GUARDIAN: Ορμητήριο δουλεμπόρων η Ελλάδα – Ελλάς & Γερμανία οι καλύτεροι πελάτες φουσκωτών της Κίνας - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

GUARDIAN: Ορμητήριο δουλεμπόρων η Ελλάδα – Ελλάς & Γερμανία οι καλύτεροι πελάτες φουσκωτών της Κίνας


Η τεκμηρίωση ότι Γερμανία και Ελλάδα απορροφούν το 80% των πωλήσεων «φουσκωτών για πρόσφυγες» από τη στιγμή που η Τουρκία απαγόρευσε την εισαγωγή τους, ανοίγει μέγα θέμα για την δράση των δουλεμπόρων στην Ελλάδα και την συνεργασία τους με τους Τούρκους.

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της GUARDIAN εμφανίζει και τη χώρα μας ως κόμβο διακίνησης προσφύγων και μεταναστών προς την Ε.Ε. Το σοβαρότερο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι με κάποιον τρόπο η Ελλάδα έχει γίνει ορμητήριο των τούρκων δουλεμπόρων, με εταιρείες μάλιστα που λειτουργούν σε ελληνικό έδαφος και κάνουν τριγωνικές πωλήσεις των κινεζικών «φουσκωτών του θανάτου».

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής GUARDIAN, οι καλύτεροι (παγκοσμίως) πελάτες κινεζικών εταιρειών που παράγουν και εμπορεύονται φουσκωτές βάρκες, εδρεύουν σε Γερμανία και Ελλάδα. Το άρθρο καταπιάνεται με το ταξίδι ενός φουσκωτού από τη μονάδα παραγωγής του μέχρι τη Δουνκέρκη της Γαλλίας και τις ακτές του Καλέ στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, το γεγονός ότι οι περισσότερες βάρκες που κατάσχονται ή ξεβράζονται από την παλίρροια στις ακτές του στενού της Μάγχης, φέρουν συχνά την ίδια ετικέτα κατασκευαστή, ο οποίος είναι μία γερμανική εταιρεία, που εισάγει τέτοιες βάρκες από τη Γαλλία. Η έρευνα της εφημερίδας απευθύνθηκε τόσο στις βρετανικές αρχές όσο και στη γερμανική εταιρεία, η οποία δηλώνει αδυναμία να πιστοποιήσει το σκοπό της αγοράς ενός εκ των προϊόντων που εμπορεύεται.

Η βρετανική εφημερίδα απευθύνθηκε και στον κινεζικό κολοσσό του ηλεκτρονικού εμπορίου «AliBaba.com», στην αγγλόφωνη ιστοσελίδα του οποίου, επωλούντο μέχρι πρότινος προϊόντα με την περιγραφή «βάρκες για πρόσφυγες». Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι απαγόρευσε τη χρήση αυτής της περιγραφής, ωστόσο μέχρι και σήμερα δύναται κανείς να οδηγηθεί σε ανάλογα προϊόντα, κάνοντας μία αναζήτηση στην ιστοσελίδα της με αυτά τα στοιχεία.

Η GUARDIAN στην έρευνά της επιβεβαιώνει ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχε τουλάχιστον μία διαφήμιση με την περιγραφή: «GTS800 15 ατόμων, φουσκωτή βάρκα για πρόσφυγες, μήκους 6,5μ με αεροθαλάμους διαμέτρου 60cm.» Η εταιρείαπαραγωγής εδρεύει στο Κινγκντάο και ονομάζεται… Goethe.

Σε ερώτηση των ρεπόρτερ της βρετανικής εφημερίδας, ένας εκπρόσωπος της κινεζικής βιομηχανίας δήλωσε ότι το 70% έως 80% των πωλήσεων της εταιρείας του ήταν τη χρονιά αυτή προς την Ευρώπη και κυρίως προς τη Γερμανία και την Ελλάδα. Ανέφερε μάλιστα ότι οι παραγγελίες από την Τουρκία έχουν σταματήσει, καθώς η τουρκική κυβέρνηση έχει μπλοκάρει τις εισαγωγές φουσκωτών από την Κίνα.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα και η Γερμανία αποτελούν τους βασικούς κόμβους διακίνησης των φουσκωτών σκαφών, πράγμα που μαρτυρά και την έντονη δραστηριότητα οι δουλέμποροι – δολοφόνοι. Από τη Γερμανία τα φουσκωτά παίρνουν το δρόμο προς το κανάλι της Μάγχης, ενώ από την Ελλάδα προς την Τουρκία.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι δύο χώρες αποτελούν το βασικό ορμητήριο ή και τις έδρες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κάποιες από τις οποίες αποδεδειγμένα τα τελευταία χρόνια συνδράμουν στο δουλεμπόριο από την Ασία και την Αφρική προς της χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Πόσο δύσκολο θα ήταν άραγε για το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και τις διωκτικές αρχές της χώρας μας να διερευνήσουν από ποιες εταιρείες, φορείς ή πρόσωπα γίνονται οι παραγγελίες φουσκωτών σκαφώναπό την Κίνα; Είναι βέβαιο, ότι μία τέτοια έρευνα θα οδηγούσε σε πολλούς λαγούς, απ’ αυτούς που μάλλον ανεπιτυχώς αναζητά η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια.

Διότι τα φουσκωτά του θανάτου εισάγονται κανονικά από εταιρείες που πιθανότατα έχουν έδρα στην Ελλάδα. Οι παραλήπτες είναι βέβαιο ότι συνεργάζονται με δουλεμπόρους, στους οποίους προμηθεύουν τα φουσκωτά τα οποία εισάγουν. Είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση.