια σας έλεγα περιμένετε να μολυνθειτε εμβολιασμένοι. Κάντε πρώτα το εμβόλιο γιατί αυτό θα δώσει τεράστια προστασία. Αυτό βγαίνει αληθινό. Τώρα για 1-2 εβδομάδες μας έπιασε η βιασύνη να μολύνουμε όλα τα παιδιά πριν εμβολιαστούν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλές παιδιατρικές περιπτώσεις.

Τα μακροχρόνια επακόλουθα της μόλυνσης δεν είναι γνωστά, αλλά ξέρουμε ότι ο ιός αφήνει πολλά προβλήματα σε ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που έχουν χρόνια νόσο.

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί όσοι ξέρουν από οικονομικά της υγείας δεν εξηγούν στην κυβέρνηση το συνολικό κόστος της επιδημίας που είναι χαμένες ζωές, χαμένα χρόνια εργασίας, υποστήριξη χρόνιων ασθενών κλπ. Από αυτή τη σκοπιά, περιοριστικα μέτρα και κλεισιματα που διαρκούν εβδομάδες ακούγονται πολύ συμφέροντα από οικονομικής απόψεως.

Υποθέτω ότι οι επιδημιολόγοι των επιτροπών κάνουν εισήγηση στην κυβέρνηση, τώρα άκουσα ότι η κυβέρνηση θα κάνει την εισήγηση και οι επιδημιολόγοι θα την εγκρίνουν. Ιδωμεν...»


Σχολεία: Αντίθετος στο άνοιγμα και ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης


Την άποψή του ότι θα ήταν καλύτερο να παραταθεί η επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων, αντί να ανοίξουν τα σχολεία με αυξημένα τεστ, επανέλαβε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open.

Όπως ανέφερε, πρόκειται πράγματι για μία δύσκολη απόφαση, ωστόσο τόνισε πως η υγειονομικά ασφαλέστερη επιλογή θα ήταν η αναβολή της επαναλειτουργίας των σχολείων, με δεδομένο ότι «δε χάνουμε και τίποτα περιμένοντας μία εβδομάδα».

Αναφορικά με την εισήγηση για άνοιγμα των σχολείων με περισσότερα self tests, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι τα self test δεν πιάνουν αποτελεσματικά την παραλλαγή Όμικρον και επιβεβαίωσε ότι τα self test θα αποδώσουν όταν το ιικό φορτίο θα έχει πλέον αναπτυχθεί, όταν δηλαδή έχει γίνει η ζημιά της διασποράς.

Σχολίασε ακόμα: «Πολλοί λένε για τα παιδιά που θα χάσουν πάλι μία εβδομάδα. Μα όταν γίνεται μια θεομηνία ή οτιδήποτε, τα κρατάμε τα παιδιά 3-4 μέρες στο σπίτι. Ε, δεν είναι και η πρώτη φορά που τα παιδιά θα παρατείνουν τις διακοπές τους 3, 4, 5 μέρες. Δεν είναι πολύ, δεν κάνει ζημιά. Έχω την αίσθηση ότι έτσι πάμε ασφαλεστερα. Πλην όμως, η επιτροπή σίγουρα έχει περισσότερα στοιχεία, και επιδημιολογικά και άλλα. Οποιαδήποτε απόφαση κι αν πάρει θα πρέπει να τη στηρίξουμε».




NewsBomb