Ρεύμα και φυσικό αέριο: Οι λογαριασμοί που προκαλούν φόβο κάθε μήνα - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ρεύμα και φυσικό αέριο: Οι λογαριασμοί που προκαλούν φόβο κάθε μήναΟ λογαριασμός ρεύματος και ο λογαριασμός φυσικού αερίου είναι οι δύο βασικές υποχρεώσεις που φοβίζουν κάθε μήνα ή κάθε δίμηνο τα ελληνικά νοικοκυριά, που πλέον είναι ξεκάθαρο ότι βρίσκονται μπροστά στην απειλή της ενεργειακής φτώχειας.


Παρά τις επιδοτήσεις τα δύσκολα είναι μπροστά μας και όσοι δεν κατάλαβαν τις υπέρογκες αυξήσεις στους περασμένους λογαριασμούς, θα τους καταλάβουν στους λογαριασμούς του Ιανουαρίου.

Οικιακοί καταναλωτές και επιχειρήσεις θα βρεθούν μπροστά σε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις με την περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής που εκτινάσσει τον τελικό λογαριασμό.

Χρέωση Προμήθειας Ρεύματος. Αυτή είναι η βασική χρέωση που διαφοροποιείται από πάροχο σε πάροχο ανάλογα με το συμβόλαιο που υπογράφει ο καταναλωτής. Το ποσό που χρεώνεται για ενέργεια κάθε μήνα υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τις κιλοβατώρες που έχουν καταναλωθεί με την τιμή μονάδας του κάθε τιμολογίου. Σε πολλές περιπτώσεις οι πάροχοι συνοδεύουν αυτές τις χρεώσεις με έκπτωση συνέπειας.

Ρήτρα Αναπροσαρμογής Χρεώσεων Προμήθειας. Είναι αυτή που έχει εκτινάξει το τελικό ποσό που πληρώνουν για ρεύμα οι καταναλωτές. Συχνά δεν αναφέρεται καν ως ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά παραπέμπει σε κάποιο άρθρο της σύμβασης που υπέγραψε με τον πάροχο ο καταναλωτής, ο οποίος έκπληκτος ανακαλύπτει αναδρομικά πόσο σημαντικά είναι τα ψιλά γράμματα.


Η ΡΑΕ θα αποστείλει σύντομα λεπτομέρειες και αναλυτικές οδηγίες στους προμηθευτές (παρόχους) για τη συμπλήρωση των πεδίων επί των πινάκων που περιέχονται στα εγκεκριμένα έγγραφα, καθώς και συναφή βοηθητικά αρχεία.
Από αυτό το μήνα τα πράγματα αλλάζουν σημαντικά. Ο λογαριασμός ρεύματος ή φυσικού αερίου θα εκτινάξει οικογενειακούς και επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς με αυξήσεις από 200% στο ρεύμα έως και πάνω από 600% στο φυσικό αέριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.
Τετραμελής οικογένεια το Γενάρη του 2021 πλήρωσε στον εκκαθαριστικό του λογαριασμό για ρεύμα 150 ευρώ.
Ένα χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 2022 θα του έρθει εκκαθαριστικός 450 ευρώ, αυξημένος κατά 200%.

Νοικοκυριό με μια μέση κατανάλωση φυσικού αερίου 2 ΜWh το Ιανουάριο του 2021, και με αυτόνομη θέρμανση, πλήρωσε περίπου 20 ευρώ /MWh ή 40 ευρώ. Για την ίδια κατανάλωση τον Ιανουάριο 2022 το αντίστοιχο ποσό για την προμήθεια φυσικού αερίου διαμορφώνεται στα 120 ευρώ MWh ή 240 ευρώ.