Tι αλλάζει το 2022 σε μισθούς και συνταξιοδότηση - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Tι αλλάζει το 2022 σε μισθούς και συνταξιοδότηση


Τέσσερις αλλαγές σε μισθούς και ασφάλιση, οι οποίες αφορούν στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση εισφορών, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την εφαρμογή νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης, φέρνει το 2022.

Παράλληλα, θα υλοποιηθούν ειδικά προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το ετήσιο σωρευτικό όφελος για τους εργαζόμενους από τη μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα, την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, κυμαίνεται -κατά περίπτωση- από 160 έως και 691 ευρώ.

Αναλυτικότερα, ως προς την ενίσχυση του εισοδήματος, προβλέπεται:

1. Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1ης/1/2022 με προοπτική να υπάρξει και νέα αύξηση, εντός των επομένων μηνών. Ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα, θα διαμορφωθεί σε 663 ευρώ τον μήνα για περίπου 500.000 εργαζόμενους, ενώ θα αυξηθούν το επίδομα ανεργίας (στα 407,25 ευρώ από 399,25) και άλλα 23 επιδόματα τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον κατώτατο μισθό.

2. Η διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1% στους εργαζομένους (και 3% συνολικά με τη μείωση κατά 1,9% που αφορά τους εργοδότες).

Η απαλλαγή των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα από την εισφορά αλληλεγγύης(με προοπτική να “παγώσει” από το 2022 και για Δημόσιο και συνταξιούχους).

Όριο συνταξιοδότησης

Εντωμεταξύ, όσοι δεν κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2021 οδηγούνται υποχρεωτικά σε συνταξιοδότηση με αυξημένο όριο ηλικίας:

– Πλήρης σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.

– Πλήρης σύνταξη στα 67 με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης.

– Μειωμένη σύνταξη στα 62.

Ωστόσο:

Για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα αλλά συμπληρώνουν το μεταβατικό όριο των διατάξεών του μετά την 1/1/2022, η σύνταξή καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο – μεταβατικό – όριο ηλικίας.

Το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης, εξακολουθεί και ισχύει.

Νέα επικουρική

Οι εισφορές των ασφαλισμένων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου, θα τοποθετούνται σε “ατομικό κουμπαρά» και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις.

Στους 40.000 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν οι νέοι εργαζόμενοι, που θα ενταχθούν στο Ταμείο την επόμενη χρονιά.

Σε πρώτη φάση, από το 2023, θα προσφέρεται στους ασφαλισμένους μόνο το βασικό επενδυτικό πακέτο.

Από τις αρχές 2025 και μετά, τα χαρτοφυλάκια των ασφαλισμένων θα διαφοροποιούνται στο επίπεδο ρίσκου ανάλογα με την ηλικία και τις επιλογές κάθε εργαζόμενου.

Aπασχόληση

Από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα είναι διαθέσιμο το «Ανοικτό πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας για την πρώτη πρόσληψη νέων ηλικίας 18-29 ετών – «Πρώτο Ένσημο». Οι εργοδότες που επιθυμούν να προσλάβουν νέο, ηλικίας 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία, θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ένταξης (ειδικό έντυπο) στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Επεκτείνεται κατά 50.000 θέσεις το πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης και οι εργοδότες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, επίσης, από την 1η Ιανουαρίου.

Ξεκινά η υλοποίηση του Προγράμματος Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα για 25.000 ανέργους σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών και συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων.