Πώς τυλίγουμε τέλειες δίπλες - Το πιο απλό και οικονομικό γλυκό των Χριστουγέννων - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

Πώς τυλίγουμε τέλειες δίπλες - Το πιο απλό και οικονομικό γλυκό των Χριστουγέννων



Το πιο απλό και οικονομικό γλυκό των Χριστουγέννων


Και ενώ οι περισσότεροι έχουν αναγάγει τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα σε πρωταγωνιστές της εορταστικής περιόδου, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται, και όχι άδικα, ότι οι δίπλες είναι ο αφανής «ήρωας» των Χριστουγέννων. Είναι τραγανές, έχουν σιρόπι, γαρνίρονται με τριμμένα καρύδια και μπαχαρικά και αποτελούν πολύ εύκολη λύση γλυκίσματος.

Πριν καλά καλά το καταλάβουμε, λοιπόν, τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών ήδη. Τα νοικοκυριά ετοιμάζονται σιγά σιγά για την εορταστική περίοδο με κύριο μέλημά τους, τουλάχιστον των περισσότερων, την προετοιμασία του εορταστικού τραπεζιού. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, μάλιστα, που ήδη έχουν κάνει τις πρώτες προετοιμασίες και έχουν παρασκευάσει ή προμηθευτεί τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά.


Με τους περισσότερους να δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στους παραδοσιακούς «χιονισμένους» και βουτυράτους κουραμπιέδες και τα μελωμένα μελομακάρονα με τα μυρωδάτα μπαχαρικά, υπάρχει και μία σημαντική μερίδα υποστηρικτών της δίπλας, και όχι άδικα. Νόστιμα λεπτά φύλλα τηγανισμένης ζύμης, με μια λεπτή στρώση κανέλας και σιρόπι με άρωμα πορτοκαλιού. Αυτό είναι οι δίπλες και πώς θα μπορούσατε να αντισταθείτε σε αυτές;

Δίπλες: Πού οφείλουν την ονομασία τους

Οι δίπλες οφείλουν την παράδοσή τους στην Πελοπόννησο –ιδιαιτέρως φημισμένες είναι αυτές της Μάνης- ωστόσο πρόκειται για ένα γλυκό που παρασκευάζουμε στη χώρα μας σε κάθε χαρμόσυμο γεγονός, το οποίο ο καθένας επιθυμεί να επαναληφθεί, να «διπλώσει» δηλαδή!


Ένα από τα καλύτερα πράγματα για τις δίπλες, είναι ότι είναι πραγματικά πολύ εύκολο να γίνουν. Είναι, επίσης, ένα πραγματικά προσιτό γλυκό, καθώς πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριάτικο επιδόρπιο, φτιαγμένο με φθηνά υλικά: αλεύρι, αβγά, ζάχαρη, μέλι και κανέλα.

Το όνομα του γλυκού οφείλεται στην πραγματικότητα την ουσία του, αλλά και στο πώς παρασκευάζεται. Κι αυτό γιατί όταν φτιάχνετε τις δίπλες, πρέπει να διπλώσετε και να διπλώσετε και να διπλώσετε τη ζύμη όσο την τηγανίζετε, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα διπλωμένο και ελαφρά τηγανισμένο σώμα ζύμης.



Πώς να τυλίξετε τις τέλειες δίπλες

Η επιτυχία της δίπλας κρύβεται αδιαμφισβήτητα στο τύλιγμά της. Αν και η διαδικασία θέλει ιδιαίτερη προσοχή, το αποτέλεσμα δείχνει λαχταριστό και άκρως θελκτικό. Περάστε τη μία άκρη της λωρίδας ζύμης στο πιρούνι και κρατήστε την άλλη με το άλλο χέρι σας. Βουτήξτε το πιρούνι στην κατσαρόλα με το ζεστό λάδι και στριφογυρίστε το πιρούνι τυλίγοντας τη ζύμη γύρω γύρω μέσα στο λάδι, όσο η ζύμη ψήνεται. Τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές και ακουμπήστε σε απορροφητικό χαρτί.
Συμβουλές για τέλειες δίπλες

Το μυστικό για να φτιάξετε τις τέλειες δίπλες είναι να απλώσετε τη ζύμη, πολύ λεπτή, με το πάχος να είναι περίπου 2 χιλιοστά. Έτσι, όταν τηγανίζετε τις μικρές λωρίδες ζύμης, θα γίνουν τραγανές και θα μείνουν έτσι και για τις επόμενες μέρες.



Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για να φτιάξετε υπέροχες τραγανές δίπλες είναι το σιρόπι. Το σιρόπι πρέπει να είναι λίγο πηχτό και να αρωματίζεται πάντα με κανέλα και ξύσμα πορτοκαλιού. Δεν πρέπει όμως να βυθίζετε τις ήδη τηγανισμένες δίπλες στο σιρόπι για πολύ ώρα. Το προτιμότερο είναι να τις βουτήξετε στο σιρόπι για ένα δευτερόλεπτο αφού κρυώσουν. Λάβετε υπόψη ότι η τηγανισμένη ζύμη πρέπει να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και το σιρόπι να είναι πάντα ζεστό.

Αν δεν έχετε αρκετό χρόνο, μπορείτε να φτιάξετε το σιρόπι μια μέρα πριν κάνετε τις δίπλες και να το ζεστάνετε για να βουτήξετε τις δίπλες, πριν τις σερβίρετε. Τέλος, οι δίπλες φυλάσσονται σε μέρος του σπιτιού χωρίς υγρασία και ακάλυπτες. Αν θέλετε να τις καλύψετε, χρησιμοποιήστε ένα απλό τούλι, ώστε να μπορούν να «αναπνέουν».
Newsbeast