Ακυβέρνητος ρωσικός πύραυλος 3,5 τόνων κατέπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό! - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Ακυβέρνητος ρωσικός πύραυλος 3,5 τόνων κατέπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό!

 
Ειδικοί του διαστήματος αγνοούσαν το ακριβές σημείο όπου αναμενόταν να συντριβεί


Μετά το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισε, ο ρωσικός πύραυλος Persei, ο οποίος παρέμενε σε τροχιά γύρω από τη Γη από τις 27 Δεκεμβρίου 2021, κατέπεσε… ακυβέρνητος στον Ειρηνικό ωκεανό!

Οι ειδικοί του διαστήματος περίμεναν να πέσει ανεξέλεγκτα στη Γη, χωρίς να γνωρίζουν το που ακριβώς, με το LiveScience.com να ανακοινώνει πως ο Persei συνετρίβη την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, πέφτοντας στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό στις 4:08 μ.μ. EST (2108 GMT).

«Η επανείσοδος του Persei επιβεβαιώθηκε: 2108 UTC πάνω από 121W 14S στον νότιο [Ειρηνικό]», δήλωσε μέσω Twitter ο αστρονόμος Jonathan McDowell, του οποίου η βάση είναι το Κέντρο Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics. Σημειώνεται πως το εν λόγω σημείο βρίσκεται κοντά στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Γαλλικής Πολυνησίας.


Ο πύραυλος Persei που εκτόξευσε η Ρωσία παρέμεινε εννέα ημέρες στον ουρανό, κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου.
Ο πύραυλος αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα, καθώς απέτυχε να επανεκκινηθεί, όπως είχε προγραμματιστεί, για μια δεύτερη καύση του κινητήρα που θα τον έστελνε σε μια πολύ υψηλότερη γεωστατική θέση.



Ο Persei ήταν ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι… «διαστημικού σκουπιδιού», καθώς, κατά την απογείωσή του ζύγιζε περίπου 21,5 τόνους, με το μεγαλύτερο μέρος του, πάντως, να αποτελεί καύσιμο. Ως εκ τούτου, το κομμάτι που έπεσε στη Γη πιθανότατα ζυγίζει περίπου 3,5 τόνους, σύμφωνα με τον Anatoly Zak του RussianSpaceWeb.com.


newsbreak