Μαρουσάκης: Έρχεται νέο κύμα ψύχους - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Μαρουσάκης: Έρχεται νέο κύμα ψύχους



Νέο κύμα ψύχους με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της κακοκαιρίας Διομήδης που σάρωσε τη χώρα αναμένεται προς το τέλος της νέας εβδομάδας, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Μέσω ανάρτησής του ο γνωστός μετεωρολόγος του Open προειδοποιεί για το νέο κύμα ψύχους επικαλούμενος τις τελευταίες ενδείξεις των προγνωστικών δεδομένων. 
Μια νέα ισχυρή ψυχρή εισβολή ενδέχεται να μας απασχολήσει. Μπορεί να μοιάζει μακρινή μια τέτοια εκτίμηση μιας και μεσολαβούν 6-7 ημέρες μέχρι τότε και πολλά μπορούν να αλλάξουν, μακάρι όμως αυτό το χρονικό διάστημα να είναι αρκετό ώστε ο καθένας μας να οργανωθεί προκειμένου σε περίπτωση που επαληθευτούν αυτά τα προγνωστικά σενάρια να μην μιλάμε για νεκρούς και καταστροφές αλλά για όμορφες εικόνες από χιονισμένα τοπία
 σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης.

Μέχρι τότε ωστόσο θα έχουμε ήπιο καιρό χωρίς να λείπει φυσικά το τσουχτερό κρύο ιδιαίτερα τη νύχτα και νωρίς το πρωί με τους μετεωρολογικούς σταθμούς να καταγράφουν τιμές ακόμη και -15 βαθμών Κελσίου.


Πώς εξηγείται το «πολικό» ψύχος

Στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος εξήγησε γιατί κάνει τόσο κρύο.

«Καθώς το βαρομετρικό χαμηλό που έδωσε την ισχυρή κακοκαιρία απομακρύνθηκε προς την περιοχή της Κύπρου, έδωσε χώρο στις υψηλές πιέσεις από τα βόρεια Βαλκάνια να εξαπλωθούν προς τη χώρα μας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την επικράτηση ανέφελου ουρανού σε μεγάλο τμήμα του ηπειρωτικού κορμού. 

Ο συνδυασμός του ανέφελου ουρανού όπου επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό την απελευθέρωση θερμότητας από το έδαφος προς την ατμόσφαιρα και της πολικής αέριας μάζας που έχει κάλυψη μεγάλο μέρος της κατώτερης ατμόσφαιρας, οδήγησε τον υδράργυρο σε πολύ χαμηλές τιμές προκαλώντας ισχυρό παγετό σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής κυρίως χώρας. 

Σημειώστε ότι σε χιονοκαλυμμένα εδάφη που βρίσκονται και σε κάποιο υψόμετρο, ενδεχομένως να σημειώθηκαν και πολύ πιο χαμηλές θερμοκρασίες!»

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη