«Πειραγμένες» ταμειακές: Μειώνονται τα πρόστιμα της Εφορίας; - THERMISnews.gr

Τελευταία Νέα:

«Πειραγμένες» ταμειακές: Μειώνονται τα πρόστιμα της Εφορίας;







Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν επιχειρήσεις



«Κούρεμα» προστίμων
-υπό προϋποθέσεις- προβλέπει το νέο πλαίσιο της Εφορίας για τις παραβάσεις που σχετίζονται με τη χρήση και την παραποίηση των ταμειακών μηχανών, καθώς και για την τήρηση των βιβλίων και των στοιχείων.

Οι νέες διατάξεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών κατατέθηκαν στη Βουλή και ισχύουν αναδρομικά για τις υποθέσεις για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί οριστικές πράξεις επιβολής προστίμου έως την 29η Νοεμβρίου 2021. Μεταξύ των αλλαγών που επέρχονται είναι η κατάργηση του ανώτατου πλαφόν για τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις κατόπιν φορολογικού ελέγχου.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται μετά το πέρας του χρόνου κατάρτισης των χρηματοοικονομικών καταστάσεων ότι η ελεγχόμενη επιχείρηση δεν τήρησε τα προβλεπόμενα λογιστικά βιβλία, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 15% επί των εσόδων της από επιχειρηματική δραστηριότητα για κάθε ελεγχόμενο έτος για το οποίο διαπιστώνονται τα ανωτέρω, όπως αυτά προκύπτουν από τον μέσο όρο των δηλωθέντων εσόδων με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των τριών τελευταίων φορολογικών ετών, μη συμπεριλαμβανομένου εκείνου για το οποίο δεν έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων, ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ούτε μπορεί να είναι ανώτερο του τριπλάσιου του κατά περίπτωση κατώτερου προστίμου.

Σε περίπτωση που οι ελεγκτές της Εφορίας ζητήσουν τα λογιστικά βιβλία μιας επιχείρησης, αλλά αυτά δεν προσκομιστούν, τότε θα θεωρηθεί πως η εν λόγω εταιρία δεν τηρούσε καν βιβλία.

Αντίστοιχα, αν δεν προσκομιστούν φορολογικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί (ΦΗΜ) και φορολογικές μνήμες και αρχεία που δημιουργούν οι ΦΗΜ, επιβάλλεται αναλόγως το ανωτέρω πρόστιμο (15%) επί των εσόδων της εταιρίας από επιχειρηματική δραστηριότητα για κάθε ελεγχόμενο έτος.

newsbreak