Το πρώτο Δίκτυο στην Ελλάδα προστασίας άγριας ζωής από κυνήγι και από ανθρωπογενείς απειλές είναι γεγονός. - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Το πρώτο Δίκτυο στην Ελλάδα προστασίας άγριας ζωής από κυνήγι και από ανθρωπογενείς απειλές είναι γεγονός.


Το πρώτο Δίκτυο στην Ελλάδα προστασίας της άγριας ζωής από το κυνήγι και από άλλες ανθρωπογενείς απειλές είναι γεγονός.

Ευρύ κάλεσμα για συσπείρωση όποιου προσώπου , φυσικού ή νομικού , είναι κατά του κυνηγιού και γενικότερα υπερ της προστασίας της άγριας ζωής , συμφωνεί με την ιδρυτική διακήρυξη και το καταστατικό του SaveWild


Δείτε την Ιδρυτική Διακήρυξη

ΟΙ παρακάτω φορείς και συλλογικότητες συναντηθήκαμε και αποφασίσαμε να ανακινήσουμε το σοβαρό θέμα της θήρας και της προστασίας της άγριας ζωής γενικότερα στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα θέμα με σοβαρό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που κατά τη γνώμη μας έχει πάρα πολλές στρεβλώσεις.

Το νομοθετικό πλαίσιο που το διέπει είναι απαρχαιωμένο και ξεπερασμένο, μιας και η κατάσταση της φύσης και των ζώων στην Ελλάδα, αλλά και η αντίληψη της κοινωνίας για το περιβάλλον και τα ζώα, έχουν αλλάξει πολύ από την εποχή που ψηφίστηκαν οι νόμοι για το κυνήγι.

Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση κάνει όλο και περισσότερο αισθητή την παρουσία της και η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές για όλον τον πλανήτη και για τη χώρα μας, θεωρούμε ότι το να σκοτώνονται χιλιάδες ζώα για αναψυχή είναι μια καταστροφική δραστηριότητα για τη φύση.

Αναγνωρίζοντας αυτήν την πραγματικότητα, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε μια νέα συλλογικότητα που να ασχοληθεί με το θέμα της προστασίας της άγριας ζωής σε όλες τις εκφάνσεις της και η οποία να αποτελέσει ένα αντίβαρο στο μονοπώλιο της κυνηγετικής άποψης στην κοινωνία και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.


Μερικές από τις αρχές μας


Το κυνήγι σε στεριά, θάλασσα και αέρα και με όποιο τρόπο κι αν γίνεται δεν αποτελεί άθλημα, ούτε μέσο διαχείρισης της φύσης. Ούτε πια ασκείται σήμερα πια στη χώρα μας για την κάλυψη διατροφικών αναγκών και επομένως δεν αποτελεί ανάγκη επιβίωσης για τον άνθρωπο αλλά χόμπι εις βάρος της πανίδας και της βιοποικιλότητας.


Είναι μια δραστηριότητα που έρχεται από άλλες εποχές όπου η φύση ήταν σε καλύτερη κατάσταση, και υπήρχαν άλλες ανάγκες και άλλη αντίληψη της φύσης από τους ανθρώπους. Σήμερα το κυνήγι είναι μια οχλούσα, αχρείαστη και επιζήμια για το περιβάλλον δραστηριότητα που ο μόνος σκοπός της είναι η αναψυχή των ατόμων που την ασκούν.


Ιδανικά, σε βάθος χρόνου, θα θέλαμε έναν κόσμο χωρίς κυνήγι. Γνωρίζουμε όμως ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να συμβεί εύκολα, ούτε γρήγορα.


Θέλουμε να αγωνιστούμε για τον πραγματικό έλεγχο της δραστηριότητας αυτής, και τη διαχείριση της με σωστότερο τρόπο από την πολιτεία, με απώτερο στόχο τη μείωση της και το τέλος της κάποτε, όταν η κοινωνία θα ωριμάσει προς αυτήν την κατεύθυνση.


Εκτιμάμε ,ότι πολίτες που είναι ενάντια στο κυνήγι είναι σαφώς περισσότεροι από τους κυνηγούς. Θέλουμε να δώσουμε στους πολιτικούς όλων των κομμάτων να καταλάβουν ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που διαφωνεί με την δραστηριότητα αυτή, που απλά δεν είχε μέχρι τώρα καμία εκπροσώπηση και ήταν ‘αόρατο’ για αυτόν τον λόγο.


Δεν θέλουμε ακρότητες, κραυγές και φανατισμό. Θέλουμε να αγωνιστούμε με συνέπεια και σταθερότητα, με επιστημονικά επιχειρήματα, ως σοβαροί συνομιλητές και κοινωνικοί εταίροι σε κάθε συζήτηση γύρω από το θέμα.


Θέλουμε το μονοπώλιο των κυνηγών στη λήψη αποφάσεων να σταματήσει, και οι πολιτικοί να υποχρεωθούν να δώσουν σημασία στο διογκούμενο κύμα της κοινωνίας που είναι ενάντια στο κυνήγι.


Οι επιστημονικές αρχές της οικολογίας και η ηθική στάση του ανθρώπου προς τα ζώα και τη φύση είναι η βάση μας.


Θεωρούμε ότι το κυνήγι πρέπει να τεθεί σε συζήτηση από την αρχή, σε μηδενική βάση. Υπάρχουν μεγάλες στρεβλώσεις που διαιωνίζονται χωρίς λόγο, μόνο και μόνο επειδή ποτέ κανένας πολιτικός δεν ασχολήθηκε με το θέμα, και επειδή οι κυνηγοί έχουν μονόλογο με το υπουργείο.


Καμπάνιες ευαισθητοποίησης με σποτάκια, αφίσες, ακτιβισμό κλπ θα πρέπει να είναι σημαντικά εργαλεία περαιτέρω ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης .


Νομικές ενέργειες προς τα Ελληνικά Δικαστήρια , Διοικητικά , Αστικά και Ποινικά και ενδεχομένως και στα Ευρωπαικά θα είναι το άλλο σημαντικό εργαλείο για να αντιμετωπιστούν στρεβλώσεις του κράτους, όπως για παράδειγμα η συνεχιζόμενη θήρα των τρυγονιών, η θηροφύλαξη από τους ίδιους τους κυνηγούς κλπ.


Καλούμε σε συνεργασία και άλλους φορείς και άτομα που έχουν κοινή αντίληψη με μας, ευελπιστώντας να διευρύνουμε τη βάση μας, τον αριθμό των εκπροσωπούμενων πολιτών και την πολιτική πίεση που πρέπει να ασκήσουμε.

Η Διοικούσα Επιτροπή του SaveWild